Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus saada oppimisen ja koulunkäynnin tukea, kun hän sitä tarvitsee. Tavoitteena on, että oppilas saa oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä tukea varhaisessa vaiheessa, oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisesti.
Varhainen tuki omassa ryhmässä
Kaikilla oppilailla on oikeus oppimisen edellytyksiä tukeviin opetusjärjestelyihin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opetuksen järjestäjä kiinnittää huomiota ryhmäkokoihin ja ottaa opetusryhmien muodostamisessa huomioon oppilaiden tuen tarpeita. Oppimisen edellytyksiä tukevia opetusjärjestelyjä ovat myös esimerkiksi opetuksen eriyttäminen oppilaiden tarpeiden mukaan, kielitietoinen opetus, oppimista tukevien apuvälineiden käyttö ja tilanteiden ennakointi tai jäsentäminen kuvien avulla.
Kaikilla oppilailla on oikeus myös ryhmäkohtaisiin tukimuotoihin. Ryhmäkohtaisiin tukimuotoihin kuuluvat yleinen tukiopetus, opetuskielen tukiopetus ja erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä. Ryhmäkohtaisissa tukimuodoissa opetusryhmiä voidaan jakaa useamman opettajan avulla joustavammin erilaisiin pienempiin ryhmiin.
Oppilaskohtaiset tukitoimet
Mikäli oppilaan opettajat arvioivat, että oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt ja ryhmäkohtaiset tukimuodot eivät riitä tukemaan oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä, oppilas voi saada oppilaskohtaisena tukitoimena esimerkiksi säännöllistä erityisopettajan antamaa opetusta pienryhmässä tai erityisluokkamuotoista opetusta. Oppilaskohtaiset tukitoimet ovat pitkäaikaisia, ja niistä tehdään hallintopäätös oppilaskohtaisen tuen tarpeen arvion ja suunnitelman perusteella.
Opiskeluhuollon palvelut oppimisen ja koulunkäynnin tuen rinnalla
Kaikilla oppilailla on oikeus myös opiskeluhuollon palveluihin. Opiskeluhuollon palveluilla voidaan täydentää oppilaan saamaa oppimisen tai koulunkäynnin tukea.
Henna Ikonen
konsultoiva erityisopettaja
040 199 1839
henna.ikonen@koulut.hamina.fi