Varhaiserityiskasvatus
Lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukeminen on osa varhaiskasvatuksen perustehtävää. Tuen muoto ja määrä sovitetaan yksilöllisesti lapsen tarpeisiin. Tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevat lapset sijoittuvat pääsääntöisesti lähipäiväkoteihin tai alueensa esiopetusryhmiin. Tarvittaessa ryhmäkokoa pienennetään tai ryhmään sijoitetaan ryhmäohjaaja. Yhteistyössä huoltajien kanssa lapselle laaditaan yksilöllisen tuen suunnitelma osana varhaiskasvatussuunnitelmaa tai esiopetuksessa tehostetun (HOPS) tai erityisen tuen suunnitelma (HOJKS). Suunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti yhteisen sopimuksen mukaisesti.
Varhaiskasvatuksen psykologi Hanna Hummel
Varhaiskasvatuksen psykologin työnkuvaan kuuluu yhteistyö varhaiskasvatuksen erityisopettajien, päiväkotien, esiopetuksen, puhe- ja toimintaterapeuttien, lastenneuvolan ja perheneuvolan kanssa. Varhaiskasvatuksen erityisopettajat ohjaavat lapsen vanhempien kanssa laaditulla kirjallisella lähetteellä psykologin kehitystason- tai kouluvalmiustutkimuksiin. Psykologi toteuttaa ryhmähavaintoja lapsen arkisessa päiväkoti- tai esiopetusympäristössä. Psykologi toimii osana varhaiskasvatuksen – sekä koulun oppilashuollon työtiimejä. Työn tavoitteena on tunnistaa lasten tuen tarpeita kehitykseen ja oppimiseen liittyen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä suunnitella tuen ja kuntoutuksen muotoja yhteistyössä perheen, lapsen ryhmän sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Varhaiskasvatuksen psykologi tekee yhteistyötä koulun kanssa nivelvaiheessa, jossa lapsi siirtyy esiopetuksesta kouluun. Vanhemmat voivat ottaa myös suoraan yhteyttä psykologiin lapsen kehitykseen ja oppimiseen liittyvissä kysymyksissä.
Jos et tavoita psykologia puhelimitse, soittopyynnön yhteystietoineen voi jättää esim. tekstiviestillä.
Yhteisöllisen toiminnan puheterapeutti Aino-Maaria Talsi
Yhteisöllisen toiminnan puheterapian tavoitteena on tukea lasten vuorovaikutuksen kehittymistä sekä puheen ja kielen kehitystä päiväkotiarjessa. Varhaiskasvatuksen ja varhaiserityiskasvatuksen henkilöstö voi konsultoida puheterapeuttia, jolloin yhdessä mietitään kielellisiä taitoja tukevia keinoja päiväkotiryhmien toiminta- ja arkitilateisiin.