Viranomaiselta vihreää valoa Haminan akkumateriaalitehtaalle

Kotkan-Haminan seudulle kehittyvä, Euroopankin mittakaavassa merkittävä akkuklusteri, Power Coast otti aimo harppauksen eteenpäin, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) ilmoitti tänään julkaistussa tiedotteessaan myöntäneensä ympäristöluvan Haminaan nousevalle CNGR Finland Oy:n akkumateriaalitehtaalle. 

CNGR Finland suunnittelee Haminaan laitosta, joka valmistaa mm. premium-sähköajoneuvojen akuissa tarvittavaa prekursorimateriaalia (pCAM). Yhtiön tavoitteena on rakentaa Haminaan huippumoderni tuotantolaitos. Investoinnin arvo on 500 miljoonaa euroa ja ensimmäinen vaihe työllistää suoraan 150 henkilöä.

Power Coast akkuklusterin keskeinen tavoite on houkutella Kotkan-Haminan seudulle koko akkuarvoketjun kattavaa tuotantoa ja sitä kautta tukea Suomen akkustrategian toteutumista. CNGR Finland Oy:n hanke on konkreettinen askel klusterin toteutumisessa. Myös Kotkan Keltakalliolle suunnitteilla olevat akkuteollisuuden hankkeet tukevat Power Coast akkuklusterin kehittymistä merkittäväksi akkuteollisuuden kehittämis- ja osaamiskeskukseksi. Akkuteollisuuden vaikutukset seudun elinvoimaan on arvioitu olevan moninkertaiset verrattuna esimerkiksi paperiteollisuuden vaikutuksiin.

Meille haminalaisille ja tälle seudulle on erityisen tärkeää, että olemme paalupaikalla vihreässä siirtymässä. Meneillään on globaalisti historiallisen suuri ja nopea muutos, jossa haluamme olla mukana ensimmäisten joukossa. Nyt meillä on siihen mahdollisuus. Vielä on toki paljon tehtävää, mutta tämän päätöksen myötä valittu suunta on askeleen lähempänä toteutumista,

toteaa Haminan kaupunginjohtaja Ilari Soosalu.

”Ottaen huomioon erittäin perusteellisen ja pitkän prosessin, johon paikallisetkin ottivat aktiivisesti osaa, voimme kaikki luottaa siihen, että hankkeen ympäristöaspektit on analysoitu hyvin tarkkaan. Hanke tulee tuomaan merkittävän määrän työpaikkoja sekä hyvinvointia seudulle ja koen, että voimme hyvillä mielin tukea sekä tämän hankkeen että muiden akkuteollisuushankkeiden kehittämistä”, toteaa puolestaan Cursor Oy:n toimitusjohtaja David Lindström ja kiittää lämpimästi kaikkia tämän kehityksen mahdollistaneita osapuolia.

Lisää aiheesta sekä Etelä-Suomen aluehallintoviraston että CNGR Finlandin tiedotteista.

Lisätietoja

Ilari Soosalu, kaupunginjohtaja, Haminan kaupunki
Puh. +358 (0)40 353 2213
ilari.soosalu@hamina.fi

David Lindström, toimitusjohtaja, Cursor Oy
Puh. +358 (0)40 190 2501
david.lindstrom@cursor.fi