Syyssuunnistus kokoaa ilon ja ihmiset yhteen Haminassa 25. – 26.9.2024

Haminan Syyssuunnistus – iloa ja valoa syksyyn -niminen, kaksipäiväinen tapahtumakokonaisuus syyskuun lopulla kutsuu haminalaiset yhdistykset, yritykset ja yksittäiset kuntalaiset eräänlaisena nyyttäri-mentaliteetilla luomaan yhdessä uutta syksyistä tapahtumakokonaisuutta. Koolle kutsujana toimii Haminan kulttuuripalvelut, mutta itse tapahtuman tuottaminen ei ole kaupungin käsissä, vaan tapahtumalla pilotoidaan aivan uudenlaista yhteistuottamisen toimintamallia Haminassa. Tapahtuman on määrä tuottaa kokemuksellista tietoa siitä, millaisilla työkaluilla kaupunki voi tukea erilaisia toimijoita, jotka omaehtoisesti järjestävät kaupunkitapahtumaa haminalaisten ja seudulla vierailevien iloksi. Pilotointi liittyy kaupungin tapahtumajärjestäjä-roolin uudelleen jäsentämiseen ja toimijakentän aktivoimiseen.

Syyskuun puolivälistä kaupungin talouden tasapainottamiseen liittyen perutun Valojen yö -tapahtuman peruuntumisesta huolimatta kaikkia Valojen yöhön jo valmistettuja sisältöjä ei kuitenkaan haluttu menettää; perumispäätöksen jälkeen lähdettiin yhdessä eri toimijoiden kanssa tekemään uusia suunnitelmia, jotta jo tehty työ ei valuisi kokonaan hukkaan. Näistä oivallinen esimerkki on perinteisesti Valojen yön huippu-vetonaulana toiminut Pormestarintalon Valopuisto. 

– Myös tänä vuonna mm. Harjun Oppimiskeskuksen, Ekamin, Haminan lukion, Pappilansalmen koulun, Vehkalahden koulun ja Haminan kansalaisopiston Kuvataidekoulun oppilastöinä Valopuistoon tarkoitettujen teosten tekeminen oli jo pitkällä tai osa jo miltei valmistunut tapahtuman peruuntuessa. Onneksi tämä osa tapahtumaa saadaan järjestettyä kaupungin kanssa yhteistyössä, ja vältytään aivan suunnattomalta mielipahalta monen ikäisten haminalaisten keskuudessa, toteaa puolestaan Kristiina Terva-Heinonen. 

– Valopuiston valmistelu aloitetaan vuosittain jo aikaisin talvella. Tämä on iso työ, eikä me tehdä tätä kahdestaan, kertoo Pormestarintalon isäntä Juha Heinonen.

– Pormestarintalon isäntäväki, Kristiina Terva-Heinonen ja Juha Heinonen ovat vapaaehtoisina tehneet aivan mittaamattoman arvokasta taiteen ja kulttuurin mesenaattityötä Haminassa. He ovat vuosi toisensa jälkeen jo vuosia kuratoineet ja järjestäneet kasaan useiden seudun oppilaitosten sekä yksittäisen taiteilijoiden ja muiden taiteen tekijöiden luomien teosten kokonaisuuden: kuvataidetta, valotaidetta sekä puutarhan taianomaista valaisua, henkeäsalpaavan elämyksen pihassa vieraileville tuhansille tapahtumakävijöille, kiittää Haminan kaupungin kulttuurituottaja Henni Kiri.

Pormestarintalon pihaan keskiviikkona 25. ja torstaina 26. syyskuuta klo 18–22 avautuva Valotaidepuutarha tuo yhteen toista sataa taiteen tekijää erilaisten teosten kautta ja tarjoaa jälleen ylpeyden aiheen kaikille nykyisille, entisille ja tuleville haminalaisille.

Toinen jo varmistunut, perinteikäs ja haminalaisittain erityinen sisältö Syyssuunnistus -kokonaisuudessa on Kaupunkisuunnistus, jonka Hamina-Vehkalahden Pohjola-Norden, Haminan Seudun Oppaat, Haminan Hywät Asukkaat ja Haminan Venäjä-seura yhdessä järjestävät. Torstaina 26.9. järjestettävä suunnistus on nimeltään Kummitussuunnistus, ja siinä liikutaan totuttuun tapaan järjestäjien merkitsemillä toiminnallisilla rasteilla Haminan linnoituksen alueella. Mukana yhteistyössä ovat Haminan kaupungin museot yhtenä rastipaikkana, kulttuuripalvelujen puolesta Galleria Ruutikellarin syyskuun näyttelykohde, sekä Haminan kansalaisopiston teatteritaiteen perusopetuksen ryhmät, joiden lapset ja nuoret pääsevät syyskauden alkaessa ideoimaan draamallisia sisältöjä kaupunkisuunnistuksen pisteille; kukaties haminalaisten entisajan merkkihenkilöiden haamut saapuvat kummittelemaan nykyisille haminalaisille.

Myös Haminan Linnoituksen Wanhat talot ry on ilmoittanut alustavan kiinnostuksen olla mukana tekemässä tapahtumaa, ja Haminan pääkirjaston ja kaupungin museoiden ohjelmistosuunnittelu jatkuu kesälomien jälkeen. Lisäksi Haminaan vastikään perustetun elinvoimaverkoston jäsenet tuovat myös kukin tahoillaan sisältöjä Syyssuunnistus-tapahtuman sateenvarjon alle, eivätkä kaikki sisällöt suinkaan tapahdu keskustan ympyröillä!

Valonpilkahduksia Tompurinmäellä –osatapahtuma 25.-26.9.2024 klo 15-18 tuo yrittäjä Mervi Visurin ja Tina Spännärin järjestämänä iIkäihmisille ja lapsille tehtävärasteja sekä muuta ohjelmaa, joista tarkemmin tiedotetaan lähempänä tapahtumaa.

Syyssuunnistus-kokonaisuuteen pääsee edelleen mukaan. Mukaan voivat tulla niin yritykset, yhdistykset kuin yksittäisten kuntalaisten työryhmät – yhteistyöllä tavoitellaan vahvasti yhteisöllisyyttä. Ilmoittautuessa ei vielä tarvitse ihan tarkkaan tietää, millaista sisältöä tullaan toteuttamaan. Kaikki mukaan tulevat ovat tapahtumantekijät-verkostoa, joka pääsee osallistumaan tapahtuman suunnittelukokouksiin elokuussa, saa tietoa valmisteluista sekä omien tapahtumien tiedotuksen tukea Hamina Festival Town -tapahtumasivun näkyvyyden kautta. Yhteisen sivuston myötä myös tapahtumaosallistujien on helpompi löytää tiedot kaikista itseä kiinnostavista sisällöistä 25.–26.9. tapahtumapäivinä.

Omia tapahtumasisältöjä järjestävät tahot voivat ilmoittaa oheisen Forms-lomakkeen kautta halukkuuden olla mukana tapahtuman tekemisessä: