Hyvinvoinnin edistäminen tiedottaa 5/2024

Hyvinvoinnin edistämisessä toimii kirjasto- ja tietopalvelut, kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut. Tavoitteemme on lisätä kuntalaisten osallisuutta sekä yhteistyötä järjestöjen, yhdistysten ja eri toimialojen kanssa.

Kymenlaakson hyvinvointialue ryhtyy maaliskuussa pilotoimaan kulttuurilähetettä. Lähetteellä sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen ohjaa asiakkaan tämän kotikunnan kulttuurineuvontaan. Kuntien kulttuurineuvonnan tarkoituksena on kannustaa ja ohjata kulttuurin ja yhdessä tekemisen pariin tutustuttamalla asukas alueen kulttuuritarjontaan, jota voivat olla esimerkiksi esitykset, kohteet, tapahtumat ja harrastustoiminta. Kulttuurilähete voidaan tehdä, mikäli asiakas antaa siihen luvan.

Kulttuuritoimintaan osallistuminen taiteen kokijana tai tekijänä voi tutkitusti edistää hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea toimintakykyä ja osallisuuden tunnetta.

– Kulttuurilähetteellä halutaan ennen kaikkea rohkaista lähetteen saajaa löytämään osallisuutta, iloa ja hyvinvointia kulttuurista ja yhteisestä tekemisestä, Kymenlaakson hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Sanna Koste kertoo.

– Jos lähete osoittautuu onnistuneeksi kokeiluksi, voi sillä olla paikkansa myös jatkossa koko maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Kulttuurilähetettä kokeillaan aluksi pienimuotoisesti vain osassa kuntia ja hyvinvointialueen yksiköitä elokuun 2024 loppuun asti. Kymenlaakson kunnista pilotissa ovat mukana Kouvola ja Hamina. Kouvolassa kokeilu käynnistyy 2.4.2024 ja Haminassa toukokuun alussa. Kulttuurilähetettä on kehitetty Kymenlaaksossa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.


Hyvinvointikertomuksen raportointi 2023 valmis, käynyt hyvinvointivaliokunnassa 17.4.2024. Nuorisotyöttömät nostettiin esille kertomuksesta: Haminassa 130 alle 25- vuotiasta työtöntä joulukuussa 2023.

Hyvinvointikysely (Mitä kuuluu Hamina) toteutetaan tänä vuonna kuntaliiton kyselyllä. Kysely on auki 29.4.2024 alkaen. Kyselyyn voit vastata touko-kesäkuun ajan. On tärkeää että käyt vastaamassa kyselyyn.


Seniorimessut järjestettiin 18.4.2024 ja paikalle saatiin runsaasti väkeä. Aiheena oli arjen turvallisuus. Osallistujien vastausten perusteella yli 80 % tuntee olonsa turvalliseksi. Eniten vastaajien turvallisuuden tunnetta heikentää kaatumisriski ja liikennehäiriöt.


Kaikukortissa mukana Kino Hamina, Hamina Bastioni, Haminan museot, Haminan seurakunta ja Haminan kansalaisopisto. Korttien jako käynnistyy toukokuun loppussa. Lisätietoa: https://www.hamina.fi/kaikukortti/


Digitaitoviikko 20. -24.5.2024, Haminan ohjelma julkaistaan myöhemmin hamina.fi sivuilla.


Uusia kuntalaisia halutaan mukaan toimintaan/kehittämisverkostoon. Haminan kaupunki lähettää uusille kuntalaisille tervetulotoivotuksen. Lahjakassin voi noutaa asiakaspalvelu Rinkelistä ja samalla voi tutustua Haminan palveluihin. Jos olet kiinnostunut osallistumaan lisätietoa: https://www.hamina.fi/hyvinvointi-vapaa-aika/osallistu-ja-vaikuta/


Kirjastojen vappuaukiolot

Vappuaattona (30.4.) pääkirjasto ja Ruissalon kirjasto ovat avoinna klo 10–­­­­­­­­­­14. Pääkirjastossa voi asioida omatoimisesti 8–10 ja Ruissalon kirjastossa 7–21. Kirjastoauto Päivänsäde ajaa vain aamukierroksen.

Vappupäivänä (1.5.) kirjastot ovat suljettu ja Päivänsäde tallissa. Ruissalon kirjastossa voi asioida omatoimisesti 7–21.


40 kuntoon -hankkeen tilanne

40 kuntoon -hankkeessa on aloitettu uusi hankevuosi tammikuussa 2024. Tänä vuonna hankkeen kohderyhmänä ovat 1984-syntyneet haminalaiset nelikymppiset, mutta rinnalla kulkevat myös viime vuonna hankkeessa aloittaneet 1983-syntyneet. Viime vuonna hankkeessa aloitti noin 90 nelikymppistä ja tämän vuoden alusta hankkeeseen on lähtenyt mukaan reilu 100 nelikymppistä.

Suurimmalla osalla 1983-syntyneistä virallinen hankevuosi on loppunut/loppumaisillaan, mutta tämän vuoden ajan he saavat edelleen osallistua hankkeen lajikokeiluihin, kuntotestauksiin ja muihin tapahtumiin. Tänä vuonna hankkeessa aloittaneille on tehty alkumittaukset ja viime vuonna aloittaneille on tehty loppumittaukset (inbody -kehonkoostumusmittaus, 2 km kävelytesti / cooper, lihaskuntotestit).

Haminalaiset 1984-syntyneet, jotka ette ole vielä hankkeessa mukana – lähtekää mukaan hyvinvoinnin edistämiseen. Ja myös 1983-syntyneet otetaan vielä mukaan! Hankkeeseen pääset täyttämällä esitietolomakkeen ja varaamalla ajan InBody -mittaukseen. Lisätietoja löydät nettisivuilta: https://www.hamina.fi/hyvinvointi-vapaa-aika/liikkuva-hamina/liikuntapalvelut/40-kuntoon/