Nuoria kuuntelemassa seminaaria.

Yritykset panostavat Haminan nuorten tulevaisuuteen – työelämätaidot kantavat hedelmää koko elämän

Koulusta töihin siirtyminen on yhä isommalle joukolle nuoria yhä korkeampi kynnys. Työelämässä tarvitaan taitoja, joita koulussa ei opeteta ja jotka eivät ole tulleet tutuiksi välttämättä sen paremmin kotona kuin harrastuksissa. 

Tilanteen kääntöpuoli näkyy puolestaan yrityksille siinä, että osaavaa työvoimaa ei tahdo löytyä ja aikaa joudutaan käyttämään perusasioiden opettamiseen.

Yksinkertaisia ratkaisuja tilanteeseen ei ole olemassa, mutta maailmanluokan pikkukaupungissa Haminassa yhtälöä ryhdyttiin ratkomaan yhteistyöllä. Syntyi paketti, joka tarjoaa arvokkaita, koko elämän ajaksi kantavia työelämän taitoja jokaiselle yhdeksäsluokkalaiselle Haminassa.

Kokonaisuus sisältää verkkokoulutuksen sekä työnhaku-seminaaripäivän. Myyntikuiskaaja Pasi Raution toteuttama, nuorille suunnattu verkkokoulutus on saanut runsaasti kiitosta nuorten keskuudessa ympäri Suomen. Seminaaripäivät puolestaan rakentuvat yhteistyössä Haminan alueen yritysten ja yritysosaajien kanssa.

Valmennuskokonaisuuden päätteeksi nuoret saavat diplomin suoritetusta työelämätaitojen valmennuksesta, minkä he voivat esittää työnhaun yhteydessä todistuksena omista opeistaan. 

– Verkkokoulutus jää myös nuorten käyttöön tulevaisuuden varalle: siihen voi aina palata, kun haluaa petrata omaa työkalupakkiaan työelämätaitojen osalta. Tämä antaa varmasti nuorille rohkeutta, kun he siirtyvät työelämään, hehkuttaa projektipäällikkö Mia Kotonen Haminan Nuorkauppakamarista.

Haminan Nuorkauppakamari haluaa yhdistää nuoria tulevaisuuden taitajia alueella toimiviin yrityksiin ja rikkoa raja-aitoja nuorten ja yritysten väliltä. Projektista pyritään tekemään jokavuotinen perinne, jotta nuoret saisivat vahvat eväät elämään myös jatkossa.

– Haluamme olla luomassa alueesta ja alueella vaikuttavista yrityksistä positiivista mielikuvaa tulevaisuuden osaajien keskuudessa, jotta nuoret tunnistavat alueen potentiaalin, kun työelämä kutsuu heitä opintojen jälkeen. Panostamalla lapsiin ja nuoriin ja heidän hyvinvointiinsa, koulutukseen ja kehitykseen, panostamme yhdessä myös yhteiskunnan tulevaisuuteen, Kotonen toteaa.

Kotonen kiittelee kovasti sekä Haminan kaupunkia että alueen yrityksiä, jotka ovat tukeneet hanketta lahjoituksin ja tarjonneet omia kontaktejaan sekä resurssejaan toteutukseen. Kumppaneiden väkeä on myös ilmoittaunut mukaan seminaaripäiviin tekemään töitä nuorten kanssa.

– Yhteistyö ja positiivinen vastaanotto on ollut avainasemassa, jotta hanke saadaan toteutumaan. Kaikkien panos on äärimmäisen arvokasta ja siitä heille iso kiitos. Yrityksille projekti tarjoaa keinon löytää kesätyöntekijöitä nuorista sekä keinon olla mukana tuottamassa yhteiskuntavastuullisia tekoja alueella.

Projektin toteutusaikataulu on syksy 2023 – kevät 2024 ja sen vaikuttavuutta arvioidaan kyselyillä, jotka toteutetaan projektin päättyessä nuorille suunnatuilla kyselyillä. 

Lisätietoja aiheesta:
Haminan Nuorkauppakamari Ry
Mia Kotonen, projektipäällikkö, p. 040 1466916
Kaisu Kaivola, kaisu.kaivola@jci.fi, p. 040 8605328
https://jcihamina.cms.webnode.fi/nuori-osaaja-2023/