Musta tausta, jossa nainen puupalikoiden kanssa.
Kuva: Jussi Virkkumaa

Nyt se alkaa! Lastenkulttuurin huippu-festarit kaakossa.

Lasten Kulttuuriviikot Kymenlaaksossa ja Loviisassa starttaavat viikonvaihteessa. Luvassa yli 80 erilaista yleisötapahtumaa, minkä lisäksi alueen kouluissa ja päiväkodeissa kiertää runsas kattaus laadukasta ohjelmistoa, esityksiä, konsertteja ja monitaiteisia työpajoja. Kirsi Kunnas 100v. -juhlavuosi näkyy sanataiteen monissa eri muodoissa.

Jo lauantaina Kotkassa pääsee rymistelemään Hevisaurus-yhtyeen keikan tahtiin Satama-areenalla. Konsertti on maksullinen, mutta muuten kolmiviikkoinen lastenkulttuurin festivaali sisältää runsaasti maksutonta ohjelmistoa koko perheen ja kaikenikäisten iloksi. Miehikkälän koulukeskuksella on niin ikään musiikkia ja pomppufiilistä sunnuntaina. 

Haminan ohjelman aloittaa lauantaina 3.2. WiuhkaWeinarien näytelmä Johanneksen kirkossa. Ensimmäisen viikon alkajaisiksi starttaavat  Haminan seurakunnan järjestämät Vauvojen värikylvyt maanantai-päivissä sekä kirjastopalvelujen Päivänsäteen satukiertue kyydissään Lukuvaari Jarkkis. Myös tutut torstai-iltojen avoimen varhaiskasvatuksen Satukahvilat alkavat pääkirjastolla, ja Kirjastogalleriassa puolestaan tenhoava kokoperheen näyttely avoinna maanantaista alkaen lauantaihin 24.2. saakka.

Mistä nyt tuulee? -toiminnallinen näyttely Haminan Kirjastogalleriassa

Maanantaina 5.2. aukeaa Haminan Kirjastogalleriassa uusi kaiken ikäisille soveltuva, toiminnallinen näyttely ilmastosta ja sääilmiöistä. Mistä nyt tuulee? -näyttelyssä voi miettiä, mikä on oma lempisää tai vuodenaika, tai vaikkapa muistutella mieleen erilaisia sää-sanontoja; mitä tarkoittaa sataa kuin saavista kaatamalla, että taivaalta sataa kissoja ja koiria tai vanhoja ämmiä hameenhelmat korvissa; mitä säälle tapahtuu, kun ilmasto muuttuu? Moniaistisessa näyttelyssä seikkaillaan auringon paisteessa, sateen ropinassa ja tuulen tuiverruksessa. Näyttelyssä voi myös leikkiä sateenkaaren ihmeellisessä hehkussa. 

Toiminnalliseen näyttelyyn saa tutustua kirjaston auki ollessa 24.2. saakka. Lisäksi Lasten Kulttuuriviikkojen ohjelmassa on koulu- ja päiväkotiryhmille järjestettyjä taidetyöpajoja näyttelyssä. Niiden ohjaamisesta vastaa tanssitaiteilija Heli Kärki tai teatteritaiteilija Henni Kiri. Yleisölle avoimet 25-minuuttiset työpajat (4) järjestetään lauantaina 10.2.klo 10.15 alkaen. Jokainen paja alkaa vartin yli tasatunnin. Pajoihin voi jo ilmoittautua: kulttuuri@hamina.fi.  

Värikäs näyttelytila.
Kuva: Laura Kauppinen

Näyttely kiertää lukuvuoden 2023–24 aikana kaikki Koppa-lastenkulttuuriverkoston kunnat. Näyttely on ensimmäinen Koppa-alueen yhteinen kiertonäyttelyprojekti, ja se valmistuu yhteistyössä Hämeenlinnan lasten kulttuurikeskus ARXin kanssa, Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän toiminta-avustuksen turvin. Näyttelyn ovat suunnitelleet ja toteuttaneet ARXin taidekasvattajat Sarina Pulkka ja Laura Kauppinen sekä taiteilija Maarja PihlBagdonas. Teknisestä toteutuksesta vastaa ARXin tekninen tuottaja Juuso Suuronen ja työryhmä.

Pikku Kakkosesta tuttu Roosa Halme ja ihmeelliset palikat Summassa

Tiistaina 6.2. klo 18.00–18.30 Summan kylä- ja kulttuurikeskuksen sirkussalissa (Summantie 46) nähdään mielenkiintoinen vieras.  KO-KOO-MO-kollektiivin PALIKKATEATTERIA -esityksessä eri puulajeista veistetyt puupalikat heräävät eloon ja vievät musiikin ja äänimaailman kanssa yleisön seikkailulle muodonmuutosten maailmaan. ”Tyhjä” palikka on samalla täynnä mahdollisuuksia olla mitä vain, ja kutsuu mielikuvituksen heräämään. Palikkateatteri on nukketeatteritaiteilija Roosa Halmeen kehittämä visuaalisen teatterin muoto, jonka pääosassa esiintyvät kuvataiteilija Kai Ruohosen suunnittelemat puiset palikat. Esitys on sanaton ja sopii kaikenikäisille. Esitys tuotetaan yhteistyössä Haminan Teinisirkuksen kanssa ja sen yhteydessä järjestetään Summan sirkus- ja teatteriharrastajille mahdollisuus osallistua PALIKKATEATTERI-työpajaan.

Täällä asuu rohkeus -teatteriesityksessä ollaan rohkeuden jäljillä

Haminan Teatterissa (Isoympyräkatu 30a) keskiviikkona 7.2. klo 18.00–18.30 vierailevassa esityksessä ystävykset Hipsis, Höpsis ja Hupsis lähtevät Rohkeuden kotiin selvittämään, kuka mystinen Rohkeus on ja mikä on hänen rohkeutensa salaisuus. Tämä reissu on tehtävä siksi, että ystävykset tietävät, ettei ilman rohkeutta voi mennä huvipuistoon, silittää krokotiilia, maistaa parsakaalia, ajaa mopoa, hypätä hyppytornista, ostaa kaupasta karkkia tai valvoa koko yötä… eikä kolmen H:n kopla halua jättää yllä mainittuja asioita kokematta ainakaa rohkeuden puutteesta.

Täällä asuu Rohkeus on lämminhenkinen lasten ja koko perheen teatterielämys, joka tarjoaa katsojalle ainutlaatuisen, yksilöllisen ja voimaannuttavan mahdollisuuden tutkia rohkeutta monipuolisesti. Esityksessä yhdistellään fyysistä teatteria ja klovneriaa luovalla ja hauskalla tavalla sekä kuullaan uutta lasten musiikkia. Esityksen kesto on n. 30 min. Sitä suositellaan 4 vuotta täyttäneille, mutta hieman pienempikin katsoja voi viehättyä esityksen musiikista, liikkeestä ja visuaalisuudesta. Esityksen ohjaus ja Karoliina Pyöriän käsialaa ja käsikirjoitus Emilia Hakkaraisen, Joanna Hammarbergin ja Karoliina Pyöriän. Hammarberg on aloittanut teatterintekijän uransa Haminan Kansalaisopiston teatteritaiteen perusopetuksessa ja tekee nyt ensimmäisen oman esitysvierailun Haminaan. Vierailu tuotetaan yhteistyössä Haminan Teatterin kanssa.

Kolme naista ulkona puiden edessä kyykyssä.

Lasten Kulttuuriviikoilla Haminassa jalkaudutaan aktiivisesti myös kylille. Lauantaina 10.2. vietetään Metsäkylän seurantalolla (Metsäkyläntie 393) Liu Lau Laskiaisdisco -tapahtumaa klo 16.00 – 20.00. Luvassa häikäisevän hauska disco-ilta koko perheelle, ensi kertaa nyt siis tällä hyvin perinteikkäällä keikkapaikalla. Talon ja ympäristön valaisee juhlavasti AK Sound & Music Service.  Illan ohjelmassa klo 17.00 haminalainen ikisuosikki Uppo-Outo ja Kumiankat iskevät räpylöin tahtia. Keikan jälkeen salin ja äänitilan valtaa mehukkaalla meiningillä DJ Roby. Kahvion myynnistä vastaa seurantalon aktiivien joukko ja tarjolla on kaikenmoisia herkkuja pikkurahalla. 

Lue lisää Lasten Kulttuuriviikkojen ohjelmasta: www.lastenkulttuuriviikot.fi