Kymenlaakson kylien yhteistapaaminen.

Kymenlaakson Kylät järjesti kyläillan ja hankeinfon Haminan ja Kotkan kylille 27.11.2024

Kymenlaakson kylät järjesti Haminan ja Kotkan alueen kyläillan ja hankeinfon seuratalo Jukolassa. Tilaisuuden alussa käytiin esittelykierros ja paikalla olikin mukavasti porukkaa Korkeakoskelta, Onkamaalta, Neuvottomasta, Suulisniemestä, Inkeroisista, Ihamaalta ja Reitkallista. Mukana oli niin kylien aktiivisia edustajia, pelastuskoira-aktiivi sekä Kyläradio- ja Vapepa-aktiiveja. 

Kymenlaakson Kylien ajankohtaisissa nousi esiin käynnissä oleva Avoimet Joulukylät, joka kokoaa yhteisellä karttapohjalle jo useamman sataa jouluista kylätapahtumaa. Vuonna 2025 on tulossa Avoimet Kylät 14.6.2025, Kestävän kehityksen viikko 39 ja LUMOAVA – luonnon monimuotoisuus maaseudun voimavarana Maaseudun Sivistysliitto ry:n kanssa. Lisäksi suunnitteilla on Kaakon Kukkivat Kylät 2025-206 sekä Kyläkoutsit, jotka auttavat kyliä kyläsuunnitelmien ja kehittämisen työkalujen kanssa. Jo aiemmin aloitettu kyläturvallisuuden lisääminen kyläturvallisuus-kyselyiden ja kylän turvallisuussuunnitelmien kautta sekä valtakunnallinen Kylävara-hanke jatkavat myös kehityskulkuaan.

Älykylä Kymenlaakso -hanke 2024-2026, jonka tavoitteena on tunnistaa kylän omat vahvuudet ja kehittää kylien sekä maaseudun elinvoiman kehittämisestä kylälähtöisesti. Kylien välisen yhteistyön tavoitteena on tuottaa konkreettisia toimia ja niihin rahoitusta. Kylien brändäys on tehokas tapa tuoda esiin kylien omaleimaisuutta, näkyvyyden parantamista ja uusien asukkaiden houkuttelua. Tiedottamisen lisääminen ja houkuttelevat tapahtumat ovat osa kylän brändäystä. 

Hankkeen kolmantena teemana on Kylätalot monipalvelukeskuksiksi. Sen tavoitteena on mm. parantaa kylälle saatavia liikkuvia palveluja, rakentaa turvallisuusverkostoa ja pitää nuoret mukana kylätoiminnassa. Tulevaisuuden kylä 2030 visio tuo työkaluja kylän kehittämiseen. Aktiivinen puheensorina salissa kävikin, kun yhdessä unelmoitiin vuoden 2030 kyliä.

Kylätieto verkkoon -hanke on käynnistynyt maaliskuussa 2024 ja se jatkuu vuoden 2026 loppuun asti. Hankkeen tavoitteena on koota maaseudun ja kylien toimintaa, palveluita ja vierailukohteita yhteen paikkaan. Paikka tulee olemaan koko Kymenlaaksoa palveleva alusta eli palvelusivusto ja palvelukartta. Hankkeessa koulutetaan kylätoimijoita digialustojen käyttöön ja sisällön tuotantoon, jotta kyläkohtaiset kotisivut saadaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan toiveita ja tarpeita sekä toimijoita kylistä. Myös Tarinaillat ovat osa hanketta, joissa kerätään kylien ihmisten tarinoita, historiaa ja tapahtumia. Toinen vaihe on toimijoiden kouluttaminen ja kolmas sisällöntuotannon ja kotisivujen rakentaminen työpajat. Yhdistysavain -palvelulla rakennettavat sivut yhdistetään ja kokonaisuus julkaistaan hankkeen neljäntenä vaiheena. 

Kylävara paikallisen varautumisen perustana -hankkeella vahvistetaan kylien varautumista, kriisin kestävyyttä sekä valtakunnallisen kyläturvallisuustyön perustaa. Kyläradiot ovat helppokäyttöinen ja edullinen keino varmistaa tiedonkulku ja viestintä kylässä ja kyläläisille. Se on tarkoitettu erityisesti tilanteisiin, jos sähköt ovat poikki, kännykät eivät toimi tai nettiyhteydet ovat nurin. 

Leader Sepran edustaja Marja Sorvo kertoi lopuksi Sepralla haettavissa olevista hankkeista ja niiden hyödyntämisestä rahoituksen löytämiseen. Leader -tukea voi saada esimerkiksi uudenlaisten tapahtumien järjestämiseen, koulutuksiin, verkostoitumiseen sekä laite- ja konehankintoihin eli toiminnan kehittämiseen.

Lisätietoja hankkeista:

Siru Ahopelto, Älykylä Etelä-Kymenlaakso
040 519 2375
siru.ahopelto@kymenlaaksonkylat.fi

Sonja Lairila / Kylätieto verkkoon -hanke
050 304 9557
sonja.lairila@kymenlaaksonkylat.fi