Vihreät salaatit kasvavat kasvihuoneen pöydällä.

Kun katsoo lähelle, voi nähdä monimuotoisen paikallisuuden! 

Haminan kaupungin hallintojohtaja Maria Ovaska ja helmikuun alussa työnsä aloittanut uusi elinvoimajohtaja Mia Hämäläinen viettivät huhtikuisen torstaipäivän kiertäen haminalaisia yrityksiä maaseutupäällikkö Tuula Ahosen johdolla. 

Päivä alkoi Pousin Puutarha Oy:n Tikkamäen tarhalta, joka sijaitsee Haminan Husulassa. Yritys tuottaa ruukkuvihanneksia Tikkamäen tarhan lisäksi myös Kolsilassa. Pousin Puutarha on yksi Suomen suurimmista jääsalaatin tuottajista, ja he ovat tuoneet kotimaan markkinoille lähikaupoistakin tutun salaattilajike Juicyn. Yritys kehittää jatkuvasti ympäristöystävällistä tuotantoaan panostamalla energiatehokkuuteen, kierrätykseen ja energiaa säästävään teknologiaan.

Salaatit odottavat kuljetushihnalla pakkaamista.
Kasvihuoneissa energiatehokkuutta on parannettu siirtymällä led-valaistukseen ja lämmitys hoidetaan kotimaisella uusiutuvalla polttoaineella (Kuva: Mia Hämäläinen).

Husulasta matka jatkui kohti Salmenkylän Hovia, jossa ryhmä nautti herkullisen aamiaisbrunssin. Ruokailun ohessa kuultiin kiehtova läpileikkaus kartanon värikkäästä historiasta aina näihin päiviin asti. Kauniisti vanhaa kunnioittaen remontoitu entinen upseerin virkatalo toimii nykyään majoitus- ja juhlatilana. 

Talo, puita ja tervetuloa-kyltti.
Nainen istuu tuolilla juomassa kahvia.
Historian havinaa huokuva vanha kartano sijaitsee idyllisessä miljöössä, Kirkkojärven rannalla. Kuvassa alhaalla maaseutupäällikkö Tuula Ahonen (Kuvat: Mia Hämäläinen).

Seuraavana vierailukohteena oli Kodin Kukat Oy, Kannusjärvellä. Yritys ei ole perinteinen puutarhamyymälä vaan kaikki myynti tapahtuu verkkokaupan kautta, jonka ainutlaatuiseen logistiikkaan ryhmä perehtyi vierailun aikana. Kodin Kukat on panostanut viime vuosina energiaratkaisuihin ja vähitellen muuttanut energian käyttöä mahdollisimman uusiutuvaksi. Kasvihuoneiden rakenneratkaisuja on muutettu energiatehokkaammiksi ja valaistuksessa käytetään ledvaloja. Huoneet lämmitetään pääosin maalämmöllä ja aurinkoenergialla. Viime vuonna asennetut aurinkopaneelit tuottavat puhdasta sähköä puutarhan tarpeisiin.

Keltaiset ja punaiset kukat ovat kuormalavojen päällä.
Nainen seisoo kirja kädessä miehen vieressä.
Kasvihuoneesta kukkien matka jatkuu pakkaamon kautta kohtia asiakkaita. Vierailun ohessa yrittäjä Juha Toikka esitteli maaseutupäällikkö Tuula Ahoselle uusinta Kodin Kukkien kustantamaa teosta, Ötökkäopasta (Kuvat: Mia Hämäläinen).

Kannusjärveltä ryhmä suuntasi kulkunsa Myllykylän Kartanon maatilalle, jonka yhteydessä toimivassa Hevoshovissa järjestetään ratsastustunteja ja tavoitteellista valmennusta. Vuonna 2002 perustetusta tallista voi vuokrata hevoselle tallipaikan ja ympärivuotisen ratsastusmahdollisuuden tarjoavat tilava kenttä, lämpöeristetty maneesi sekä lähiympäristön maasto. Vierailulla ryhmä tutustui myös maatilan emakkosikalaan, joka ainoa laatuaan Etelä-Kymenlaakson alueella.

Metallinen hevospatsas ja punainen hallirakennus.
Hevosaiheista taidetta Hevoshovin pihapiirissä (Kuva: Mia Hämäläinen).

Päivän päätteeksi ryhmä vieraili vielä alpakkatilalla, kun viimeisenä kohteena oli Husulassa sijaitseva Merikeinun Alpakat. Yritys tarjoaa hyvinvointi- ja virkistystoimintaa eläinten parissa, ja ryhmä pääsi tapaamaan tilan alpakat, kääpiövuohet ja kanit. Palveluihin kuuluvat myös erilaiset elämykset, kuten rauhoittava vaellusretki alpakoiden kanssa tai alpakka- ja vuohijooga.

Kaksi alpakkaa ja nainen.
Musta vuohi seisoo verkkoaidan takana.
Merikeinun Alpakoiden kotipaikassa, Vuorenpään tilalla pääsee tutustumaan alpakoiden lisäksi myös kääpiövuohiin. Ylhäällä kuvassa elinvoimajohtaja Mia Hämäläinen (Kuvat: Maria Ovaska ja Mia Hämäläinen).

Elinvoimajohtaja Mia Hämäläinen on yrityskierroksilla jälleen mukana, kun Luonnollisesti landella -teemalla toteutettavat kierrokset jatkuvat heinäkuussa!