Sininen kirkko ja puu sen vieressä.

Kansallista veteraanipäivää vietetään Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta


Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta. Päivää vietetään Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Vuoden 2024 teema viestii veteraanien perinnön säilymisen ja sen jatkuvan tunnettuuden turvaamisen tärkeydestä.

Juhlapäivää kunnioitetaan juhlaliputuksella ja sotaveteraanien muistamisella. Juhlallisuudet kunnissa vaihtelevat, mutta yleisimpiin tilaisuuksiin kuuluvat lipunnosto sekä käynnit sankarihaudoilla. Joka vuosi järjestetään myös yksi valtakunnallinen päätapahtuma. Tänä vuonna päätapahtuma toteutuu Vaasassa.

Haminassa yhteinen ja avoin Kansallisen Veteraanipäivän juhla järjestetään perjantaina 26.4.2024 klo 9 alkaen. Haminan kaupungin kulttuuripalvelujen, paikallisten veteraanijärjestöjen sekä Haminan seurakunnan järjestämä virallinen veteraanipäivän juhlatilaisuus järjestetään tänä vuonna Johanneksen kirkossa. Kaupunkilaiset ovat tervetulleita osallistumaan juhlatilaisuuteen.

Juhlan tarkoitus on siirtää veteraanien ja lottien perintöä jälkipolville. Vuoropuhelua veteraanien ja nuorten välillä jatkaa 8-luokkalaisten Kiitoskirje lotalle ja veteraanille -kirjoituskilpailu. Kuusi valittua kirjeen kirjoittajaa palkitaan ja kaksi palkittua kirjettä luetaan juhlatilaisuudessa.

Ohjelmassa on kiitoskirjeiden palkitsemisen lisäksi juhlavia tervehdyksiä, musiikkiesityksiä, seppelpartion lähetys ja kahvitarjoilu. Juhlapuhujana toimii Reserviupseerikoulun johtaja eversti Mikael Salo. Pukukoodi tumma puku ja isot kunniamerkit.