Osallisuus, kapeassa vaakakuvassa piirretyt hahmot tanssivat, istuvat, kävelevät. Kuvassa myös piirrettyjä kirjoja ja tietokone.

Hyvinvoinnin edistäminen tiedottaa 4/2024

Hyvinvoinnin edistämisessä toimii kirjasto- ja tietopalvelut, kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut. Tavoitteemme on lisätä kuntalaisten osallisuutta sekä yhteistyötä järjestöjen, yhdistysten ja eri toimialojen kanssa.

Hölkäten Haminassa -kampanja kannustaa kaikenikäisiä, -kokoisia ja -kuntoisia kävelemään, hölkkäämään ja juoksemaan – osallistumaan erilaisiin liikkumistapahtumiin.

Jokainen osallistuminen on yksi arpalippu syksyn liikunnallisten palkintojen arpajaisissa. Mitä useampaan tapahtumaan osallistut, sitä enemmän keräät arpalippuja.

Tapahtumissa ajalla, matkalla tai tuloksella ei ole mitään väliä, tärkeintä on uskallus osallistua ja rohkeus haastaa itsensä. Ota ystävät, perhe ja naapurit mukaan, ja lähdetään ulkoilemaan yhdessä!

Katso kampanjatapahtumat ja muukin liikuntatarjonta www.hamina.fi/liikkuvahamina tai somesta @liikkuvahamina


Kaikukortti valmistelu jatkuu kevään 2024 aikana. ’Ehkäisemme syrjäytymistä ja tuemme huono-osaisten osallistumismahdollisuuksia harrastuksiin ja tapahtumiin.’’

Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi, museoihin, teatteriin tai konsertteihin. Kaikukortilla voi hankkia maksutta myös kansalaisopiston kurssipaikkoja. Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten, perheiden ja ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.

Lisätietoa: https://kaikukortti.fi/
Kymenlaakson Kylät ry yhteistyössä Haminan kaupungin kanssa jatkavat Kylässä Haminassa -kiertuetta. Seuraavat tilaisuudet järjestetään Myllykylässä 3.4.2024 ja Onkamaalla 14.5.2024. Tilaisuudet alkavat kahvilla klo 17.30. Kiertueen teemana on Arjen turvallisuus. Myös muista kyläläisiä askarruttavista asioista ja kehittämisideoista keskustellaan.


Kirjastopalvelut on saanut aluehallintovirastolta 25 000 euron hankeavustuksen Lukuintoa Kirjastopolulta -hankkeeseen. Kirjastopolku on kohdennettu esiopetuksen ja 1.-9. -luokkalaisten tarpeisiin, ja se tukee opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita erilaisiin kirjallisuuden lajeihin tutustumisen ja lukemaan innostamisen sekä tiedonhaun opetuksen kautta.

Kirjastopolku määrittelee jatkossa, mitä sisältöjä kirjasto tarjoaa millekin luokka-asteelle. Kirjastopalvelut suunnittelevat ja toteuttavat esiopetukselle ja ala-ja yläkouluikäisille kohdennetun kirjastopolun, joka tarjoaa esiopetukselle ja jokaiselle vuosiluokalle lukemista edistävää ja kirjaston ja sen palveluiden käyttöön opettavaa ja innostavaa toimintaa.

Lisäksi kirjastopalvelut on saanut yhdessä Kouvolan kaupunginkirjaston kanssa aluehallintovirastolta 39 000 euron hankeavustuksen Pikkuvarpaat Sananjalkapolulla -hankkeeseen. Hankkeen avoitteena on luoda pysyvä, moniammatillinen verkosto ja yhteinen toimintamalli kaikkein varhaisimman vaiheen lukemisen edistämiseen koko Kymenlaakson alueella. Lukeva Kaakko -työ on kohdistunut alueen koululaisiin, mutta ihan pienten lasten lukemisen edistämisen yhteisiä rakenteita meillä ei vielä ole.

Hankkeen kohderyhmänä ovat lapsiperheet odotusajasta noin 4-vuotiaisiin. Tavoitteena on hyödyntää kielen oppimisen herkkyyskaudet ja etsiä parhaita tapoja edistää lukemista pienten lasten perheissä. Tähän pyritään pilotoimalla erilaisia yhteisöllisiä tapoja edistää lukutaitoa yhteistyössä avoimen varhaiskasvatuksen ja MLL:n kanssa. Tavoitteena on, että lukutaidon edistämisen toimenpiteet tavoittavat koko ikäluokan siten, että työ alkaa jo raskausajan neuvolakäynneillä.


Valokuvanäyttely avautuu Haminan Kirjastogalleriassa 5.4.

Kymen Kamerat ry:n valokuvanäyttely Metsä avautuu yleisölle Haminan Kirjastogalleriassa perjantaina 5.4., ja on avoinna torstaihin 25.4. saakka. Metsä on Kymen Kameroiden vuosinäyttely 2024. Näyttely on koottu yhdistyksen näyttelyraadin valinnoista, ja se käsittää valokuvia 20:lta yhdistyksen jäseneltä. Näyttelyn valokuvista välittyy metsä mm. maiseman, tunnelman ja eläimistön kuvaamisen kautta Kymen kamerat ry on etelä-kymenlaaksolainen yhdistys, joka kokoaa Haminan  Kotkan ja Pyhtään alueiden valokuvausharrastajia yhteen, monipuolisten kuvaamisen ja yhdessä oppimisen aktiviteettien ääressä. 


Hamina palkittiin Kymenlaakson ensimmäisessä kulttuurigaalassa kahdessa palkintosarjassa

Kymenlaakson kulttuurin tuki ry järjesti viime lauantaina 23.3.2024 ensimmäisen maakunnallisen palkitsemisjuhlan, Kymenlaakson kulttuurigaalan

Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa. Gaalassa jaettiin kulttuurigaalan palkintoraadin valmistelun mukaisesti 10 kulttuuripalkintoa sekä lisäksi kunniamainintoja ja stipendejä. Haminan kaupunki sai vuoden kulttuurimyönteinen kunta -palkinnon, jonka vastaanotti kaupunginjohtaja Ilari Soosalu yhdessä Kulttuurituottaja Henni Kirin kanssa. Palkintoperusteissa mainittiin mm. Haminan laaja-alainen yhteistyö erilaisten toimijoiden kanssa, vuosikymmenten kansainvälinen tapahtumatyö Hamina Tattoon parissa ja sen säteilemä vaikutus alueelle, sekä lasten ja nuorten kulttuurikasvatuksen ja hyvinvointiin panostaminen, viimeisimpänä vuonna 2021 alkanut Unkcefin Lapsiystävällinen kunta -sertifikaatin saamiseksi käynnistynyt ohjelmatyö.

Samassa juhlassa palkittiin myös perinteikäs Lasten Kulttuuriviikot -tapahtuma Vuoden kulttuuriteko -palkinnolla. Palkintoa olivat vastaanottamassa tapahtumaa järjestävän lasten ja nuorten kulttuuriverkosto Kopan jäsenkuntien työryhmä, Pyhtäältä Pauliina Sakki, Haminasta Henni Kiri sekä Koppa-koordinaattori Satu Ristola, Kotkasta Pia Oinas ja Jenni Kuustie sekä Kouvolasta Jaana Vuorio-Palmumaa. Joukosta puuttui vielä Virolahden ja Loviisan edustus.

Lasten Kulttuuriviikot, Kymenlaakson kuntien ja Loviisan yhteistä  kolmiviikkoista tapahtumaa on järjestetty jo 42 kertaa. 

Lue lisää Kymenlaakson kulttuurigaalasta, kaikista palkituista sekä palkintoperusteista, ja katso kuvat juhlahumusta: https://kymenlaaksonkulttuurintuki.fi/Joko sinulla on puhelimessa Haminan kaupungin mobiilisovellus? Käyttäjälle se tuo muun muassa palvelut lähelle, osallisuuden käden ulottuville ja opastaa myös vieraan nähtävyyksien äärelle. Kyselyihin vastaaminen tapahtuu kätevästi sovelluksen kautta. Lisätietoa täältä.