Kulttuuripalveluiden tehtävänä on edistää ja tukea taide- ja kulttuuritoimintaa sekä järjestää monipuolisia kulttuuritapahtumia ja -palveluja Haminassa yhteistyössä monimuotoisen kumppaniverkoston kanssa.

Haminan kaupungin kulttuuripalvelut tukee ja edistää sekä taiteen ja kulttuurin ammattimaista harjoittamista että erilaisia kulttuurin harrastustoimintoja, joiden on määrä palvella erilaisia kohderyhmiä kunnassa. Kulttuuripalveluja toteutetaan yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa. Niitä myös kohdennetaan eri ikäisille ja suunnitellaan muutkin erityistarpeet huomioiden. Tavoitteena on kulttuurisen yhdenvertaisuuden toteutuminen kunnassa. Taide ja kulttuuri ovat jokaisen kuntalaisen oikeus.

Kulttuuripalvelujen ydinalueita:

  • kulttuuritoiminnan piirissä tapahtuva yhteistyö erilaisten toimijoiden kanssa (siltojen ja verkostojen rakentaminen)
  • tapahtumien järjestäminen (usein yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa)
  • kulttuuripalvelun rakentaminen eri kohderyhmien tarpeet huomioiden (esim. eri ikäryhmät)
  • taide- ja kulttuurikasvatus: perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen Kulttuuripolku sekä taiteen perusopetuksen koordinointiin osallistuminen
  • paikallisen kulttuuriperinteen vaaliminen eri tavoin 
  • kansainvälinen kulttuuriverkostotyö
  • kulttuurin avustukset (hyvinvoiva haminalainen) kerran vuodessa
  • Haminan kulttuuripalkinto (ehdotukset haminalaisilta, valinta loppuvuodesta)

Haminan kulttuuripalvelujen toimisto sijaitsee Haminan kaupungintalon 3. kerroksessa. Elokuvateatteri Kino Hamina (Isoympyräkatu 30 a) on myös osa kulttuuripalveluita. Kulttuuripalvelut työskentelee Hyvinvointivaliokunnan alaisuudessa, ja on osa hyvinvoinnin edistämisen tulosaluetta Haminassa.

 

Ajankohtaista kulttuurissa

Tapahtumia:

Valojen yö 2022 järjestettiin Haminassa 16.-17.9. Tapahtumaan osallistui yli 15000 kävijää kahden päivän aikana. Tapahtumasta kerätään kävijöiden ja tapahtuman tekijöiden palautteita palautelomakkeilla, jotka löytyvät Haminan Festivals tapahtumasivulta.  Tapahtumaa kehitetään edelleen palautteita hyödyntäen.

Torstaina 29.9. klo 19-20 järjestetään Haminan teatteriaa (Raittiustalo, Isoympyräkatu 30 a) BANDURISTIEN TRIO ORIANA: Bandura ja kantele – ylivoimainen liitto -konserttivierailu. Kyseessä on yksi Ukrainan tunnetuimmista musiikkiyhtyeistä, Oriana, jona konserttiohjelmassa kuullaan nimen mukaisesti ukrainalaisen banduran ja suomalaisen kanteleen, ikonisten perinteisten soitinten sointia yhdessä. Oriana-yhtyeen taitavat muusikot myös laulavat konsertissa. Haminan konerttivierailu on yleisölle maksuton.

Haminan kulttuuripalvelut on mukana la 1.10. alkavan Vanhusten viikon ohjelman rakentamisessa. Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään 1.-9.10.2022 teemalla Yhdessä luontoon – joka iän oikeus.
Tarjolla on paljon erilaista ohjelmaa eri puolilla Haminaa. Lue lisätietoja viikon ohjelmasta tästä.

Myös Seniorien kulttuurikahvilatoiminta jatkuu syksyllä. Perinteestä poiketen syyskaudella kokeillaan siirtää kulttuurikahvila torstailta perjantai-aamupäivään. Ensimmäinen kulttuurikahvila pidetään Vanhusten viikon perjantaina 7.10. Kulttuurikahviloiden syyskauden ohjelmasisällöt päivitetään palvelun omalle sivulle: Seniorien kulttuurikahvila syyskuun aikana.

Valtakunnallista Satupäivää vietetään 18.10. ja Satuviikkoa koko viikko 17.-23.10.2022. Haminassa viikon aikana tuotetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa satuihin ja kirjallisuuteen liittyviä pientapahtumia ja sisältöjä. Kohderyhmänä ovat erityisesti varhaiskasvatus ja alkuopetus, mutta sadut kuuluvat ihan kaikille ikään katsomatta. Satupäivän ja -viikon viettoon voi löytää kivoja toiminnallisia vinkkejä myös valtakunnallisen Satupäivä-sivuston kautta.

 

Henkilöstökuulumisia:

Haminan kulttuuripalveluissa aloitti vanhempainvapaasijaistuksen ajan 5.5.2022 – 31.5.2023 osa-aikainen kulttuurituottaja Emil Uuttu, jonka tarkkarajaisessa työtehtävässä korostuu kuvataiteen toimintojen kehittäminen Haminassa. Käytännössä työ on galleriatoiminnan käytäntöjen kirkastamista ja saavutettavuuden edistämistä sekä viestinnän välineiden kehittämistä. Lisäksi kaupungin taidekokoelman ympärille on kehitteillä palvelukonsepteja, joilla kuntalaiset pääsisivät paremmin nauttimaan kokoelmasta.

 

 

Kulttuuripalvelujen yhteystiedot:

Puistokatu 2, PL 70
49401 Hamina
kulttuuri(a)hamina.fi
Henkilökohtaiset sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)hamina.fi

Henni Kiri, kulttuurituottaja/tiimivastaava, p. 040 722 3687
Tomi Pekkola, kulttuurituottaja, p. 040 199 1835
Petr Potchinchtchikov (Petja), kulttuurituottaja, p. 050 432 2887
Emil Uuttu, kulttuurituottaja, p. 040 663 7873
Marja Qvarnström, elokuvatoiminnanohjaaja, p. 040 8611 075
Elokuvateatteri Kino Hamina, Isoympyräkatu 30, Raittiustalo

Galleria Ruutikellari, Roopertinkatu 8, näyttelynvalvoja (kesä-elokuu) p. 040 1991 836

Pin It on Pinterest

Share This