Toukokuussa Kymenlaaksossa keskitytään mopoilun liikenneturvallisuuteen
Kaakkois-Suomen ELY-keskus tekee liikenneturvallisuustyötä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa yhdessä alueen kuntien kanssa toukokuun aikana. Kampanjan tavoitteena on lisätä mopoilijoiden, huoltajien, kunnan viranhaltijoiden ja asukkaiden ymmärrystä mopoilusta ilmiönä, sen turvallisuudesta sekä haitoista. Kampanjaan kuuluu koulutusta, tiedotusta ja valvontaa. Mukana järjestämässä ovat Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Liikenneturva ja Kaakkois-Suomen poliisilaitos. Toukokuun aikana Haminan kouluissa käsitellään mopoilua liikententeessä ja Haminan nuorisopalvelut järjestävät erilaisia mopoiluun liittyviä tietoiskuja ja avointa toimintaa mopoiluun liittyen, kuten mopon huoltoa mopo- ja pyörätuvalla.
Mopojen ilmestyminen liikenteeseen on varma kevään merkki ja heti ajokauden alusta on tärkeää, että nuoret ja heidän huoltajansa käyvät läpi järkevän ja turvallisen mopoilun pelisäännöt. Myös muiden tienkäyttäjien tulee totutella talvikauden jälkeen huomioimaan pienikokoiset ja tätä kautta vaikeammin havaittavat mopot liikennetilanteissa. Mopoilun alkaessa myös negatiivisia ilmiöitä esiintyy, kuten piittaamatonta ja häiritsevää ajamista, keulimista ja muuta temppuilua liikenteessä, tarpeettoman kovaa melua sekä liikenneonnettomuuksia, jonka johdosta kaikkien on kiinnitettävä turvalliseen ja asialliseen mopoiluun huomiota.
Mopo on monille nuorille tärkeä ja tarpeellinen kulkutapa, esimerkiksi kouluun ja harrastuksiin. Mopo on tyypillisesti nuoren ensimmäinen moottoriajoneuvo. Toiminta mopoillessa rakentaa pohjaa tulevaisuuden liikennekäyttäytymiselle autolla ja muilla raskaammilla ajoneuvoilla. Mopoiluun liittyy myös tärkeää yhdessäoloa ja yhdessä tekemistä. Asiallisesti toimittaessa mopoilu on oiva kulkumuoto ja harrastus.
Mopoilijan tulee tuntea liikennesäännöt ja turvallinen, ennakoiva ajotapa liikenteessä
Huoltajien onkin tärkeä ymmärtää, että pelkkä mopokortin saaminen ei tarkoita, että nuori kykenisi ajamaan turvallisesti liikenteessä. Kannustamme kodeissa nuoren tukemista ja opastamista turvallisen liikkumisen saloihin kortin saannin jälkeenkin.
Liian moni mopo on viritetty kulkemaan sallittua enimmäisnopeutta 45 km/h kovempaa. Ylinopeudella ajaminen kasvattaa onnettomuusriskiä merkittävästi: havaintojen teko vaikeutuu, reaktioaika pitenee, jarrutusmatka pitenee ja kolarin sattuessa törmäysvoimat ovat tuhoisampia.
Liikenteessä näkee mopoja, joiden kunnossapitoa on laiminlyöty
Tärkeimmät tarkastuskohteet ovat valot, renkaat ja jarrut, joiden tulee olla hyväkuntoisia ja toimivia. Huoltajien on hyvä säännöllisesti yhdessä nuoren kanssa tarkastaa mopon kunto. Erityisen vaarallisia ovat valottomat mopot, joita on muiden tienkäyttäjien vaikea havaita, myös päivänvalossa.
Kesäaikaan asutulla alueella suurimmaksi häiriötekijäksi koetaan kovaääniset mopot. Mopon pakoputkistoa ei ole sallittua muuttaa siten, että mopon äänitaso kasvaa vakiosta. Mopon äänitason kasvaminen häiritsee asukkaiden lepoa ja unta, jonka johdosta on hyvä huomioida mopoilussa myös muut ihmiset.
Ajovarusteet on hyvä olla mopoillessa kunnossa
Mopoilijoiden ajovarusteissa voi esiintyä puutteita. Päällä kannattaa oman turvallisuuden vuoksi olla suojaavat ja koko vartalon peittävät vaatteet. Tieliikennekäyttöön hyväksytty kypärä on lakisääteinen. Ei riitä, että kypärä on päässä vaan sen tulee olla kiinnitetty ja hihnan kireällä, ettei kypärä pääse onnettomuustilanteissa irtoamaan päästä. Silloin se ei voi suojata nuoren päätä kovilta iskuilta.
Kaakkois-Suomessa on tapahtunut lähivuosina valitettavasti myös kuolemaan johtaneita mopo-onnettomuuksia, joissa taustalla on ollut edellä esiteltyjä syitä. Pidetään me aikuiset yhdessä nuorten kanssa huolta, ettei saada enää yhtään turhaa uhria.
Toivotamme turvallista kesää kaikille mopoilijoille!