Rottahavainnot yleistyneet
Terveysvalvontaan tulee ajoittain ilmoituksia asuinalueilla havaituista rotista. Rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja. Rottien määrän pitäisi kuitenkin pysyä kurissa, kun kiinteistön jätehuolto pidetään kunnossa ja muutenkin toimitaan siten, että rotille ei löydy ravintoa eikä suojaisia pesäpaikkoja. Rotat liikkuvat yleensä ravinnon perässä, mutta mm. rakennus- ja räjäytystöiden seurauksena rotat saattavat etsiä uusia pesäpaikkoja ja rottia voi nähdä liikkeellä tavanomaista enemmän.
Rottaongelman ennalta ehkäisyssä on tärkeä estää rotan ravinnon saanti
- Kiinteistön jätehuoltoon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Jätehuolto on järjestettävä siten, että eläimet eivät pääse jäteastiaan. Jäteastioiden tulee aina olla suljettuja ja ehjiä. Jäteastian pohja kannattaa tarkastaa säännöllisesti, sillä rotat voivat jyrsiä pohjaan reiän ja päästä sitä kautta huomaamattomasti ravinnon hakuun.
- Lintujen ruokinta tulee järjestää siten, ettei ravintoa päädy rottien saataville. Lintujen ruokinnassa tulisi käyttää ruokinta-automaatteja, joista ei pääse putoamaan suuria määriä ravintoa maahan. Ruokintapaikan alle kerääntyvä siemen- ja kuorimassa tulee siivota säännöllisesti pois jäteastiaan. Sulan maan aikana lintuja ei tarvitse ruokkia, sillä ne löytävät ravintonsa luonnosta.
- Piha-alueet on hyvä pitää siisteinä. Rotta suosii kosteita, maanläheisiä paikkoja, joihin se voi helposti kaivaa maanalaisia käytäviä. Erilaiset lauta- ym. tavarakasat tarjoavat hyvän suojan rotille, joten ne on hyvä siivota pois.
- Syksyisin omenasadon omenat kannattaa kerätä maasta mahdollisimman nopeasti ja ylimääräiset omenat hävittää asianmukaisesti.
Rotan ja muiden tuhoeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulle. Tarvittaessa rottia voi torjua erilaisin loukuin tai torjunta-ainein. Torjuntatoimien tekeminen samanaikaisesti useamman kiinteistön alueella on suositeltavaa.
Rotanloukkuja myydään kuluttajille kaupoissa. Tuotteita tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Syötti kannattaa valita siten, ettei rotta saa helposti otettua syöttiä loukusta. Loukkuja sijoitettaessa tulee varmistua siitä, ettei niistä aiheudu vaaraa lapsille, kotieläimille eikä muille luonnonvaraisille eläimille. Loukut tulee tarkastaa päivittäin. Kuolleet rotat voi hävittää sekajätteen mukana.
Rottien torjuntaan tarkoitettuja torjunta-aineita voivat nykyisin hankkia ja käyttää vain tuholaistorjunta-alan ammattilaiset. Laajemmassa rottaongelmassa suositellaan kääntymään tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.
Satunnaiset havainnot yksittäisistä rotista eivät välttämättä johda toimenpiteisiin. Kunnan terveydensuojeluviranomainen käy tarvittaessa ilmoitetussa paikassa tarkastuksella ja arvioi voiko rottien esiintymisestä aiheutua terveyshaittaa. Jos rottia havaitaan kohteessa epätavallisen paljon eli useita samanaikaisesti ja havaintoja tehdään päivittäin, voi kunnan terveydensuojeluviranomainen velvoittaa kiinteistön omistajan ryhtymään toimenpiteisiin tuhoeläinten torjumiseksi. Alueen kiinteistöjä voidaan myös tiedottaa lisääntyneistä rottahavainnoista sekä ohjeistaa rottahaittojen vähentämisessä.
Haminan kaupunki, terveystarkastajat p. 05 749 2551 terveystarkastaja@hamina.fi