Oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuki
Esiopetuksen oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuki tarkoittaa pedagogista tukea, jota lapsille tarvittaessa annetaan oppimisen etenemiseksi ja esiopetukseen osallistumisen mahdollistamiseksi.
Oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuki perustuu konkreettisiin pedagogisiin ratkaisuihin ja tukimuotoihin ja -toimiin, jotka suunnitellaan ja toteutetaan ryhmän ja lasten tarpeiden mukaan. Perusopetuslain muutoksen myötä 1.8.2025 alkaen esiopetuksessa ei enää käytetä aiempia tuen tasojen käsitteitä (yleinen, tehostettu, erityinen tuki).
Oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuen tavoitteena on varmistaa, että jokainen lapsi saa tarvitsemaansa tukea oppimiseen ja esiopetukseen osallistumiseen, ja että tuki on varhaista, ennaltaehkäisevää ja joustavaa. Lapsen etu on aina etusijalla tuen suunnittelussa ja järjestämisessä.
Varhainen tuki lapsen omassa ryhmässä
Kun tuen tarve havaitaan, tukea annetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lapsen omassa esiopetusryhmässä. Tämä voi sisältää esimerkiksi oppimisympäristön muokkaamista saavutettavaksi, opetuksen eriyttämistä lasten tarpeiden mukaan esimerkiksi opetusjärjestelyjen ja materiaalien avulla, oppimista tukevien apuvälineiden käyttöä ja tilanteiden ennakointia tai jäsentämistä kuvien avulla.
Omassa esiopetusryhmässä annetaan myös ryhmäkohtaisia tukimuotoja. Ryhmäkohtaisina tukimuotoina opettaja voi antaa yksin tai toisen opettajan kanssa yleistä tukiopetusta ja opetuskielen tukiopetusta joustavissa ryhmissä. Tarvittaessa myös erityisopettaja voi antaa opetusta muun opetuksen yhteydessä ryhmässä.
Lapsikohtaiset tukitoimet
Jos ryhmässä annettava tuki ei ole riittävää, lapsi voi saada lapsikohtaisia tukitoimia. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi säännöllistä erityisopettajan opetusta pienryhmässä. Myös tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä erilaiset apuvälineet voivat kuulua lapsikohtaiseen tukeen. Lapsikohtaisista tukitoimista tehdään hallintopäätös lapsikohtaisen tuen tarpeen arvion ja suunnitelman perusteella.