Taustaa

Lippujen ja heraldisten tunnusten kautta ihmiset samaistuvat kansallisiin ja yhteisöllisiin juuriinsa. Liput sisältävät vahvoja tunnelatauksia kaikille riippumatta asuinpaikasta tai maasta. Lippu on kuin yhteisö pienoiskoossa ”pyhimpine” arvoineen. Valtioiden liput ja niiden muutokset kuvaavat kansakuntien nousua ja imperiumien tuhoa, uskontojen vaikutusta, aatteiden leviämistä ja poliittisia sidonnaisuuksia. Historia kaikessa vaikuttavuudessaan pelkistyy lippuun.

Lippujen ja heraldisten tunnusten kautta voidaankin havainnollisesti ja mieleenpainuvasti kuvata eri maiden ja yhteisöjen historiaa, kulttuuria ja vuorovaikutussuhteita. Haminan Lippumaailma pyrkiikin olemaan sekä nähtävyys ja tärkeä matkailukohde että pedagoginen ja informatiivinen keskus.

Haminan kaupunki on vanha ja merkittävä varuskuntakaupunki. Liputus ja liput kuuluvat keskeisesti sotilaskulttuuriin. Haminalla on jo parin vuosikymmenen kokemus kansainvälisen sotilasmusiikkifestivaalin, Hamina Tattoon järjestämisestä. Kaupungin ainutlaatuinen arkkitehtuuri, historiallinen linnoitus ja sotilasperinne sekä suurtapahtumien järjestelyosaaminen tarjoavat oivan taustan Haminan Lippumaailmalle.

Hamina on myös merkittävä satamakaupunki. Moderni liputus sai alkunsa merenkulun laajenemisesta. Lisäksi Hamina on rajakaupunki, portti idän ja lännen välissä. Kansainvälisen vuorovaikutuksen tiivistyessä lippujen rooli kansallisina ja yhteisöllisinä symboleina vain kasvaa. Sijaintinsa ja historiallisten piirteidensä vuoksi Haminaan on luontevasti kehitettävissä kansainvälinen lippu- ja liputuskulttuuriin keskus.

Organisaatio

Haminan Lippumaailma on Haminan kaupungin hanke. Sen koordinaatioryhmänä toimii kaupunginjohtaja Hannu Muhosen vetämä työryhmä.

Yhteystiedot

Haminan Lippumaailma
Raatihuoneentori 1, FI-49400

Viestintäpäällikkö
Minna Nordström
p. +358 40 5774469
minna.nordstrom@hamina.fi

Erityisasiantuntija
Kimmo Kiljunen
p. +358 50 511 3088
kimmo.kiljunen@hotmail.com

www.hamina.fi
www.haminanlippumaailma.fi

Pin It on Pinterest

Share This