Ruokapalvelut
Kaupungin ruokapalvelun aterioiden suunnittelu pohjautuu ravitsemustyöryhmän laatukäsikirjaan. Ruokalista suunnitellaan kolme-neljä kertaa vuodessa. Suunnittelussa huomioidaan asiakaspalautteiden lisäksi juhlapyhien ruokaperinteet. Suunnittelun tavoitteina ovat mm. ruokahävikin vähentäminen ja maistuvien sekä tervellisten ruokien valinta. Lisäksi järjestetään toiveruokapäiviä.
Koulujen ja päiväkotien ruokalista
Ruokalistan kierto on kuusi viikkoa.
Muutokset mahdollisia.



Ruokalista vko 2
| Maanantai | Tiistai | Keskiviikko | Torstai | Perjantai |
|---|---|---|---|---|
| Mukavaa | Ohrapuuro | Tomaattinen liha-perunapaistos | Nakkikeitto | |
| Talon tapaan | Loppiaista! | Mehukeitto | Tuoresalaatti | Ruisleipä |
| Juustoviipaleet | Tuorepala | |||
| Tuorepala |
Ruokalista vko 3
| Maanantai | Tiistai | Keskiviikko | Torstai | Perjantai |
|---|---|---|---|---|
| Broilerpatukat | Hernekeitto | Spagettivuoka | Kasvispyörykät | Kalastajan kalakeitto |
| Currykastike | Ruisleipä | Tuoresalaatti | Perunasose | Ruisleipä |
| Riisi | Tuorepala | Remouladekastike | Tuorepala | |
| Tuoresalaatti | Tuoresalaatti |
Ruokalista vko 4
| Maanantai | Tiistai | Keskiviikko | Torstai | Perjantai |
|---|---|---|---|---|
| Paprikainen makkaravuoka | Chili con carne | Broilerikeitto | Viljainen voimapuuro | Uunikalaa |
| Tuoresalaatti | Riisi | Porkkana-perunaruutu | Leikkeleviipaleet | Perunat |
| Tuoresalaatti | Juustoviipaleet | Tuorepala | Tuoresalaatti | |
| Tuoresalaatti |
Keittiöt
-
Rautatienkatu 6
49400 Hamina
p. 040 1991282Aseman koululla ruokailee päivittäin noin 230 ruokailijaa. Keittiöllä työskentelee 2 kokopäiväistä ja 1 osa-aikainen työntekijä.

-
Töytärintie 20
49510 Husula
Ruokapalveluohjaaja p. 040 199 1659
p. 040 199 1218Husulan koulun keittiöllä valmistetaan ruoka oman koulun oppilaille ja opettajille, sekä esikoululle. Lisäksi tehdään aamupalat ja välipalat esikoululle sekä iltapäiväkerhon välipalat.
Ruokailijoita on päivittäin noin 200.
Keittiöllä työskentelee 2 kokopäiväistä työntekijää.
-
Ludvikinkatu 8
49400 Hamina
p. 040 199 1254Vuoropäiväkodin keittiöllä ruokapalvelutyöntekijä hoitaa arkipäivisin aamupalan, lounaan, välipalan ja päivällisen. Ja valmistelee viikonlopun ateriat päiväkodin henkilökunnan annosteltavaksi.
Keittiöllä työskentelee ruokapalvelupisteenhoitaja. -
Kirkkojärvi 347
49400 Hamina
p. 040 199 1258Kirkkojärven koulun keittiöllä valmistetaan ruoka noin 35 ruokailijalle.
Keittiöllä työskentelee emäntä.
-
Kaarlonkatu 4
49400 Hamina
040 199 1241Linnoituksen päiväkodilla ruokailee noin 180 ruokailijaa päivässä.
Keittiöllä työskentelee 2 kokopäiväistä sekä 1 osa-aikainen työntekijä. -
Mäkeläntie 28
49490 Neuvoton
p. 040 199 1199Neuvottoman koulun ja päiväkodin keittiöllä tarjoillaan päivittäin ateriat noin 120 ruokailijalle. Keittiöllä työskentelee 2 kokopäiväistä työntekijää.
-
Torvensoittajankatu 1
49400 Hamina
Ruokapalvelupisteenhoitaja p.040 544 3589
Keittiön p. 040 199 1340Pappilansalmen kouluilla tarjoillaan päivittäin ruoka n. 600 ruokailijalle esikoulusta yläkoululaisiin.
Keittiöllä työskentelee 3 kokopäiväistä työntekijää ja 1 osa-aikainen. -
Pyhällöntie 380
49660 Pyhältö
p 040 199 1266Pyhällön koulun keittiöllä valmistetaan päivittäin ruoka koululle sekä koulun yhteydessä toimivalle päiväkodille. Yhteensä ruokailjoita on n. 40.
Keittiöllä työskentelee ruokapalvelupisteenhoitaja.
-
Ruissalontie 8
49410 Poitsila
p. 040 199 1253Ruissalon päiväkodin keittiöllä tarjoillaan päivittäin ruoka noin 40 ruokailijalle.
Keittiöllä työskentelee ruokapalvelupisteenhoitaja.
-
Tenkkiilintie 119
49420 Hamina
p. 040 199 1268
Uuden Summan koulun keittiöllä tarjoillaan ruoka koululaisille, esikoululaisille ja opettajille, sekä päiväkodin lapsille ja henkilökunnalle. Keittiöllä valmistetaan aamupalat ja välipalat päiväkodille ja esikoululaisille sekä iltapäiväkerhon välipalat. Lounaalla ruokailijoita päivittäin on noin 300. Keittiöllä työskentelee 3 työntekijää ja 1 osa-aikainen.
-
Ruissalontie 10
49510 Poitsila
p. Ruokapalveluohjaaja 040 199 1271
p. keittiö 040 724 6844Vehkalahden koulun keittiöllä valmistetaan päivittäin noin 2200 annosta, joista noin 600 tarjoillaan omassa ruokasalissa. Loppu ruoka toimitetaan
tarjoiltavaksi palvelukeittiöille. Keittiöllä työskentelee 7 työntekijää ja ruokapalvelutyönohjaaja.

Ruokapalveluiden toimisto
Oiva-raportti
-

-
Elintarviketoimiala
Pvm 2.12.2025
Tapahtumatunnus 1974894
Asia: Valvontasuunnitelman mukainen oiva-tarkastus
Toimija: Haminan kaupunki (0242496-6)
Kohde: Vehkalahden yhtenäiskoulun keittiö Ruissalontie 10, 49410 POITSILA
Toiminnan nimi: Vehkalahden koulun keittiö Toiminta Suurkeittiö, keskuskeittiötoiminta
Aika: 18.11.2025
Läsnäolijat: tarkastaja Maria Komi, toimipaikan edustajat Satu Kurvinen ja Susanna Vahertimo. Muut läsnäolijat: harjoittelija Salla Hanski. -
3. TILOJEN, PINTOJEN JA VÄLINEIDEN PUHTAUS
3.1. Tilojen ja rakenteiden puhtaus ja järjestys
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Tiloissa vallitsi hyvä yleinen siisteys, puhtaus ja järjestys. Siivouskomero oli siisti ja hyvässä järjestyksessä.3.2. Pintojen, kalusteiden, laitteiden ja työvälineiden puhtaus
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Työvälineet, laitteet ja siivousvälineet olivat puhtaita.3.5. Haittaeläinten torjunta
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet Haittaeläintorjunta on huomioitu omavalvonnassa. Haittaeläimiä ei ole todettu eikä tarkastuksella havaittu merkkejä haittaeläimistä.3.6. Jätehuolto Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Erilliskerättäviä jätejakeita ovat bio-, muovi-, metalli-, pahvi-, lasi- ja loppujäte. Hävikkikirjanpitoa on tehty. Hävikkiä on pyritty vähentämään mm. luovuttamalla ylijäänyttä ruokaa ruoka-apuun. Kerran viikossa tiistaisin n. klo 12.15 kohtaamisten keittiö hakee ko. päivältä ylijääneen lämpimän ruoan. Ruoka luovutetaan kuumana ja mukaan annetaan tuotteen ainesosaluettelo. Omavalvonnassa on kuvattu luovutustoiminta. Suunnitelmaan on hyvä lisätä ruoka-aputoimijan yhteyshenkilön tiedot.4. HENKILÖKUNNAN TOIMINTA JA KOULUTUS
4.1. Henkilökunnan työtapojen hygieenisyys
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Henkilökunnan työtavoissa ja toiminnassa ei havaittu epäkohtia.4.2. Käsihygienia
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Henkilökunta huolehtii käsienpesusta. Suojakäsineet ovat käytössä. Käsienpesupisteet toimivat ja niiden varustelu on kunnossa.4.3. Työvaatteet
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Työ- ja suojavaatetus oli asianmukainen ja siisti.5. ELINTARVIKKEIDEN TUOTANTO- TAI KÄSITTELYHYGIENIA
5.5. Käärimisen ja pakkaamisen hygienia
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Elintarvikkeiden kääreet, pakkaukset ja kuljetusastiat olivat puhtaita ja ehjiä ja niitä käsitellään ja säilytetään siten, etteivät ne saastu.5.6. Elintarvikkeiden säilyttämisen ja varastoinnin hygienia
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Elintarvikkeet ja raaka-aineet säilytetään niille varatuissa paikoissa soveltuvissa olosuhteissa lainsäädännön mukaisesti. Varastonkierrossa ei havaittu huomautettavaa.6. ELINTARVIKKEIDEN LÄMPÖTILOJEN HALLINTA
6.2. Jäähdytettyjen tilojen ja kylmässä säilytettävien elintarvikkeiden lämpötilahallinta
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Kylmälaitteiden automaattisen lämpötilaseurannan hälytykset ja lämpötilaseurannan tulostus ei olleet käytössä tarkastus hetkellä. Järjestelmästä seurataan lämpötiloja säännöllisesti ja järjestelmä tallentaa lämpötilat niin, että ne voidaan tarkastaa takautuvasti. Kuukausitulosteet olivat tarkastettavissa elokuun loppuun saakka. Omavalvontaan on hyvä tarkentaa miten kylmälaitteiden lämpötilaseurannan poikkeamakirjanpito toteutetaan, kun automaattisen seurannan hälytykset ja tulosteet eivät ole käytettävissä.Vetolaatikoston lämpötilat on mitattu manuaalisesti ja kirjattu 1 krt/viikko.
Tarkastuksella mitatut kylmälaitteiden lämpötilat olivat:
– lähtevien kylmiö + 3,6°C
– maitokylmiö +4°C
– välipalakylmiö + 4°C
– dieetttikylmiö +5°CTallenteiden, mittausten ja kirjausten perusteella lämpötiloissa ei havaittu huomautettavaa.
6.5. Elintarvikkeiden valmistusprosessien lämpötilahallinta
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet :Elintarvikkeiden jäähdytyksen aikaisia lämpötiloja on seurattu ja kirjattu jokaisesta jäähdytetystä erästä. Myös valmistuslämpötiloja on kirjattu säännöllisesti. Kirjanpidon mukaan lämpötilat ovat olleet kunnossa.6.6. Pakasteiden ja jäädytettyjen elintarvikkeiden lämpötilahallinta
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Pakkasvarastojen lämpötilat mitattiin kahdesta pakastimesta. Lämpötilat olivat marjapakastin -17°C, iso pakkasvarasto -16°C. Isoon pakkasvarastoon oli kertynyt jäätä. Pakkasvarasto oli menossa sulatukseen.6.9. Lämpötilahallinta myynnissä ja tarjoilussa
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Tarjoilulinjastosta mitatut lämpötilat olivat: porkkanaraaste + 8..9°C (tarjolla pitoaika alle 4 tuntia), nakkikastike + 61°C. Omavalvontakirjauksia on tehty säännöllisesti. Kirjauksia on tehty linjastosta päivittäin ja tarjoiluvitriinistä 1 krt/viikko.Tarkastuksella keskusteltiin ruoka-apuun luovutettavien ruokien lämpötilaseurannasta. Kuumana luovutettava ruoka tulee luovuttaa yli + 60 asteisena. Luovutettavan ruoan lämpötila on hyvä mitata ja kirjata säännöllisesti. Kirjanpidon voi toteuttaa esimerkiksi tarjoiltavien ruokien lämpötilaseurannan yhteydessä mittaamalla ja kirjaamalla tarjolla olevan ruoan lämpötila tiistaisin ruokailun lopussa ennen ruoan luovutusta.
7. MYYNTI JA TARJOILU
7.1. Myynnin ja tarjoilun hygienia
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Elintarvikkeiden tarjoilun hygieniassa ei ollut huomautettavaa.10. ALLERGIOITA JA INTOLERANSSEJA AIHEUTTAVAT AINEET
10.1. Erillään pito ja ristikontaminaatio
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Erityisruokavalioiden valmistus on erotettu muusta valmistuksesta. Valmiisiin tuotteisiin tehdään asianmukaiset merkinnät (paikka, dieetti, lapsen nimi).14. PAKKAUS- JA ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIT
14.1. Pakkaus- ja muut elintarvikekontaktimateriaalit
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Tarkastetuilta osin pakkaustarvikkeissa ja muissa elintarvikekontaktimateriaaleissa on elintarvikekelpoisuutta osoittava merkintä tai malja-haarukkatunnus. Pakkausmateriaalit hankitaan tukun kautta.15. ELINTARVIKKEIDEN TOIMITUKSET
15.1. Elintarvikkeiden vastaanottaminen
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Vastaanottotarkastuksia on tehty säännöllisesti ja kirjattu lämpötilat vastaanotettavista elintarvikkeista 1 krt / viikko. Kirjaus on usein tehty lihatuotteista. Lämpötila on ollut 5…6 astetta. Suositellaan kirjausten tekemistä myös pakasteista sekä vaihtelevasti myös muista tuoteryhmistä.16. JÄLJITETTÄVYYS JA TAKAISINVEDOT
16.1. Muiden kuin eläinperäisten elintarvikkeiden jäljitettävyys
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Muiden kuin eläinperäisten elintarvikkeiden jäljitettävyydessä ei ollut huomautettavaa. Tarkastettavaksi tuotteeksi valittiin vihanneskylmiöstä Menun salaattisekoitus (vkp 21.11.2202). Salaattisekoitus oli tullut Keskolta ja lähetyslista oli tarkastettavissa.16.9. Eläinperäisten elintarvikkeiden jäljitettävyys
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Eläimistä saatavien elintarvikkeiden jäljitettävyydessä ei ollut huomautettavaa. Tarkastettavaksi tuotteeksi valittiin naudan kypsä jauheliha. Jauheliha oli tullut HK Foodsilta. Lähetysluettelo oli tarkastettavissa.18. OIVA-RAPORTIN ESILLÄPITO
18.1. Oiva-raportin esilläpito
Toiminnan arviointi A = Oivallinen
Havainnot ja toimenpiteet: Oiva-raportti on esillä ruokalassa. Ruokalan lisäksi Oiva-raportti tulee julkaista www-sivuilla. Ruokaviraston ohjeen mukaan raportin voi julkaista esimerkiksi sijoittamalla kotisivuille linkin Ruokaviraston hakupalveluun https://www.oivahymy.fi/yrityshaku . Tarkemmin julkaisemisesta Ruokaviraston ohjeessa https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/oppaat/oiva-yleisohje/elintarvikevalvontatietojenjulkaisujarjestelma-oiva/#id-9-oiva-raportin-julkaiseminen-julkistaminen-j (kappale 9).
Sovelletut säännökset
– Elintarvikelaki 297/2021
– Yleinen elintarvikeasetus EY 178/2002
– EY asetus 852/2004 elintarvikehygieniasta
– EU asetus 625/2017 virallisesta valvonnasta
– Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014, 1042/2016, 154/2019, 179/2021
– Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021)
– Ruokaviraston ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta 980/2022
– Ruokaviraston määräys elintarvikevalvonnan valvontatiedoista 12/2021
– Ruokaviraston ohje: Elintarvikevalvontatietojen julkaisujärjestelmä Oiva
– Oiva-arviointiohjeet ja Oiva-yleisohje
– Haminan lupavaliokunnan päätös 17.12.2024 § 99 (valvontasuunnitelma)
– Haminan lupavaliokunnan päätös 22.4.2025 § 35 (maksutaksa)Maksu 236,00 €.
Maksuperusteet: Haminan kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.5.2025 alkaen. Tarkastus oli Haminan, Virolahden ja Miehikkälän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukainen maksullinen tarkastus. Maksuun sisältyy tarkastuksen valmistautuminen, tarkastuksen tekeminen sekä tarkastuskertomuksen laadinta. Maksu laskutetaan erikseen. Tarkastaja Maria Komi TERVEYSINSINÖÖRI +358401991557 maria.komi@hamina.fi. -