Haminan Energiasta Linnoituksen Voimaksi – lyhyt yleiskuvaus lähihistorian tapahtumista
Entisen Haminan Energian, nykyisen Linnoituksen Voiman lähihistoriassa on tapahtunut merkittäviä käänteitä, strategisia muutoksia ja odottamattomia haasteita joista käydään julkisuudessa monensisältöistä keskustelua. Kaupunkiomisteisen yhtiön toiminnalla on ollut merkittävä vaikutus kaupungin talouteen. Haminan Energian kannattavuus on jo pitkään ollut heikko. Yhtiön vakavaraisuuden vahvistamiseksi kaupunki joutui pääomittamaan yhtiötä 7 M eurolla vuonna 2020. Haminan Energia ei ole pystynyt maksamaan Haminan kaupungille osinkoja moneen vuoteen ja aiemmat epäonnistuneet investoinnit ovat vieneet Haminan Energian erittäin huonoon taloustilanteeseen.
Vuonna 2017 kaupungin energiayhtiö teki päätöksiä LNG-terminaalin rakentamisesta. Päätökset etenivät vuonna 2018 Haminan Energian kunnianhimoiseen nesteytetyn maakaasun (LNG) terminaaliprojektiin Wärtsilän ja Alexelan kanssa. Yhteisyrityksen, Hamina LNG:n, perustaminen ja investoinnit loivat odotuksia uudesta energiantuotannon aikakaudesta Haminassa. Erittäin merkittävää riskien kannalta yhteisyrityksessä oli se, että sen yhteyteen muodostui Haminan Energia Oylle sopimusperusteisia kustannus- ja kapasiteettivastuita, jotka nousivat näkyviin ja kriittisiksi yhtiön kannalta loppuvuonna 2022, kaasun hinnan voimakkaan kehityksen seurauksena.
Vuonna 2018 Haminan Energia Oy:n sähkönmyynnin liiketoiminta siirtyi Karhu Voima Oy:lle syyskuun alusta lähtien.
Vuonna 2020 kaupunki osoitti vahvaa tukeaan Haminan Energialle 7 miljoonan euron lisäpääomittamisella. Samana vuonna yhtiötä kohtasi kuitenkin takaisku Virolahden biokaasulaitoksen epäonnistuneen liiketoiminnan myötä, mikä johti 4,2 miljoonan euron alaskirjaukseen. Ilman lisäpääomittamista yhtiö on jo tuolloin ollut taloudellisesti erittäin haastavassa tilanteessa.
Vuonna 2021 Haminan Energia muodosti konsernin, jossa tytäryhtiöiksi tulivat Haminan Sähköverkko Oy, Haminan Kaukolämpö Oy ja Haminan Kaasuverkko Oy. Kaupungin konserniohjetta päivitettiin niin, että Haminan Energia Oy:n hallitukseen lisättiin kaksi asiantuntijajäsentä luottamushenkilöiden rinnalle.
Vuosi 2022 toi mukanaan valtavia muutoksia energiatoimintaympäristöön Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Vuonna 2022 LNG-terminaalin valmistuminen viivästyi kahdella vuodella ja teknisen toteuttajan, Wärtsilä Oy:n, kanssa ilmeni erimielisyyksiä. Samassa rytäkässä Fennovoima-hankkeen kariutuminen johti 9,1 miljoonan euron alaskirjaukseen. Yhtiö myi HamiNetti-tietoliikenneverkkoliiketoimintansa, ja silloinen toimitusjohtaja Markku Tommiska irtisanoutui ja vt. toimitusjohtajaksi valittiin Kalevi Mattila. Kaasun hinnan noustua erittäin jyrkästi vuoden 2022 aikana, vuonna 2018 laaditut yhteisyrityksen pitkäaikaiset sopimusperusteiset kustannus- ja kapasiteettivastuut tulivat syksyllä 2022 kaupungin tietoisuuteen ja olivat muodostumassa kriittisiksi riskeiksi Haminan Energialle. Ennen tätä ei kaupungin poliittisilla päättäjillä tai ylimmällä virkamiesjohdolla ollut tiedossa Haminan Energian solmimia sopimuksia tai näiden velvoittavia sisältöjä.
Vuonna 2023 Matti Karhu nimitettiin uudeksi toimitusjohtajaksi ja Kimmo Rahkamo nimitettiin HLNG Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi. Yhtiö ajautui yhä syveneviin talousvaikeuksiin. Kaupungin hankkiman asiantuntijaselvityksen mukaan valtiotukisäännökset estivät yhtiön lisäpääomittamisen. Samana vuonna Haminan Energia myi Haminan Kaasuverkko Oy:n, Rohe Oy:n (kaasun myyntiyhtiö) ja luopui tuulivoimaloista. Haminan kaupungin toimesta tehtiin tiedusteluja Hamina LNG:n osakkeiden myynnistä Alexelalle, mutta Haminan Energian johto ei tukenut myyntiaikeita. Kaupunginvaltuuston iltakoulussa joulukuussa avattiin valtuutetuille Haminan Energian vakavaa taloudellista tilannetta.
Vuonna 2024 Haminan Energiaan nimitettiin uusi liiketoimintaperusteinen hallitus, jonka tavoitteena oli yhtiön riskien minimointi ja LNG-investoinnista irtautuminen. Yhtiö oli lopulta ajautunut ylitsepääsemättömien taloudellisten ongelmien eteen. Konkurssin välttämiseksi yhtiö myi Haminan Sähköverkko Oy:n ja Haminan Kaukolämpö Oy:n, ja yhtiön nimi muutettiin Linnoituksen Voima Oy:ksi. Saman vuoden alussa toimitusjohtaja Matti Karhu irtisanoutui ja Kimmo Rahkamo otti hänen paikkansa. Loppuvuodesta myös yhtiön hallituksen jäsen Jan Montell irtisanoutui yhtiön hallituksesta. Koko vuoden jatkuneista neuvotteluista huolimatta yhtiö ei päässyt eroon HLNG:stä eikä sopimusperusteisista kustannus- ja kapasiteettivastuista. Kaupunginvaltuuston iltakoulussa toukokuussa avattiin valtuutetuille Haminan Energian vakavaa taloudellista tilannetta sekä tytäryhtiöiden myyntiprosessia.
Vuoden 2025 alussa koko Linnoituksen Voiman hallitus yllättäen irtisanoutui. Uusi hallitus nimitettiin helmikuussa, ja se pyysi alkuvuodesta ennakkokäsitystä yrityssaneeraukseen hakeutumisesta. Hamina LNG:n hallitukseen ei enää nimetty Linnoituksen Voiman edustajia. Kaupunginhallitus suhtautui positiivisesti Linnoituksen Voiman esittämään ennakkokäsitykseen yhtiön hakeutumisesta varhaisen yrityssaneerauksen menettelyyn.