Patsaat ja muistomerkit

Johanneksen kirkon kirkkopuiston muistomerkit

Kirkkopuistossa ovat Haminan rauhan 1809 muistokivi, kansalaissodan 1918 muistomerkki, 1939–44 talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden ja Karjalaan jääneiden muistomerkit sekä sankarihauta-alue.

Myllynkivi

Eino Marttilan suunnitteleman kiven mallina on käytetty Hietakylästä löytyneitä vanhoja myllynkiviä. Kivi pystytettiin vuonna 1974. Legenda kertoo Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n kosineen Venäjän keisarinna Katariina II:sta Haminan neuvottelujen aikana vuonna 1783. Katariina vastasi suostuvansa avioliittoon vasta, kun käsisuudelman sijaan myllynkiven läpi pystyi antamaan oikean suudelman.

Ahtaajapatsas

Ahtausliike Blomberg Oy:n lahjoitus Haminan kaupungille vuonna 1975 yrityksen 50-vuotispäivän muistoksi. Patsaan on suunnitellut Veikko Haukkavaara.

Kempin linja

Armas Arthur Kemppi (1893–1949) oli Taipaleenjoen talvisodan maineikas komentaja, Tyrjän sankari, Jalkaväkirykmentti 7:n taisteluhengen luoja ja jääkärieversti. Muistomerkin läheisyydessä on Tyrjän veteraanien muistokivi ja veteraanien istuttama, Kempin suvun mailta Saksalasta, hankittu kuusi

Kaatuneiden Upseerien patsas

Reserviupseerikoulun päärakennuksen edusta

Kuvanveistäjä Kalervo Kallio 1957

Tekstit patsaan jalustassa:
1939–1945. Kaatuneiden upseerien muistoksi  Suomen upseeristo. Till de stupade offeranras minne Finlands officerare.
“Te ette turhaan taistelleet, te ette turhaan kaatuneet.” (Yrjö Jylhä)

Rannikkotaistelussa kaatuneiden muistomerkki

Veli Klamin suunnittelema muistomerkki sodissa 1939–44 kaatuneiden muistoksi.

Kolmen kannaksen koukkaajien muistomerkki

Sulo Mäkelän veistämä graniittinen teos 8. divisionaan veteraanien muistoksi. Muistomerkki on paljastettu vuonna 1960.

Varvaran patsas

Varvara Schantin (1870–1941) oli leipomotuotteiden katukauppias. Hän myi tuotteita upseerioppilaille myös harjoitusmaastossa, josta kiitoksena upseerikurssit 1. – 43.  lahjoittivat Veikko Haukkavaaran suunnitteleman patsaan kaupungille 1972.

Pesäpalloilijapatsas

Onni ja Otso Paavolan lahjoitus Haminan kaupungille kiitokseksi pesäpallotoiminnan ja nuorisotyön tukemisesta 1968.

Ortodoksinen kappeli

Nykyisellä RUK:n kentällä sijaitsi aiempi Pietari-Paavalin kirkko, joka purettiin vuonna 1830. Tämän kirkon muistoksi rakennettiin vuonna 1837 kappeli kenttää vastapäätä.