Kohtaa asioita, joita et muualta löydä!

Tervetuloa maailmanluokan pikkukaupunkiin Haminaan! Kaupunkimme on vanha linnoitus,- varuskunta- ja satamakaupunki merenrannalla Kymenlaaksossa. Kaupunki on edelleen hyvin kansainvälinen kaupunki, idän ja lännen välissä, Venäjän rajalle on matkaa 40km.

Hamina on maailmaluokan matkakohde tarjoten ainutlaatuisia kulttuurielämyksiä ja monipuolisia luontoaktiviteetteja,   Tälle sivulle olemme koonneet vinkkejä Hamina-lomallesi! 

Haminan ympyräkeskusta

Seikkaile Haminan linnoituksen vallien kätköissä ja löydä tähdenmuotoinen, maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen linnoituskaupunki.

Maailmassa on vain kaksi linnoituskaupunkia, jonka sisällä on ympyräasemakaava linnoituksen sisällä, Hamina ja Palmanova, Italiassa. Hamina todellakin on näin maailmanluokan matkakohde! 

Haminan ainutlaatuinen ympyräasemakaava linnoituksen sisällä

 

Kävelyreitit ja oppaat ja opastukset ympyräkaupungin tutkimiseen

Keskustan Lipputornilta alkava Linnoituspolun löytöretki johdattaa sinut mielenkiintoisten, vain kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevien historiallisten kohteiden luokse linnoituksessa päättyen keskustan keskipisteeseen, Raatihuoneelle.

Keskustassa voit ihastella vanhanajan tunnelmallista puukorttelimiljöötä ja tutustua merkittäviin rakennuksiin ja nähtävyyksiin.  Lataa  ”Kävele vanhassa Haminassa”–  kävelykartta tai nouda se matkailuinfosta tai alueen kaupoista. 

Koe Haminaa pintaa syvemmältä osallistumalla opastetulle kierrokselle. Paikallisoppaan johdolla kuulet mielenkiintoisia tarinoita maailmanluokan pikkukaupungista. Voit varata opastetun kierroksen VisitKotkaHaminan verkkokaupasta tai suoraan opasyhdistykseltä.  

 

Historia haltuun museoissa

Haminan historia koostuu linnoituksen rakentamisesta, kaupungin kolmesta suurpalosta, aatelissuvuista sekä sotilas- ja satamakaupungin kehittymisestä.

Aloita historiaan tutustuminen kaupungin vanhimmassa asuinrakennuksessa eli Haminan Kaupunginmuseolla.  Tutustu kaupungin syntyhistorian, kurkkaa huoneeseen, jossa Venäjän keisarinna Katariina II ja hänen serkkunsa Ruotsin kuningas Kustaa III neuvottelivat talossa vuonna 1783. 

Kauppiaantalomuseon sekatavarakyltti houkuttelee astumaan sisälle 1900-luvun vanhaan puotiin ja asuinrakennuksiin. Heti sisääntulon yhteydessä katse kiinnittyy vanhoihin kauppiastavaroihin. Miten erilaista myyntitoiminta  onkaan ollut nykyisiin marketteihin verrattuna! Sisäpihan miljöössä kannattaa hetki istahtaa ja aistia vanhaa asuinkorttelin tunnelmaa.

Kauppiaantalomuseo Haminassa vie aikamatkalle 1900-luvun sekatavarakauppaan

 

Kaupunginmuseoon ja Kauppiaantalomuseoon on ilmainen sisäänpääsy aina keskiviikkoisin ja muutenkin sisäänpääsymaksu on museoihin on noin kolme euroa aikuiselta. Lisäksi museoissa järjestetään yleisöopastuksia, jolloin kuulet vielä enemmän tarinoita tavaroiden ja merkittävien henkilöiden takaa. Tarkista museoiden aukioloajat ja ajankohtaiset näyttelyt.

 

Kauppiaantalomuseon tuotteita

 

Haminan erikoisuus on varuskunta keskellä kaupunkia. Hamina on reserviupseerikoulutusta ja voitkin nähdä katukuvassa puolustusvoimien ajoneuvoja ja kokelaita. Jos olet käynyt tai tunnet RUK:n käyneen henkilön, kannattaa ehdottomasti vierailla RUK-museossa, jossa on esitellään koulutuksen historiaa aina 1920-luvulta nykypäivään.

Wanha Veteraani toiminnallinen rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Sen lippulaivana on kriisinhallinnan historiasta ja nykypäivästä kertova, jatkuvasti uudistuva, valtakunnallinen perusnäyttely niistä operaatioista, joissa suomalaisia rauhanturvaajia on ollut mukana. Lisäksi vaihtuvat näyttelyt tuovat esiin Suomen maanpuolustushistorian kiinnostavia kokonaisuuksia ja yksityiskohtia.

Wanha Veteraani tiilirakennus ulkoa.
Wanha Veteraani on toiminnallinen rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus

Kirkot ja muistomerkit

Haminan keskustassa on kolme erityylistä, vieri vieressä sijaitsevaa kaunista kirkkoa, jotka ovat avoinna yleisölle kesäisin ja tapahtumien aikaan.  Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin ortodoksinen kirkko on Raatihuonetta vastapäätä, on harvinainen, uusklassinen, bysanttilaisia muotoja mukaileva pyörötemppeli.  

Sinivalkoinen Johanneksen kirkko Raatihuoneentorilla, on luterilaisen seurakunnan uusklassinen kirkko, joka noudattelee kreikkalaisen temppelin muotoja. Kirkko on rakennettu 1843, ja sen on suunnitellut Carl Ludvig Engel. Paikalla aiemmin sijainneessa linnoituksen komendantin virka-asunnossa asuivat ja allekirjoittivat rauhansopimuksen Haminan rauhan venäläiset neuvottelijat.

Pyhälle Marialle omistettu keskiaikainen kivikirkko, Marian kirkko on Kymenlaakson vanhin rakennus. Kirkko sijaitsee Pikkuympyräkadulla, ja tunnetaan myös Vehkalahden kirkkona, ajalta ennen kuntaliitosta Haminan kanssa.

Haminan keskusta-alueen useat patsaat ja muistomerkit houkuttelevat pysähtymään kaupungin historian merkittävien tapahtumien äärelle. Kuka oli Varvara Schantin ja mikä tarina onkaan Myllykiven takana? 

 

Tervasaaren virkistysalue

Tervasaari on ollut portti maailmalle jo 1700-luvulta alkaen ja on nykyään paikallisten kohtaamispaikka. Näet usein paikallisten kokoontuvan satama-alueelle esimerkiksi kalastuksen parissa. Vaikka nimi viittaa saareen, on Tervasaari kiinni mantereessa ja kilometrin eli noin 20min kävelymatkan päässä vilkkaalta Haminan kauppatorilta.

Tervasaaren alueella oli sahatoimintaa vielä 1990- luvun alussa. Nykyään alueesta on muodostunut ympärivuotinen virkistysalue uimarantoineen, ravintoloineen, museolaivoineen. Tervasaari on myös edelleen portti maailman vesille ja Suomenlahden upeaan saaristoon

Tervasaarelta voit kävellä rantaa pitkin kesällä 2021 avautuneeseen Oolanninpuistoon. Puisto on Haminan kehittyvä alue, jonka laidalle on rakentumassa uusi asuinalue. 

Maailman suurin Suomen lippu ja lippumaailma

Hamina on lippukaupunki, sillä liput ja liputus kuuluu olennaisesti sotilaskulttuuriin. Hamina on ja on ollut myös merkittävä satamakaupunki ja moderni liputus sai alkunsa merenkulun laajenemisesta. Näiden lisäksi Hamina on rajakaupunki ja portti idän ja lännen välissä. Kansainvälisen vuorovaikutuksen tiivistyessä lippujen rooli kansallisina ja yhteisöllisinä symboleina vain kasvaa. Sijaintinsa ja historiallisten piirteidensä vuoksi Haminaan on luontevasti kehitettävissä kansainvälinen lippu- ja liputuskulttuuriin keskus.

Oolannipuiston kupeessa liehuvaa maailman suurinta Suomen suurlippua pääset ihailemaan ympäri Haminaa. 100m korkean lipputangon juurella kannattaa vierailla ja istahtaa penkille aistimaan lippua ja ympäröivää merimaisemaa. 

Lippu painaa muuten noin 55kg ja on kooltaan 16,5mx 27m.  Tuulisina päivinä lippu lasketaan pois, Haminan VPK:n toimesta ja laitetaan takaisin salkoon sään taas salliessa. 

Haminan suurlippu
Maailman suurin Suomenlippu näkyy Haminan keskustassa

 

Suurlipun lisäksi Haminan kauppatorin kulmassa olevan Lipputornissa on kesällä 2020 avautunut Pohjoismaiden ja Baltian maiden lipuista koottu näyttely ja rakennuksen ulkopuolella liehuu Pohjoismaiden ja Baltian maiden sekä maiden itsehallintoalueiden liput.

RUK-puistossa sijaitsee Suomen lipun tie, jossa liehuvat yhdeksän lippua, joita aikojen kuluessa on valtakunnassa käytetty. Tiedätkö mitkä nämä liput ovat?

 

Ympyräkaupungin kulttuuriaktiviteetteja

Hamina on maailmanluokan tapahtumakaupunki ja ympärivuotiset tapahtumat ainutlaatuisella Hamina Bastionilla ovat todella elämyksiä. Istahda katetun katsomon penkille, anna katseen vaella ympäröivässä linnoituksessa ja nauti maailmanluokan esityksistä ja tapahtumista.

Vieraile myös kaupungin erityiskohteissa, kuten Haminan kirjastossa ihailemassa Oiva Toikan (1931-2019) lasilintujen kokoelmaa. Lisäksi Haminan vaihtuvat näyttelyt museoissa, teatteriesitykset ja tapahtumat kutsuvat nauttimaan kaupungin vireästä kulttuuritoiminnasta ympäri vuoden. Lisäksi alueen ravintoloissa on live-musiikkia ja esiintymisiä ympäri vuoden.

 

Vuoden 2022 tapahtumia Hamina Bastionilla

Koko perheen Hevoset Bastionissa -tapahtuma  8-12.6.2022 kokoaa yhteen sekä raviurheilun sekä kouluratsastuksen ystävät. Se jälkeen Itärannikon kesän uusin ja kuumin kaupunkifestivaali East Coast Festival valtaa Hamina Bastionin 17-18.6.2022.

Heinäkuussa pääset nauttimaan puolestaan ryhdikkäästä ja letkeästä menosta, Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaalissa ja Ballet Bastioni –esityksistä. 

Iloitse syksyisen Valojen Yö -kulttuurifestivaalin tuhansien tuikkivien valojen loisteessa. Tunnelmoi Linnoituksen joulusta ja Wanhan Holviston Joulu -tapahtumassa Hamina Bastionin hämyisissä holveissa.

Ajankohtaisista tapahtumista löydät myös tietoa Haminan tapahtumakalenterista ja VisitKotkaHaminan verkkosivuilta.

Vuoden 2022 näyttelyitä 

Haminassa on useita näyttelytiloja, kuten Ruutikellari, joka on nimensä mukaisesti toiminut aikoinaan ruutivarastona. Ruutikellarin edustalla on kirsikkapuisto joka kutsuu keväisin ihailemaan kukkaloistoa.  Haminan kesäteatteri toimii myös Ruutikellarin läheisyydessä.

Tove Jansson ja meri-näyttely 2022

Maailmankuulun muumihahmojen luojan, kuvataiteilija ja kirjailija Tove Janssonin (1914-2001) maalauksista ja piirroksista avautuu Haminan historialliselle Raatihuoneelle näyttely kesällä 2022, jossa korostuu taiteilijan läheinen suhde mereen. Taidenäyttelyn rungon muodostavat kymmenet Tove Janssonin teokset taiteilijan perheen ja Moomin Characters -yhtiön kokoelmista.

Haminan kaupunki tilasi kaksi työtä Tove Janssonilta vuonna 1953  kaupungin  300-vuotisjuhliensa kunniaksi. Seinämaalaus Tarina merenpohjasta valmistui Haminan hotelli Seurahuoneen kabinettiin vuonna 1952 kuvaten merta. Toinen maalaus samalta vuodelta esittelee puolestaan Haminan historiaa.

Tove Janssonin maalaukset ja piirrokset ovat esillä Haminan Raatihuoneella 10.6-13.8.2022 olevassa Tove Jansson ja meri- Tove Jansson och havet- näyttelyssä. Ilmainen sisäänpääsy.

Tove Jansson ja meri- Tove Jansson och havet näyttely Haminassa kesällä 2022

 

Luontoaktiviteetteja

Haminassa luonto on lähellä ja pääset kaupungista helposti eri luontopoluille tai Portimon Poluille. Portimon Polut- polkuverkosto on Haminan pohjoispuolella kulkeva sinisin opastein merkitty reitistö, jota ylläpitää Vehkalahden Veikot ry. Polkuverkostossa on useita laavuja ja uintipaikkoja  mielenkiintoisia kohteita, kuten uniikki Suksimuseo Kirimajalla

Haminan ympäristössä on monipuoliset mahdollisuudet myös esimerkiksi pyöräilyyn. Kaupunkipyörällä tutustut helposti lähiseutuun, maantiepyörällä voit ajella vaikkapa naapurikaupunkiin Kotkaan ja maastopyörällä Haminan metsä- ja polkureiteille. Kokeneille alamäkipyöräilijöille riittää haastetta Haminan XCO-alamäkipyöräilyradalla.    

Saaristo, meri ja veneily, ovat iso osa haminalaista elämää. Tervasaarelta löytyy vierasvenesatama omalla veneellä Haminaan saapuville. Haminan saaristoon pääset myös vuorolaivojen kyydissä, tai voit vuorata oman veneen ja kipparin haluamasi saareen ja aikataulujesi mukaan.

Haminassa voit nauttia merestä omalla tavallasi

Haminassa vietät aktiivisen loman, oli kyseessä sitten kulttuurimatka, historiaan tutustumista tai luontomatkailua Haminan ympäristössä. Tutustu eri aktiviteetteihin Haminassa. 

Haminan ravintolamaailma

Kun on aika pitää taukoa, löydät Haminan ravintola- ja kahvilavinkkejä täältä. Haminan Kauppatorilta kannattaa nauttia torikahvit ja ihmetellä vilkasta torielämää. Kauppatorin paikalla sijaitsi aikoinaan muuten pesäpallokenttä ja tämän voi edelleen huomata torin muodosta.

Voit myös ruokailla historiallisissa rakennuksissa tai nauttia merenrantamaisemista. Useat ravintolat ja kahvilat myyvät tuotteita mukaan, mikäli haluat vaikka nauttia piknikistä kaupungin puistoissa. Keskustasta löytyy myös useita ruokakauppoja ja Alko sijaitsee S-marketin rakennuksessa. 

Pyörähdä ympyräkatujen ulkopuolella

Kuten sanotaan, Hamina saa usein pään pyörälle, joten on hyvä lähteä myös ympyröiden ulkopuolelle. Haminan kaupunkiin kuluu isona osana sen maaseutu ja ihastuttavat pienet kylät. Lähde siis retkelle maaseudulle!

Kannusjärvi tarjoaa taidetta ja luomuruokaa ja ympäristöstä löytyy laaja ja monipuolinen Portimon Polkujen verkosto. Reitkallin kylä tarjoaa rauhaa ja luontoaktiviteetteja sekä laskettelukeskuksen.

Metsäkylästä löytyy aitoa maaseutua ja hevos- ja luomutiloja ja Vilniemen kartanoalue puolestaan houkuttelee rentoutumaan meren äärelle. Jokaisesta kylästä löytyy aktiviteetteja koko perheelle!

Aholafarm_kesä
Aholafarm Kitulassa

 

Haminaan saapuminen 

Haminaan on helppo tulla omalla autolla ja kaupungissa on ilmainen pysäköinti. Haminaan on myös hyvät julkisen liikenteen yhteydet, esimerkiksi linja-autolla suoraan Helsingistä. Junayhteys on Kouvolan ja Kotkan välillä, josta pääset paikallisbussilla Haminaan. Lähimmät lentokentät ovat Lappeenrannassa ja Helsinki-Vantaalla. 

Varaa Hamina-loma

Varataksesi majoituksen ja aktiviteetteja Haminassa, monella yrityksellä on oma verkkokauppa yrityksen verkkosivuilla. Voit myös varata valmiin lomapaketin, majoituksen tai aktiviteetteja kätevästi VisitKotkaHaminan verkkokaupasta.   

Hamina-sovellus apuna matkasi aikana

Haminassa meillä on käytössä uusi Hamina-sovellus, josta löydät ajankohtaista tietoja tapahtumista ja tarjouksia kaupungin kauppoihin. Lataa oma maksuton sovellus: 

Google Play:https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.hamina.hamina
App Store:https://apps.apple.com/fi/app/hamina/id1600544395?l=fi

 

Kohtaa Haminan Linnoitus, maaseutu ja meri, upeat tapahtumat ja iloiset ihmiset mihin vuodenaikaan tahansa. 

Tervetuloa Haminaan – maailmanluokan pikkukaupunkiin! 

Etusivu polkuauto

Matkailuinfo: 

Matkailuneuvonta SpaHotel Hamina
Sibeliuskatu 32
info@hamina.fi
Avoinna ma–la klo 8–20, p. 040 199 1330 

 

Kesäinfo Linnoituksen Lipputorni
os. Kaivokatu 6
p. 050 439 5073
Avoinna kesäisin

Suurlipun aukion infokioski

Avoinna kesäisin

Maailmanluokan pikkukaupunki somessa:

facebook.com/kohtaamistenhamina
instagram.com/kohtaamistenhamina

Seudun matkailuinfoa löytyy osoitteesta VisitKotkaHamina

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This