Vehkalahden kotiseutumuseo

Haminan Vehkalahden kotiseutumuseo sijaitsee 5 km päässä Haminan Raatihuoneelta, jonne on hyväkuntoinen kestopäällystetty tie, melkein koko matkan. Matkalla on muutama pieni mäki, mutta soveltuu myös lasten kanssa pyöräiltäväksi.  Museossa voit tutustua mm. vanhoihin suksiin, laivanrakennuskeen sekä paikallisiin maatouselinkeinoon. Katso lisää:https://vehkalahdenkotiseutumuseo.fi/

Kirkkojärven ympäri ja lintutorni 

Hamina Bastionin takana sijaitseva Kirkkojärvi on aikonaan ollut yhteydessä mereen.  Nyt se on kansainvälisesti arvokas lintuvesi ja kuuluu Natura 2000-luonnonsuojeluohjelmaan lintuvesisuojeluohjelman kohteena. Kirkkojärven ympäri menee  6km pituinen ulkoilureitti, joka on suurelta osin hiekkapäällysteinen. Polun varrella on seitsemän eri opastaulua alueen historiasta ja luonnosta.  Reitin varrella on myös lintutorni, jonka opastauluissa kerrotaan alueen linnuista, joista pesiviä on jopa 60 eri lajia- neljännen kaikista Suomen pesimälajeista. 

Lataa kartta: https://www.hamina.fi/asukkaalle/wp-content/uploads/sites/12/2020/10/Kirkkojarvikartta_pa_small.pdf

Salpapolku ja pyöräilyreitti  50 km + Haminasta Harjun Hoviin 25 km 

Salpalinja on 1200km pitkä puolustuslinja joka rakennettiin Suomen itärajan puolustamiseksi, toisen maailman sodan aikana. Salpalinjan pyöräilyreitti alkaa Virolahden Harjun Hovista, jonne voit pyöräillä Haminasta kiemuraista museotietä pitkin. Salpalinjan pyöräilyreitin varrella on kaksi sotahistoriallista museota. Virolahden Bunkkerimuoseo sijaitsee naapurikunta Virolahdella noin 25 km päässä Haminan keskustasta. Bunkkerimuseolla voit vierailla Green Belt rakennuksessa ja vierailla eri korsuissa ja luontopoluilla. Taukoa voit pitää ravintola- kahvilassa. Voit pyöräillä Virolahdn bunkkerimuseolta takaisin Haminaan vanhaa Vaalimaan tietä pitkin. 

Virolahden bunkkerimuseolta voit jatkaa pyöräilyä Salpapolkua pitkin aina Miekkikälän Bunkkerimuseolle asti,( 50km),  jossa on kallioinen iso ulkomuseokohde, sisämuseoalue  sekä myös ravintola- ja kahvilapalveluita. 

Salpapolun reitti on keskivaativa ja sopii parhaiten maasto ja gravel- pyöräilijöille ja on  suurilta osin hiekkatietä.  

Kuninkaantien rannikkoreitti: Hamina- Virolahti – Hamina 70km 

Kuninkaantien museoreitti on vanha postireitti, aina Bergenistä Pietariin saakka.  Haminasta Virolahdelle reittiosuus  on kurvikas kestopäällysteinen  pyöräilyreitti. Pyöräreitin varrella on pieniä kyliä kuten Klamila, jossa on myös ruokakauppa ja  museotie päättyy Virolahden Virojoen kuntakeskukseen. Takaisin Haminaan voit pyöräillä  samaa reittiä tai pyöräillä Vanhaa vaalimaan tietä, jonka varrella on esimerkiksi  Virolahden bunkkerimuseo.

Pidempään pyörämatkaan kohti Loviisaa

Rannikko Linnoitusreitti  80km – Loviisasta Haminaan, suurin osa kestopäällysteistä tietä.

Pin It on Pinterest

Share This