Tapahtumat ja toiminta

Haminan kaupungin museoissa kokoontuu säännöllisesti harrastusryhmiä sekä järjestetään erilaisia työpajoja, yleisöluentoja ja muita tapahtumia.
Tervetuloa mukaan!

SYKSY 2018

 

SATUVIIKON OHJELMA MUSEOISSA

Koivun ja tähden jäljillä Kauppiaantalomuseossa

Kansalaisopiston draamaryhmä WiuhkaWeinarit on dramatisoinut satuviikon kunniaksi Zacharias Topeliuksen Koivun ja tähden, jota pidetään eräänä hänen rakastetuimmista saduistaan. Se pohjautuu Topeliuksen esi-isän kokemuksiin Isovihan aikaan 1700-luvun alkupuolella, ja kertoo pojan ja tytön pitkästä paluumatkasta isiensä maahan. Löytävätkö he oikean koivun ja tähden tuhansien joukosta?

Esitykset ovat Mattilan hellahuoneessa Kauppiaantalomuseon piharakennuksessa Sadun päivän iltana to 18.10. klo 18 ja la 20.10. klo 14. Kesto noin 20 minuuttia. Ohjauksesta vastaa Päivi Hyle ja rooleissa nähdään Katri Torro, Lotta Junkkari, Taina Parikka, Liisa Héllsten ja Enni Aalto. Esitys on maksuton.

 

LASTEN LAUANTAIT

Lasten lauantait – avoimet askartelupajat kerran kuukaudessa käynnistyvät jälleen Kauppiaantalomuseon Mattilassa lauantaisin klo 10-14. Askartelupaja on maksuton. Omat eväät voi ottaa mukaan. Askartelujen ohessa opitaan vanhoja perinnetietoja ja -taitoja. Ohjaajana Saga Taskinen.

Syksyn ohjelma:

6.10.    10-14   Opi museossa -viikko

10.11.   10-14   Talven ihmemaa – talvisia askarteluja

 1.12.   10-14   Jouluaskartelua – joulutonttuja ja joulukortteja perinteisillä kuvioilla

Tiedustelut ohjaajalta: riihihiiri@gmail.com

 

 

ANNAN NARINKAT

– aloittavat Haminan joulumyyjäiskauden!

24.11.2018 klo 12-16

Haminan Kauppiaantalomuseon odotettu joulutapahtuma. Sisäpihan käsityöläismarkkinoilla myydään puu-, tekstiili-, metalli-, lasi- ja leipomotuotteita. Tapahtumassa on oheisohjelmana mm. draamaryhmä WiuhkaWeinarien esityksiä sekä lapsille suunnattu etsintätehtävä. Tapahtuman ajan museon piharakennuksessa Mattilassa on Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ry:n kahvio.

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Annan Narinkoiden myyntipaikkailmoittautuminen on alkanut!

Tapahtuman johtoajatuksena on käsityöläisyys ja myytävien tuotteiden pääpainon tulee olla käsitöissä. Myös tapahtuman teemaan sopiva vanhahtava vaateparsi on suotavaa. Tarjolla oleviin myyntipaikkoihin sisältyy myyntipöydät ja katokset. Myyntitelineet ja pöytäliinat jokainen myyjä tuo itse. Kaikenlainen tulenteko museoalueella on turvallisuussyistä kielletty. Tapahtumaan on vapaa pääsy eikä myyjiltä peritä paikkamaksua. Mukaan mahtuu 25 ensimmäistä ilmoittautujaa!

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: eija.karnaattu@hamina.fi tai puh. 040 5944 717.

 

HARRASTUSRYHMÄT

 

HISTORIAN SEURAPIIRIT KOKOONTUVAT

Tapaamiset Kauppiaantalomuseon Mattilassa (Kasarminkatu 6, sisäpiha, käynti pihaportista) joka toinen tiistai klo 18-20, ellei ohjelmassa mainita muuta.

2018
9.10. klo 18-20 Sanna Pekkanen: kalannahan käsittely -esitys
23.11. klo 18-20 Nyörit ja nauhat – tekniikoita läpi historian
30.10. klo 18-20 Kasper-sali, Haminan kirjasto. Satu Hovi ja Kai Kankaanpää, yleisöluento: Vaatteet tekevät niin miehen kuin naisenkin. 1200-1700 luvun aatelin, kansan ja sotilaiden pukeutuminen ja asut.
6.11 Keskiajan kauneudenhoito ja hiustyylejä kautta historian
20.11. klo 18-20 Kaupunginmuseon vintti, Kadettikoulunkatu 2. Satu Hovin yleisöluento: 1200-1700 luvun ruokakulttuuri ja ajan käyttö
4.12 Värit, värjäys, painanta ja kankaat

2019
8.1 klo 18-20 aihe vielä vapaa
22.1. klo 18-20 Kaupunginmuseon vintti. Kai Kankaanpää, yleisöluento 1200-1700 luvun kulttuuri ja tavat: aateli, pappi, porvari ja talonpoika
(jatkoa seuraa)

 

SUOMAN OMPELUSEURA

Kesätauon jälkeen ompeluseura kokoontuu jälleen 3.9.2018 klo 14 – 16 alkaen, joka toinen maanantai.

Ohjaajana Saga Taskinen

Kauppiaantalomuseon Mattilassa elvytetään naisten käsityö- ja seurusteluperinnettä. Ompeluseurassa tehdään pääasiallisesti omia käsitöitä omin välinein. Lisäksi on mahdollista tehdä käsitöitä museon mallien pohjalta. Samalla voi jakaa yhdessä perinteisiä käsityötekniikoita ja -malleja kuten neulakinnastekniikkaa, kirjontaa, neulontaa ja virkkausta. Ja virkistävien käsitöiden lomassa nautitaan tietenkin kahvit.

Entä kuka Suoma on? – Hän on pitkäaikainen, kuvitteellinen hahmo museon henkilögalleriasta, joka tapasi huseerata ystävänsä Oton kanssa yhtä sun toista museon pihapiirissä.

Ei osallistumismaksua. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Tiedustelut: 040 199 1276 (museon toimisto), museot(a)hamina.fi

 

 

MUISTELOPIIRI

Kesätauon jälkeen Muistelopiiri kokoontuu jälleen 4.9.2018 klo 14 – 15:30 alkaen, joka toinen tiistai.

Ohjaajana Jan Vihonen

Muistelopiiri kokoontuu Kauppiaantalomuseon Mattilassa. Seniorit muistelevat elämää vanhaan aikaan Haminassa ja Vehkalahdella. Muistelopiiriläisillä on myös mahdollisuus osallistua museon projekteihin esim. työpajojen ohjaajina. Lisäksi kesällä Muistelopiirillä on oma pellavapelto  Vehkalahden kotiseutumuseolla kaikkien kävijöiden ilona ja siihen liittyen järjestetään kaikille avoimia kylvö-, kitkemis- ja nyhtämistalkoita kasvukauden kuluessa.
Tervetuloa joukkoon, entiset ja uudet muistelijat!

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Tiedustelut: 040 199 1276 (museon toimisto), museot(a)hamina.fi