Näyttelyt

PÄÄSIÄISNÄYTTELY: PUNAINEN PÄÄSIÄINEN 21.3. – 1.4.2018 KAUPPIAANTALOMUSEOSSA

Pääsiäisenä 1918 punainen työväki pitää valtaa Haminassa. Valkoisten vastustajien mielestä he ovat roskasakkia ja maanpettureita. Vaikka kaupungissa on vielä suhteellisen rauhallista, asukkaat saavat tottua yöllisiin aseiden etsintöihin ja laittomiin pidätyksiin. Puhelimetkin on takavarikoitu. Nuoria uskaliaita miehiä ja naisia katoaa kuin jäljettömiin rintamalinjojen taa. Huhut hirmutöistä leviävät kulovalkeana.

Muravjevin kauppatalossakin tunnelmat kiristyvät. Kauppiasperhe valmistautuu ortodoksisen kirkkovuoden suurimpaan juhlaan elintarvikepulan ja levottomuuden varjossa. Jälkimmäistä lietsoo etenkin ajuri Rantala, joka asuu perheineen hyyryllä piharakennuksessa. Ajuri ja hänen vanhimmat lapsensa kuuluvat punakaartiin ja yrittävät painostaa mukaan myös muita pihapiirin asukkaita. Niskoittelua ei katsota hyvällä.

Kauppiaantalomuseon perustamisesta tulee kuluneeksi 40 vuotta pitkäperjantaina 30.3.2018. Samana päivänä Haminan kaupunki täyttää 365 vuotta. Museo on tuolloin suljettu, mutta juhlan kunniaksi pääsiäisnäyttelyyn pääsee tutustumaan ilmaiseksi lauantaina 31.3. klo 12–16, ja museo tarjoaa kakkukahvit 40 ensimmäiselle piharakennus Mattilassa. Munamaalari Laura Lantta esittelee myös perinteistä maalaustekniikkaa Mattilan hellahuoneessa klo 12–14.

Avoinna:
ke 14-18
to-su  12-16

Suljettu pitkäperjantaina 30.3.2018

Kauppiaantalomuseo, Kasarminkatu 6
Tiedustelut: museot@hamina.fi

 

NUORUUS YMPYRÖILLÄ 15.2. – 31.8.2018 KAUPUNGINMUSEOSSA

Nuoruus ympyröillä kertoo haminalaisten nuorten elämästä 1950-luvulta nykypäivään interiöörinurkkausten ja tekstien sekä multimedian keinoin. Näyttelyssä voi eläytyä vaikkapa 1970-luvun nuoren elämään pukeutumalla aikakauden vaatteisiin ja pelaamalla Kimbleä. Näyttelyn ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Haminan Nuorisovaltuuston jäsenet ohjaajineen yhteistyössä Haminan kaupungin museoiden kanssa.

Haminan kaupunginmuseo
Kadettikoulunkatu 2 B

Tiedustelut: puh. 040 199 1201, museot@hamina.fi

 

KIVIKAUTTA KAAKONKULMALLA 30.11.2017 – 31.8.2018 KAUPUNGINMUSEOSSA

Näyttely esittelee vuonna 2016 Metsäkylän Viidankankaalla tehtyjen yleisökaivausten löytöjä ja tuloksia sekä laajemminkin Kaakonkulman kivikautisten asukkaiden elämää.

Viidankankaan kaivaukset toteutettiin Kymenlaakson rahaston tuella vuonna 2016 Viidankangas 1 -asuinpaikalla Haminan museoiden ja arkeologi Paula Koukin yhteistyönä. Tutkitulta 15 neliömetrin alueelta saatiin talteen tyypillistä kampakeramiikkaa sekä varsin runsaasti kvartsiesineiden työstöstä syntynyttä jätemateriaalia ja palaneita luita. Tarkemmissa tutkimuksissa luista valtaosa on osoittautunut nisäkkäiden, etenkin hylkeiden luiksi, mikä kertoo että asuinpaikalla on noin 5000 vuotta sitten majaillut hylkeenpyytäjiä. Saviastioiden koristelu ja materiaali antavat viitteitä asukkaiden yhteyksistä Suomenlahden eteläpuolelle.

Näyttelyssä kävijät pääsevät tutustumaan kaivauslöytöjen lisäksi myös arkeologin työhön ja kivikauden ihmisten elämään valokuvien, piirrosten, ennallistusten ja elävöittämisen kautta. Näyttelyn toteutuksesta vastaavat yhdessä Haminan kaupungin museoiden kanssa Viidankankaan kaivauksiinkin osallistuneet vapaaehtoiset sekä museokerho Kekkermatin toiminnassa mukana olevat koululaiset ohjaajansa johdolla.

Haminan kaupunginmuseo
Kadettikoulunkatu 2 B

Tiedustelut: puh. 040 199 1201, museot@hamina.fi

TULOSSA

TATTOO-MAIDEN LIPPUNÄYTTELY 22.5 – 5.8.2018

 

Yhteistyössä Hamina Tattoo ja Haminan Lippumaailma.

Haminan kaupunginmuseo, Kadettikoulunkatu 2 B

KAUPPIAANTALOMUSEON KESÄNÄYTTELY 5.6. – 31.8.2018

Kauppiaantalomuseo, Kasarminkatu 6