Valojen yö 2019

Kaupunkifestivaali Valojen yö valtaa Haminan valolla ja ilolla perjantaina 13.9.2019. Cleaning Women ja Whistle Bait esiintyvät Hamina Bastionissa.

Ilmoittaudu Valojen yöhön 2.9. mennessä:

  • kulttuuri@hamina.fi
  • Ilkka Muurman 040 722 3687 tai
  • Aino Satama 040 721 5943.

Ohjelmaa päivitetään tänne sitä mukaa kun se täydentyy.

 

Valojen yönä 13.9.2019 Hamina Bastionin päälavalla esiintyy kaksi eri tulokulmista rockmusiikkia lähestyvää bändiä: haminalainen Whistle Bait ja kuopiolaisjuurinen Cleaning Women. Bastionin lastenohjelmasta vastaa taikuri Simo Aallon Jokeri Pokeri Box.

Cleaning Women on itsetehdyillä soittimilla operoiva yhtye, joka muodostuu kolmesta siivoojarobotista (CW01, CW03, CW04). Tällä kokoonpanolla yhtye on toiminut jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Omaperäisen musiikin lisäksi Cleaning Women on tunnettu myös vaihtoehtoisista instrumenttivalinnoistaan. Yhtyeen soundin peruspalikkoina toimivat itserakennetut instrumentit ja kotitalouksista tutut esineet, joita on modifioitu musiikillisiin tarpeisiin. Materiaali on usein peräisin roskalavoilta tai pelastettu päätymästä sinne. Vuosien saatossa yhtyeen instrumenttiperhe on laajentunut, sisältäen alkuperäisen mikitetyn pyykinkuivaustelineen lisäksi lukuisia erilaisia kieli- ja rytmisoittimia.

Vaikka lähtökohta on avantgardistinen ja kokeellinen, lopputulos on yhdistelmä taidokasta soittimenhallintaa, uniikkeja äänimaisemia ja melodista, hyvin usein myös tanssittavaa musiikkia, jota voisi kuvailla vaikkapa yhdistelmänä elokuvallista sci-fi länkkäriä ja kipinöivää roskalavadiskoa. Yhdessä yhtyeen yhtenäisen tummanpuhuvan ulkoasun ja muun visuaalisuuden kanssa kokonaisuus välittyy tehokkaimmin nimenomaan keikalla. Kahdenkymmenen olemassaolovuoden aikana Cleaning Women on hämmästyttänyt yleisöä ympäri tellusta yli 500:n keikan verran soittaen yli kahdessakymmenessä maassa. Tämän lisäksi yhtye on tehnyt neljä albumia, erikoisprojekteja, elokuvamusiikkia ja lukuisia kehuttuja mykkäelokuvasäestyksiä, joita se on esittänyt livenä niin Moskovan elokuvamuseossa kuin Mexico Cityssäkin.

http://www.cleaningwomen.com/

www.facebook.com/cleaningwomen

https://www.svartrecords.com/product/cleaning-women-intersubjectivity-album/

Whistle Bait soittaa 50-60 -lukujen taitteen rehellistä amerikan rock and rollia, maustettuna slaavilaisella kaiholla ja kuorrutettuna vauhdikkaalla esiintymisellä. Whistle Bait on yksi Suomen pitkäikäisimmistä rockorkestereista. Se on perustettu Haminassa vuonna 1984. Ensimmäiset levynsä se teki 80-luvulla ja on kiertänyt Suomea sekä muuta maailmaa siitä lähtien. Matkan varrelle mahtuu yhteistyötä niin ulkomaisten kuin kotimaistenkin rock-legendojen kanssa, mutta parhaiten orkesteri tunnetaan omana itsenään.

Bändin soitinarsenaali saksofonilla, pianolla ja kitaroilla sekä stemmalauluilla takaa monipuolisen ohjelmiston, jossa mennään rock and rollin kultaisilla vuosilla aina Little Richard -tyylisestä räyhäävästä rockista laineilla keinuvan surfmusiikin kautta hempeämpiin sävyihin. Yhtyeen nokkamies Vesa Haaja on tullut tutuksi suurelle yleisölle vuodesta 2008 Agentsin solistina, mutta Whistle Bait on se orkesteri, jossa hän uransa aloitti.

Whistle Bait on:

Vesa Haaja – laulu ja kitara
Vesa Tynkkynen – kitara
Kim Drockila – piano ja laulu
Juho Hurskainen – saksofoni ja laulu
Lasse Sirkko – basso ja laulu
Juha Tynkkynen – rummut

Kuva: https://www.dexviihde.fi/wp-content/uploads/2014/01/whistle_bait_rytkönen_800x600.jpg