Tapahtumapaikat

Hamina Bastioni

Raatihuoneenkatu 12

Haminan linnoitusta on korjattu 1950-luvun lopusta lähtien. Vuonna 1998 saatiin valmiiksi linnoituksen pohjoissivun keskusbastioni, joka on kaupungin toimesta kehitetty ainutlaatuiseksi tapahtuma-areenaksi! Alue on katettu arkkitehti Roy Mänttärin suunnittelemalla Euroopan suurimmalla kesäajan telttakatoksella, joka muodostaa arkkitehtuuriltaan ja mittasuhteiltaan rohkeasti muotoillun vastaparin 58 kasematin rivistölle. Kasematit on varustettu nykyajan tekniikalla ja osa on sisustettu ravintolatiloiksi.

Hamina Bastionin tapahtuma-areena antaa marssishow-esityksille arvoisensa puitteet ja tarjoaa yleisölle mielenpainuvia elämyksiä lähes 300 vuotiaan linnoituksen vallien suojassa ja siellä on tapahtuman aikana nousevat katsomot noin 3000 katsojalle. www.haminabastioni.fi

 

Kesäpuisto

Fredrikinkatu 9

Kaupungin sydämessä sijaitseva kaunis puistoalue, joka on perustettu 1850-luvulla Lappeenrannan bastioniin. Kesäpuistossa järjestetään Tattoo-viikolla päivittäin ilmaiskonsertteja Puistotalon edustalla. Puistotalo on aiemmin toiminut hotellirakennuksena ja Ruotsalaisen Seuraklubin tiloina. Nykyisin tiloissa toimii Kotkan seudun musiikkiopisto.

 

Raatihuoneentori

Haminan vanhan ympyräkeskustan kahdeksan sädekatua alkavat Raatihuoneentorilta. Raatihuoneentorilla, ympyräkeskustan keskipisteessä sijaitsee Raatihuone, joka toimii nykyään kaupungin keskushallinnon toimitilana. Aiemmin rakennuksessa on toiminut mm. pankki ja poliisilaitos.

 

RUK:n kenttä

Kadettikoulunkatu 6

Puolustusvoimien tapahtumakenttä järjestetään Reserviupseerikoulun päärakennuksen edustalla olevalla kentällä. Reserviupseerikoulu on toiminut Haminassa 1920-luvulta lähtien.

 

Tattoo-katu

Fredrikinkatu

Tattoo-katu on kaikkien festivaalivieraiden sekä haminalaisten yhteinen olohuone kaupungin keskipisteessä, Raatihuoneen torilla, sekä Fredrikinkadulla. Se on aurinkoinen kävelykatu täynnä musiikkia, tanssia, kahvilaherkkuja, ravintoloita ja myyntikojuja. Tattoo-kadun myyntikojut ovat auki aamusta iltaan koko festivaalin ajan.

 

Kauppatori

Satamakatu 12

Haminan kauppatori on vilkas kauppapaikka keskellä kaupunkia. Kauppatori on aiemmin toiminut pesäpallokenttänä ja sen muoto on nähtävissä edelleen. Voit siis ostaa leipää ykköspesältä, kukkia kakkoselta ja kalaa kolmoselta. Tattoo-viikolla Kauppatorille nousee Tattoo-klubiteltta, joka tarjoaa päivittäin ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisille. Iltaohjelmistossa on musiikkia aina iskelmästä jazziin.

 

Wanha Työski

Sibeliuskatu 28

Suomalainen huippujazz esittäytyy nautittavina annoksina festivaalivieraille Haminan Wanhalla Työskillä. Haminan entinen työväentalo tarjoaa historialliset ja juhlavat puitteet ikimuistoisille kohtaamisille aivan kaupungin sydämessä. Tattoon aikana Jazz Palatsina toimivan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Aleksi Toivonen 1910 ja se edustaa tyyliltään Haminassa harvinaista puujugendia. Rakennus on peruskorjattu 2009.

 

Johanneksen kirkko

Raatihuoneentori 10

Aivan uutta Tattoossa tulee olemaan suunniteltu kahden kirkon konsertti. Se vie kuulijat yhden konsertin aikana kahteen, kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevaan Haminan kirkkoon. Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa Johanneksen kirkossa nautitaan konsertista 1700-luvun kattokruunujen alla. Kirkon vanhin esine on vuoden 1703 Raamattu. Itse kirkko vihittiin käyttöön juhannuspäivänä 1843. Se on saanut nimensä Johannes Kastajan mukaan. Tilassa on 500 istuinpaikkaa. Kuva: Seppo JJ Sirkka

 

Marian kirkko

Pikkuympyräkatu 34

Nauti kirkkokonsertista myös valoisassa ja kauniin koruttomassa Neitsyt Maarialle pyhitetyssä keskiaikaisessa kivikirkossa. Kirkko korjattiin nykyiseen ulkoasuunsa Haminan palon (1821) jälkeen C.L. Engelin piirustusten mukaan. Silloin siihen rakennettiin nykyinen kellotorni. Viimeisimpien uudistustöiden myötä haluttiin kirkkoon palauttaa 1800-luvun henkeä. Samalla kuoriosaa madallettiin ja laajennettiin niin, että nyt alttarin ääreen pääsee myös pyörätuolilla. Kirkossa on noin 550 istumapaikkaa.

 

Simeon-sali

Pikkuympyräkatu 34

Haminan ytimessä sijaitsee myös näyttävä, moderni lasiseinäinen Simeon-sali, joka tarjoaa viehättävän näkymän niin historiaa tihkuvalle Bastionille kuin Marian kirkolle. Simeon-salin maisemissa nautitaan aamukahvikonsertista.

 

Hotelli Seurahuone

Pikkuympyräkatu 5

Maamme vanhimpia hotelli-ravintoloita. Yläkerran Marski-kabinetissa on Tove Janssonin 1952 maalaamat Hamina-aiheiset seinämaalaukset. Kivijalassa on ravintola Hostina Kompas, entinen, Kompassi, joka oli kuuluisa merimieskapakka 1970-luvulle asti.

 

Lipputorni

Kaivokatu 8

Lipputorni rakennettiin Helsingin bastionin kärkeen linnoituksen komentajan lipputorniksi. Bastioni ja vallit sen ympärillä purettiin 1889. Alue oli Haminan rauhan 100-vuotisjuhlallisuuksien pitopaikkana. Lipputornissa sijaitsee kesäaikana Haminan kaupungin info.

 

Linnoituksen Wanhat Pihat

Ihastu Haminan linnoitusalueen vanhoihin yksityispihoihin, jotka avaavat porttinsa yleisölle Hamina Tattoon aikana. Voit kiertää 15 ihastuttavaa pihapiiriä ainutlaatuisessa ympyräkaupungissa kokien elävää kulttuurihistoriaa sekä nauttia pihakonserteista, Pop Up –kahviloista, taidenäyttelyistä ja kirpputoreista. Pihoilla saattaa nähdä myös historiallisiin rooliasuihin pukeutuneita Haminan Hywiä asukkaita.