Paikka

Kasarminkatu 6, 49400 Hamina

Tapahtuman aloitusaika

Tapahtuman lopetusaika

Tapahtuman järjestäjä

Haminan Kaupungin Museot

Liput

aikuiset 2, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 1, alle 18-v. 0. Keskiviikkoisin vapaa pääsy.

Joulunäyttely: Luotsin joulu

Suomea koetteli ankara nälänhätä 150 vuotta sitten. Sää oikutteli ja sadot epäonnistuivat laajoilla alueilla. Nälkäinen kansa jätti kotinsa ja lähti vaeltamaan ruuan perässä kohti etelää ja kaupunkeja. Vaaralliset kulkutaudit levisivät ihmisten mukana. Moni nääntyi matkalle.

Etelärannikon satamakaupunkina Hamina säästyi pahimmalta puutteelta, mutta näillekin seuduin saapui pakolaisia tuoden mukanaan ikäviä tuliaisia. Kirkonkirjat kertovat synkkää tarinaa vuonna 1868: pilkkukuume, lavantauti ja punatauti veivät monet haminalaiset ennenaikaiseen hautaan, ja syntyvyys laski ennätyksellisen alhaiseksi. Jouluun mennessä pahin oli onneksi takana.

Kauppiaantalomuseon joulunäyttely, Luotsin joulu, kertoo luotsiperämies Johan Rönnin, hänen perheensä ja vuokralaistensa joulusta Kasarminkadun talossa nälkävuosien jälkeisenä jouluna 1868. Millaisin aatoksin he valmistautuvat joulunviettoon? Jokohan uskaltaisi viimein luottaa siihen, että seuraava vuosi on menneitä parempi? Lapset jaksavat ainakin uskoa tulevaan.

Avoinna ke 14-18, to-su 12-16. Suljettu ma-ti sekä 6.12. ja 26.12.2018