Paikka

Fredrikinkatu 9, 49400 Hamina

Tapahtuman aloitusaika

Tapahtuman lopetusaika

Tapahtuman järjestäjä

Haminan kaupunki ja Hämeen keskiaikatapahtumat

Liput

10 (ovelta 12)

Barokkikonsertti

MIEKAT, MUURIT, MUSKETIT -HISTORIAFESTIVAALI – Barokkikonsertti

Miekkailukoulu ja muita musiikillisia taistoja

Johann Heinrich Schmelzer (1623 – 1680): Serenata con altre arie
Andrea Falconieri (n. 1586 – 1656): Battaglia de Barabaso
Biagio Marini (n. 1597 – k. 1665): Passacalio
Andreas Anton Schmelzer (1653 – 1701): Die Turkensclacht Bei Wien 1683
Johann Fux (1660 – 1741): Partita Turcaria K. 331
Johann Heinrich Schmelzer: Lamento sopra la morte Ferdinand III
Johann Heinrich Schmelzer: Die Fechtschule 

Konserttiohjelman teokset ovat 1600-luvulta. Miekkailuoppitunnin kulkua esittävän J. H. Schmelzerin teoksen lisäksi konserteissa kuullaan kolme sodan taistelunmelskeitä kuvailevaa sävellystä. Viulisteilta taituruutta vaativat kappaleet sisältävät rähinää ja roisketta tunnelman pysyessä silti keveänä. Barokin musiikissa aina läsnäoleva tanssin poljento kuljettaa mukanaan niin soittajaa kuin kuulijaakin. Vastakkaista tunnelmaa näille kolmikymmenvuotisen sodan tunnelmille luovat B. Marinin Passacalio, J.H. Schmelzerin Serenata con altre arie sekä Lamento sopra la morte Ferdinand III. Rikas harmonia ja barokkimusiikille ominaiset pidätykset korostuvat erityisesti näissä teoksissa ja tekevät niistä ylettömän kauniita ja lohdullisia.

Mielenkiintoinen sekä vaihteleva kokonaisuus viihdyttää kuulijaa, joka ei ole niin tottunut konserteissa kävijä. Ohjelma on kiinnostava myös barokkimusiikkia tuntevalle, sillä konsertin teokset eivät kuulu eniten soitettujen sävellysten kaanoniin.

Konsertissa esiintyvät Dora Asterstad ja Anna Pohjola (barokkiviulu), Riittaliisa Hakulinen (barokkialttoviulu), Elina Mattila (barokkisello), Mikko Ikäheimo (teorbi) ja Laura Vihreäpuu (cembalo). He ovat kaikki vanhan musiikin esittämiskäytäntöihin erikoistuneita ammattimuusikoita, ja he ovat soittaneet niin yhdessä kuin erikseenkin kaikissa keskeisissä vanhan musiikin kotimaisissa kokoonpanoissa. He kuuluvat myös pian 5-vuotisjuhliaan viettävän musiikkiyhdistys Espoon barokki ry:n aktiivisiin jäseniin (yhdistys perustettiin v.2016).

Konsertin kesto noin 60 min.