ARS HAMINA -näyttelyt

Ars Hamina 2025 kokoaa Haminan näyttelykesän yhteen kesäkuusta elokuuhun! Ars Hamina näyttelyitä löydät Haminan Kirjastogalleriasta sekä Galleria Ruutikellarista sekä muista yksityisistä galleriatiloista Haminassa.
Kirjastogalleria
Rautatienkatu 8
Avoinna ti-pe 12-19 ja la 10-16, su suljettu. HUOM! Juhannuksena 20.–21.6. suljettu
-
Kuva: Marika Viskari – Kasvava valo, öljy pleksille, valmistumisvuosi 2025, koko 25 x 25 cm. Marika Viskari (s. 1982 Mänttä-Vilppula) on Kangasalla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Viskarin näyttely “Valon virrassa / In The Stream of Light” tutkii väriä, valoa, energian virtausta ja matkaa. Värikin on valoa, sen erilaisia aallonpituuksia.
Elämän energia matkaa virraten, välillä kasvaen ja kukoistaen valossa, välillä pienentyen ja nuupahtaen pimeässä. Kaikella maailmankaikkeudessa on oma energiansa, värähtelytaajuutensa ja elämänkaarensa.
Taiteilija
Viskari on suorittanut kuvataiteilija YAMK-tutkinnon Kankaanpään taidekoulussa SAMK:ssa vuonna 2020 ja valmistunut muotoilijaksi HAMK:sta vuonna 2010. Hän on myös opiskellut vaihto-oppilaana Lontoossa, University of Arts, Chelsea College of Art -koulussa.
Viskarin teoksia on yksityiskokoelmien lisäksi HUS Taidetoimikunnan kokoelmissa. Hän on saanut Kangasalan kaupungin stipendin ja apurahan vuosina 2020 ja 2024. Koloristiksikin sanottu taiteilija tunnetaan erityisesti puoliesittävistä ja ekspressiivisistä maalauksista, jotka kuvaavat kuvitteellisia maailmoja ja avaruudellisia, unenomaisia maisemia.
-
Kotkalainen taiteilija Seija Westman tuo Haminan Kirjastogalleriaan näyttelynsä Hetken kosketus, jossa esillä on persoonallisia ihmis- ja eläinaiheisia maalauksia. Westmanin teoksissa korostuvat tunnelma ja sielukkuus, jotka ovat taiteilijalle tärkeämpiä kuin tarkka näköisyyden tavoittelu. Hänen maalaustyylinsä on herkkä ja voimakas, ja hän käyttää erityisesti akvarelli-, akryyli- ja öljyvärejä.
Westman on osallistunut lukuisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan on esillä sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa. Taiteen tekeminen on hänelle tapa ilmaista herkkyyttä ja tavoittaa ohikiitäviä hetkiä, joissa värit ja tunteet yhdistyvät. Lisätietoja ja teoskuvia löytyy taiteilijan Instagram-tililtä: instagram.com/seijart1
-
BOGAR on graffititaiteilija Haminasta. Näyttelyssä hän esittelee graffitikanvaaseja sekä muraaleja ja valokuvia matkoiltaan.
Instagram: @bogar.one
Galleria Ruutikellari
Roopertinkatu 8
Avoinna ti-pe 12-19 ja la 10-16, su suljettu. HUOM! Juhannuksena 20.–21.6. suljettu
-
Jonkin asian hukassa oleminen on aina olotilana epämääräinen vailla varmuutta suunnasta tai
tulevaisuudesta. Mutta vain Hukassa olevaa voi etsiä. Etsiminen on matka, josta saattaa lopulta
muodostua määränpäätään merkityksellisempi, samalla kun se tarjoaa näkymän kohti jotain uutta
ja vie jonkin suuren äärelle.Kuvataiteilijat Henrik Frondelius, Pilvi Jyrkänne, Hanna Kettunen ja Santtu Tuomola muodostavat
Äärellinen joukko -kollektiivin, jonka ensimmäinen yhteinen näyttely käsittelee Hukassa – Löytynyt
-teemaa erilaisista tulokulmista. Taiteilijat ovat käsitelleet aihetta omista lähtökohdistaan ja
työstäneet teoksia eri tekniikoilla, kuten maalauksen, kuvanveiston ja valokuvan keinoin sekä
suoraan näyttelytilaan installoimalla rakentaen teoksista muodostuvan kokonaisuuden koettavaksi
Galleria Ruutikellariin. Instagram: @aarellinenjoukkoTaiteilijat
Henrik Frondelius on Etelä-Karjalassa asuva kuvataiteilija, joka käsittelee työssään paikkojen
merkityksiä ja niissä tapahtuvia muutoksia. Hän työskentelee pääasiassa valokuvan ja kuvanveiston
menetelmillä ja esittää töitään myös tilaan installoituna. Frondelius käyttää camera obscura –
luonnonilmiötä yhtenä työvälineenään ja työskentelee kuvanveistotöissä useiden materiaalien
kanssa erilaisissa mittakaavoissa. Frondelius on työstänyt näyttelyssä nähtäviä teoksia muunmuassa
Outokummussa työskennellessään keväällä 2023 Pohjois-Karjalassa Vanhan Kaivoksen
taiteilijaresidenssissä.Pilvi Jyrkänne on Lappeenrannassa asuva kuvataiteilija. Hän käyttää työskentelyssään monia
menetelmiä, mm. ohjelmointia, maalausta ja valokuvaa. Galleria Ruutikellariin hän on maalannut
teoksia, joissa käsittelee suhdettaan asuinympäristöönsä Lappeenrannassa ja erityisesti Saimaan
vesistöön. Maalaukset käsittelevät kodin löytymistä uudessa ympäristössä ja inspiraationa
maalauksille toimivat näkymät Saimaalla sekä vesistökartat. Instagram: @pilviannaHanna Kettunen työskentelee Kouvolassa, ja hän on erikoistunut kuvanveistoon. Tulevassa
näyttelyssä hän käsittelee aarteita, niin löydettyjä kuin saatujakin. Hän on kiinnostunut siitä, kuinka
samat arkiset asiat voivat olla aarteita eri ihmisille. Mitä löytöjä ihmiset säilyttävät ja vaalivat
vuosikausia? Mitkä mielletään aarteiksi: ovatko ne piilotettuja kultakolikoita ja jalokiviä, tai jotain
rakkaalta saatua? Tai ehkä jotain, jonka on joskus kadottanut ja löytänyt uudelleen? Kettunen
kutsuu katsojan kurkistamaan teoksiinsa, ja löytämään ehkä katsojallekin tuttuja aarteita. Instagram: @kettuin_artSanttu Tuomola on LAB-ammattikorkeakoulusta valmistunut kuvataiteilija (AMK). Hän on Etelä-
Karjalan Taiteilijaseuran jäsen, sekä Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Tuomola työskentelee pääasiassa maalauksen ja veiston parissa. Teokset kuvaavat usein addiktiosairaan elämää. Lisäksi hän maalaa graffiteja ja muita seinämaalauksia. Haminan Galleria Ruutikellarin näyttelyyn Tuomola on toteuttanut installaation, joka kuvaa addiktin asuntoa, ja sitä millaista sekasortoa päihteidenkäyttö voi aiheuttaa. Tuomolan teos näyttää miten addiktiosairaus vaikuttaa elämän eri osa-alueisiin. Teos tuo näkyväksi sairauteen liittyviä eri tapahtumia, kokemuksia ja tunnetiloja esittävästi, värien kautta, sekä symbolisesti. Instagram: @santtu.tuomola_art -
Kuva: Eija Keskinen, Uudet Metsässänukkujat1 Uudet Metsässänukkujat 2-näyttelyn nimiteokset, värikkäät puuväripiirrokset, koostuvat sarjasta muotokuvankaltaisia hahmoja jotka ovat saaneet innoituksen niistä juurakoista, sammaloituneista kivenlohkareista ja korkealle kohoavista mustikkamättäistä joihin metsässä kulkiessani joskus kiinnitän erityistä huomiota.
Näyttelyn temaattisessa keskiössä ovatkin luontokokemukseni: vihreissä ja tuoksuvissa metsissä käyskentelyt, joissa aikaisin keväällä kuulee märkien mättäiden keskeltä käen kukunnan, keskikesällä naavaisten kuusten latvoista hämärtyvän illan havinan ja syksyisin hohtavat, loistavan punertavat kummut sekä sammalten eri vihreät sävyt jotka levittäytyvät ryijyn lailla eteeni.
Joskus pysähtyessäni hämärtyvällä metsäpolulla tuntuu, että metsä imaisee itseensä, se peittää, peittelee ja varjelee. Suomalaisessa mytologiassakin puhutaan metsänpeitosta. Vilkaisu oksien lomasta taivaalle avaa huikaisevia maisemia täynnä värejä, kirkasta sineä, pastellivärejä ja iltaruskoa. Noiden taivaallisten porttien kautta tulee mieleeni ajan kulku, menneet sukupolvet ja historia, oma ja yhteinen.
Pyrin teosteni kautta välittämään kollektiivisesti ymmärrettäviä kokemuksia; välähdyksiä ja muistoja lempeästä luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, menneiden aikojen valokuva-aarteista ja siitä kauneudesta, jota tavallinen arkemme meitä usein huomaamattamme ympäröi.
Taiteilija
Eija Keskinen (s. 1968, Tampere) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Ravijoella. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta v. 1996 (Kuvataiteen maisteri).
Hän on järjestänyt useita yksityisnäyttelyitä ja ottanut osaa ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 1988. Hänen töitään on edellisen kerran ollut esillä Höyry-galleriassa Korpilahdella 2025 (yksityisnäyttely), Pieksämäen kulttuurikeskus Poleenissa 2023 (Kolmen taiteilijan Kävelymusiikkia-ryhmä) sekä Keuruun Museon Luonnon voimaa -ryhmänäyttelyssä jossa toimi kaksoisroolissa, sekä kuraattorina että taiteilijana.
Keskinen on valmistanut neljä julkista taideteosta joista viimeisin on vuonna 2015 toteutettu Helsingin kaupungin ja Helsingin taidemuseon (HAM) tilaamat seinämaalaukset Lasten päiväkoti Ruskeasuolle. Hänen töitään on useissa koti- ja ulkomaisissa kokoelmissa, mm Suomen Valtion kokoelmissa, Helsingin-, Vantaan-, Espoon- EMMAn ja Tampereen taidemuseoiden- sekä Suomen taideyhdistyksen- ja Suomen taiteilijaseuran kokoelmissa.
Lisätietoja taiteilijasta tai teoksista löytyy ig-sivuilta @eija_keskinen tai Suomen taiteilijaseuran ylläpitämästäkuvataiteilijamatrikkelista.
Muut taidenäyttelyt Haminassa
-
Haminan Raatihuone (Raatihuoneentori 1)
Avoinna ke-to klo 16–18Tove Janssonin maalaamat yli viisi metriä leveät teokset ovat nähtävillä Haminan Raatihuoneen valtuustosalissa keskiviikkoisin ja torstaisin 4.6.–31.7.2025 klo 16–18.
-
Kuorsalon koulu/Galleria Korusala
Avoinna ti–su klo 13–16 tai sopimuksen mukaanKuorsalo-Seura ry ja Galleria Korusala järjestävät Kuorsalon saaressa Kuorsalon koululla – 100 metriä saaren satamasta – juhlanäyttelyn, jossa entistä laajempana ovat esillä opetustaulut ja -välineistö sekä Kymenlaakson Museon digitoimat, pääasiassa 1900-luvun alkupuolelta olevat vanhat valokuvat Kuorsalosta, monet niistä ovat koulun pitkäaikaisimman opettajan Antti Suhosen ottamia. Kuorsalon koulu aloitti toimintansa 21.8.1895 paikallisten aktiivisen toiminnan seurauksena, ja toimi lukukauden 1959 loppuun asti.
Saapuminen
Omatoimiveneilijä voi rantautua Kuorsalon yhteyslaituriin (60° 27.9´ N 27° 23.9´ E), satamanumero 113. Galleria Korusala on yhteyslaiturin välittömässä läheisyydessä, n. 100 m päässä.
Näyttelyn järjestää
Kuorsalo-Seura ry & Galleria Korusala
Lisätiedot: Galleria Korusala/Juhani Korhonen (hamsal@kolumbus.fi)
-
Kuorsalon koulu/Galleria Korusala
Avoinna ti–su klo 13–16 tai sopimuksen mukaanKuva: Emma Peura –Mennään nukkumaan kun aurinko laskee. Kuvaaja: Aukusti Heinonen Kuva: Emma Peura – Kiertokulku Emma Peura (s. 1988 Kauhavalla) on kuvataiteilija, joka tekee taidetta yhdessä metsän kanssa kehittämillään Metsä- ja Suosyövytysmenetelmillä. Hän kerää luonnonmateriaaleja, joista valmistaa pigmenttejä ja paperia teoksiaan varten. Hänen töitään on ollut esillä mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa, Mäntän kuvataideviikolla sekä Lappeenrannan, Jyväskylän ja Kouvolan taidemuseoissa. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa. Hän on Helsingin Paperipaja ry:n perustajajäsen ja hänellä on ollut näyttelytoimintaa Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2011.
Saapuminen
Omatoimiveneilijä voi rantautua Kuorsalon yhteyslaituriin (60° 27.9´ N 27° 23.9´ E), satamanumero 113. Galleria Korusala on yhteyslaiturin välittömässä läheisyydessä, n. 100 m päässä.
Näyttelyn järjestää
Kuorsalo-Seura ry & Galleria Korusala
Lisätiedot: Galleria Korusala/Juhani Korhonen (hamsal@kolumbus.fi)