Löytöeläimet

Eläinsuojelulaki velvoittaa kunnat huolehtimaan alueeltaan löytyneistä koirista sekä kissoista ja muista pienikokoisista seura –ja harrastuseläimistä tilapäisesti 15 vuorokauden ajan. Eläinten omistajalta peritään korvaus eläimen löytöeläintalossa viettämistä vuorokausista.

Löytöeläimillä tarkoitetaan ainoastaan kesyjä lemmikkieläimiä joiden omistaja ei ole tiedossa, ei villikissoja.

Haminan, Virolahden ja Miehikkälän löytöeläinten vastaanottopaikka on:
Löytöeläintalo Kuppis , Pyhtää
p. 050 305 4496
Arkisin klo 10-18
Viikonloppuisin ja pyhinä 10-16

Villikissat

Kaupunki lainaa loukkuja villikissojen kiinni ottamista varten. Laina-aika on 2 viikkoa. Voit kysyä loukuista ja loukuttamisesta oman alueesi kunnaneläinlääkäriltä. Pyydystämisellä pyritään estämään kissojen hallitsematon lisääntyminen ja eläintautien leviämisen sekä kissojen aiheuttamat muut haitat.

Villikissojen pyydystäminen on eläinsuojelutyötä sillä kissa ei kuulu Suomen luontoon.

 

Luonnonvaraiset eläimet

Vakavasti loukkaantuneen luonnoneläimen voi hätätapauksessa lopettaa jokainen, joka sen osaa tehdä niin ettei eläimelle aiheudu tarpeetonta kärsimystä. Apua eläimen lopettamiseen voi pyytää paikalliselta metsästysseuralta, poliisilta tai kunnaneläinlääkäriltä.

Joissakin tapauksissa saattaa olla aiheellista myös hoitaa loukkaantunutta luonnoneläintä, erityisesti jos kyseessä on uhanalainen laji. Näissä tapauksissa apua voidaan pyytää mm. lintutaloista tai eläintarhoista.

Jos havaitset eläinten joukkosairastumista, on siitä syytä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Luonnosta yksin löydetyt eläinten poikaset, myös lentokyvyttömät linnunpoikaset, ovat lähes aina emojensa hoidossa ja saavat ravintoa ihmisen lähdettyä pois. Älä ota poikasta hoitoosi hyvässä tarkoituksessa mutta puutteellisin tiedoin!