Lomakkeet ja ohjeet

Esitietolomake

Ohjeita suun terveydeksi

Kotihoidon ABC

Harjaa hampaasi vähintään kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, älä huuhtele!
Puhdista hammasvälit hammaslangalla, -tikulla tai –väliharjalla päivittäin
Muista varsinaiset ateriat ajallaan ja vältä turhia välipaloja
Mikä on terveellistä vyötärölle, on hampaillekin terveellistä!
Muista ksylitoli syönnin jälkeen
Paras janojuoma on vesi
Tarkastuta hampaasi säännöllisesti

 

Suun terveydenhuollon ammattilaiset tapaat ehkä kerran vuodessa, kaikkina muina päivinä hampaasi ja suusi ovat sinun vastuullasi.

Ota yhteyttä hammashoitolaan, jos tunnet suussasi muutoksia tai oireita, jotka eivät häviä parissa viikossa.

Fluorin  merkitys karieksen ehkäisyssä on kiistaton. Fluori vahvistaa kaiken ikäisten hampaita ja lisää kiilteen vastustuskykyä happohyökkäyksiä vastaan. Tämän vuoksi suositellaan hampaiden harjausta fluorihammastahnalla kahdesti päivässä.

Kymenlaakson pohjavesissä on luonnostaan fluoria
Haminan vesijohtoveden fluoripitoisuus on n. 1.5 mg/l. Hampaille suotuisin veden fluoripitoisuus on 0,8-1,5 mg/l. Useimmissa kaivoissa on kuitenkin fluoria enemmän. Oman kaivovedenfluoripitoisuus kannattaa selvittää. Lisäohjeita saa hammashoitolasta.

Jos hampaiston kehityksen aikana saadaan liikaa fluoria juomavedestä, saattaa seurauksena olla pysyvissä hampaissa ilmenevää laikkukiilteisyytta eli fluoroosia. Runsas fluorin (yli 2mg/l) saanti aiheuttaa myös muutoksia hohkaluun rakenteessa lisäten luun murtumisherkkyyttä.

Kaivoveden fluoripitoisuus:

Alle 0,8 mg/l
Fluorihammastahnan käyttöä suositellaan aamuin illoin. Fluoritabletteja käytetään hammashoitolan ohjeen mukaisesti yksilöllisen tarpeen mukaan.

0,8 – 1,5 mg/l
Alle 3-vuotiaiden ei tule käyttää fluorihammastahnaa. Hampaiden pesu pelkällä vedellä riittää. Yli 3-vuotiaille suositellaan hampaiden pesua aamuin illoin fluorihammastahnalla.

Yli 1,5 mg/l
Vesi ei sovellu säännöllisesti käytettäväksi ruoka- eikä juomavetenä lapsille, joiden hampaisto on kehittymässä (0-7 vuotta). Hampaiden pesuun vettä voi käyttää, kun lapsi osaa sylkeä veden pois suustaan. Fluorihammastahnaa ei käytetä alle kouluikäisillä eikä fluoritabletteja tai fluoripurukumia missään iässä. Paikallisia fluorikäsittelyjä voidaan tarvittaessa tehdä hammashoitolassa.