Haminan Valojen yö -kaupunkifestivaalin ohjelmistoa tarjoavat kulttuuripalveluiden ohella myös kirjasto, Pormestarintalo, Kauppiaantalomuseo, Luovien alojen talon ja Yhteisötalo Manskin vastavihitty Takapiha, Kumppanuustalo Hilma sekä Kahvila-olohuone Jaspis. Maksuton ja monipuolinen oheisohjelma on suunnattu kaikenikäisille. Siinä tuodaan esiin paikallisesti parasta, yhdessä tehden.
Kari Harju istumassa rappusella.

Haminan pääkirjasto

Haminan pääkirjastolla on Valojen yössä pidennetty aukiolo klo 21 saakka. Sisätiloissa, Kasper-salissa pääsee nauttimaan klo 18 tanssimusiikkitaituri Teemu Harjukarin soolo-ohjelmistoa. Kesäillan valssi -ohjelmasta ja tanssiorkesteri Taivaanrannan maalareiden keikoilta tuttu Harjukari viihdyttää kirjastolla yleisöään ikivihreillä tunnin verran klo 19 saakka. 

Harjukarin jälkeen Kasper-salissa konsertoivat Miehikkälän Musakurssilaiset klo 19.30. Musakurssilaiset 5v – aikuisiin harjoittelevat kesäisin, viikon kestävän kurssin aikana. Eniten he soittavat kansanmusiikkia mutta ohjelmistossa on elokuvamusiikkia, lastenlauluja, hittejä ja kaikkea mistä innostutaan. Kaikenikäiset ovat tervetulleita mukaan porukkaan, soitto- ja lauluinto ovat tärkeintä. Opettajina ovat Aki Hietala, Susanna Apo-Syrjänen, Saija Penttilä ja Jaakko Penttilä, sekä Tomi Pekkola.

Molempiin konsertteihin jaetaan kirjastolta 40 ilmaislippua ennakkoon ja/tai tapahtumapäivänä ovelta. 

Konserttien lisäksi Lukukoira Nipsu on tavattavissa lastenosastolla klo 17-17.30. Kirjaston poistokirjamyynti on avoinna iltaan saakka, samoin kuin Kirjastogalleriassa Haminan Taideseuran näyttely. Näyttelyn yhteydessä on myös Valojen yö -kilpailu, jonka palkintona vastanneiden kesken arvotaan lahjakortti Suomalaiseen Kirjakauppaan. 

Kirjasto myös jalkautuu – vai pitäisikö sanamuodon olla: pyöräytyy – Valojen yöhön. Kirjastopalveluiden koordinoima Haminan uusi monipalveluauto Päivänsäde parkkeeraa Valojen yössä kauppatorin laidalle puiston puolelle klo 16-20 vastaanottamaan vierailijoita.

Jaspis-kahvilan tiski.

Kahvila-olohuone Jaspis

Kahvila-olohuone Jaspis pitää valojen yössä ovia auki poikkeuksellisesi klo 18-24. Jaspiksessa on tarjolla tunnelmallista yhdessäoloa, paikan päällä paistettuja herkkuvohveleita, itse valmistettuja leivonnaisia ja lämpimiä juomia takkatulen äärellä.

Piirroskuva rosvoista Kauppiaantalomuseolla.

Kauppiaantalomuseo

Haminan Kauppiaantalomuseolla avautuu Valojen yössä klo 18  ”Varkaiden yö”. Museon Haminan SUURI postivarkaus! -näyttelyn hengessä lapset voivat etsiä sisäpihalta postivarkaiden ryöstösaalista, jota ei saatu koskaan kokonaisuudessaan takaisin. Museon selfie-pisteellä voi lisäksi itsekin eläytyä rikollisen rooliin.

Museolla voi myös törmätä maailmankuuluun junaryöstäjä Cat Ballouhin. Hän ennustaa pikkurahalla (3 €/ennustus) museovieraiden tulevaisuuden tarot-korteista klo 18-20 Makasiinissa. Myös salaperäisesti valaistuun kellarityrmään pääsee kurkistamaan turvallisen välimatkan päästä. 

Lapsi puumiekka ja -kilpi kädessään nurmikolla.

Kumppanuustalo Hilma

Kumppanuustalo Hilma tarjoaa klo 16-20 kaikille avointa ja maksutonta Iloa Arkeen-toimintaa. Hilmalla esittelyssä keskiaikaisharrastus, lautapelikerho, Kamalat äidit -ryhmätoiminta sekä digineuvonnan palvelut. Lisäksi Hilman Järjestöt ry:n jäsenyhdistysten edustajia on paikalla kertomassa yhdistysten toiminnasta.

Takapihalla nurmialue ja hiekkatie. Piha rajautuu keltaisiin rakennuksiin.

Luovien alojen talon ja Yhteisötalo Manskin vastavihitty Takapiha

Takapihalla voi Valojen yössä nauttia monipuolista ohjelmaa nuorille ja nuorilta. Nuorisopalvelut, Nuorisovaltuusto ja Ohjaamo vetävät omia pisteitään, minkä lisäksi Takapihalla on ohjelmalava. Lavalle nuoret itse tuottavat musiikkiohjelmaa. Lisäksi Takapihalla on Haminan Klubitalon valmistama Hyvän mielen valoinstallaatio. Takapihan portit ovat auki klo 18-22. Myös liikkuvan nuorisotyön uusi Wauto-auto esittäytyy.

Luovien alojen talossa lisäksi mahdollisuus kurkistaa Taidehuone Annina Loiske -työtilaan ja mahdollisesti myös muihin taiteilijoiden työhuoneisiin.

Lyhtypuisto Pormestarin Valopuistossa, jossa kaksi valkoista kellokukkaa.

Pormestarintalon Valopuisto

Pormestarintalon Valopuisto on jo vuosia ollut yksi Valojen yön suosituimpia vetonauloja, eikä syyttä; Lähes 150 eri tekijän työpanos Valopuiston luomistyössä ja rakentamisessa tekee siitä moninaisen ja runsaan kohteen. Valopuisto on ehdottomasti yksi Valojen yön ydintoimintoja, jonka yhteisluomisen muoto on jo arvo itsessään. 

Tänä vuonna isäntäväki avaa puutarhan perjantaina klo 18-24, mutta myös lauantaina klo 19-23. Näin varsinkin lähellä asuvat voivat hyvin vierailla puutarhassa vasta lauantaina ja mahdollisesti välttää festivaali-illan pahinta ruuhkaa. Molempina iltoina puutarhassa pääsee ihastelemaan valotaidetta ja puiston tunnelmavalaistusta; AK Sound & Music Servicen valosuunnittelulla luodaan puutarhaan sadunomainen, väriä hehkuva valomaailma.

Useat toimijat ovat valmistaneet erilaisia valoteoksia osaksi Valopuistoa. Kotkan Rannikkopajan ja Haminan Luovan pajan nuorten toimesta kokonaisuudessa nähdään mm. lumotun metsän ihmeitä, valaistua lasimosaiikkia sekä kiltti peikko. Haminan lukion Siepparit-teos innoittuu unisieppareista, joilla voidaan karkoittaa painajaisia ja houkutella hyviä unia ja ylipäänsä hyviä asioita. Pappilansalmen koulun valoteoksissa esiintyvät syksyyn sopiva sateenvarjo-teema sekä valoköynnökset. Vehkalahden koulun riemastuttavat teokset ovat kiivenneet puuhun ja tervehtivät tulijoita korkeuksista. Harjun oppimiskeskuksen Leijuva lumous on floristimestari Mari Halkolan suunnittelema valoista, kasveista ja aterimista koostuva teos, jonka toteuttavat Harjun oppimiskeskuksen opiskelijat. 

Valopuisto on ainutlaatuinen ja tunnelmallinen taidegalleria. Anna-Liisa Suntio luontoaiheiset organza-työt asettuvat näytteille piharakennuksen puuliiterien oviaukkoihin. Svetlana Lepikön Valoenkeli sekä neljä teosta Riikka Kronström-Johanssonin  kesänäyttelystä ovat niin ikään näytteillä Valopuistossa.

Myöskään lapsia ei ole unohdettu Valopuistossa. Kirjailija Tuukka Sandstömin kirjoittamia ja lukemia lastenrunoja voi vetäytyä kuuntelemaan tuijamajan suojiin. Tuijamaja on somistettu Varpu Erosen teoksilla, joissa kuvat ja valot leikkivät keskenään.

Teosten lisäksi puutarhassa on Lyhtypuisto-kokonaisuus, jonka tekoon on osallistunut reilut 40 henkilöä. Kaikki tekijät ovat itsenäisesti saaneet suunnitella ja toteuttaa mielikuvituksellisen lyhtymäisen valoteoksen ”roikkavalon” ympärille. 

Valopuiston lisäksi puutarhassa pääsee perjantai-iltana nauttimaan myös elävää taidetta. Klo 20.30-22 -välisenä aikana Fire Lady Tintti Mikkosen valoperformanssi, liikkuva valohahmo ilahduttaa puutarhassa vierailijoita.

Pop up -ohjelmaa

7on taidelasi studiolla Valojen yön tapahtumassa mukana Jukka Rintala ja Matti Vaskelainen. Valojen yössä julkaistaan syksyn 2021 lasinsulatuksen kurssikalenteri ja pidetään joka vuotiset Valojen yön arpajaiset. Arpajaistuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Haminan huumetyölle.