Ekologisuus tapahtumassa

Osana Ekologinen Hamina -ohjelmaa Miekat, Muurit ja Musketit -tapahtumalle toteutetaan hiilijalanjälkilaskelma. Ekologisuus näkyy myös esimerkiksi kierrätysmateriaalien hyödyntämisessä, jätteiden kierrätyksenä ja ekologisen matkustamisen suosimisena.

 

Hiilijalanjälki

Haminan kaupungin tapahtumatuotanto ja museo laskevat historiafestivaali Miekat, Muurit & Musketit hiilijalanjäljen. Haminan kaupunki on tapahtuman hiilijalanjäljen laskennassa edelläkävijä, sillä se on ensimmäinen Kaakkois-Suomessa laskettava tapahtuman hiilijalanjälki. Nyt toteuttava hiilijalanjäljen laskenta tukee tapahtuman ekologisuutta. Laskennan tulosten perusteella voidaan suunnitella ja laatia toimenpiteitä tapahtuman kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, sekä tunnistaa kehitystoimenpiteitä tapahtuman ekologisuuden kehittämiseksi tulevina vuosina.

Laskennan toteuttaa elinkaariarviointiin, päästölaskentaan ja resurssitehokkuuspalveluihin erikoistunut yritys LCA Consulting Oy. Laskennan on arvioitu olevan valmis syyskuussa 2019.

 

Kierrättäminen

Roskaaminen on ongelma niin ympäristön kuin tapahtumaan osallistuvien ihmisten viihtyisyydenkin kannalta. Tapahtuman aikana syntyneet jätteet pyritään lajittelemaan, ja kannustamme myös tapahtumaan osallistujia tekemään samoin.

Muovin käyttöä on pyritty vähentämään suosimalla yhteistyökumppanimme Kotkamillssin muovittomia kertakäyttöastioita kaupungin järjestämissä seminaareissa ja luennoilla sekä Hamina Bastionin vesipisteiden yhteydessä. Kupit kerätään omiin keräyspisteisiinsä ja toimitetaan takaisin tehtaalle, jossa ne käytetään uudestaan raaka-aineena.

 

Kierrätysmateriaalit

Haminan kaupungin tapahtumatuotanto on tehnyt yhteistyötä Globe Hopen kanssa, joka on suunnitellut ylijäämämateriaaleista tuoteperheen. Historiafestivaalille ei ole tilattu tai tuotettu mitään omia tuotteita. Tuoteperheeseen kuuluu esimerkiksi kestokasseja, rusettipantoja ja läppärisuojia, jotka on tehty mm. vanhoista banderolleista ja t-paidoista. Tapahtuman tuotantotiimille on teetetty paikallisella ompelijalla mekot museon vanhoista banderolleista.

Markkinoilla myytävät tuotteet ovat lähellä tuotettua käsityötä. Samalla kun vähennämme logistiikasta syntyviä päästöjä, tuemme paikallisia yrityksiä.

 

Ekologinen matkustaminen

Tuemme kestävää liikennettä järjestämällä historiafestivaalit keskeisellä paikalla Haminassa, johon on helppo saapua julkisilla kulkuneuvoilla. Haminan ympyröillä on myös helppo liikkua kävellen tai pyörällä tasaisen maaston ja lyhyiden välimatkojen ansiosta. Esimerkiksi oheisohjelmaan pääsee tutustumaan helposti ja nopeasti kätevillä kaupunkipyörillä. Alla olevan matkahaun avulla voit helposti hakea ja vertailla vaihtoehtoja julkisella liikenteellä saapumiseen. Lisätietoa tapahtumaan saapumisesta saat täältä.

 

Matkahaun tarjoaa © perille.fi