Ekologisuus tapahtumassa

Osana Ekologinen Hamina -ohjelmaa Miekat, Muurit ja Musketit -tapahtumalle toteutetaan hiilijalanjälkilaskelma. Ekologisuus näkyi tapahtumassa myös esimerkiksi kierrätysmateriaalien hyödyntämisessä, jätteiden kierrätyksenä ja ekologiseen matkustamiseen kannustamisella.

 

Hiilijalanjälki

Haminan kaupungin tapahtumatuotanto ja museo laskevat Miekat, Muurit, Musketit -historiafestivaalin hiilijalanjäljen. Haminan kaupunki on tapahtuman hiilijalanjäljen laskennassa edelläkävijä, sillä se on ensimmäinen Kaakkois-Suomessa laskettava tapahtuman hiilijalanjälki. Nyt toteuttava hiilijalanjäljen laskenta tukee tapahtuman ekologisuutta. Laskennan tulosten perusteella voidaan suunnitella ja laatia toimenpiteitä tapahtuman kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, sekä tunnistaa kehitystoimenpiteitä tapahtuman ekologisuuden kehittämiseksi tulevina vuosina.

Laskennan toteuttaa elinkaariarviointiin, päästölaskentaan ja resurssitehokkuuspalveluihin erikoistunut yritys LCA Consulting Oy. Laskennan on arvioitu olevan valmis syyskuussa 2019.

 

Kierrättäminen

Roskaaminen on ongelma niin ympäristön kuin tapahtumaan osallistuvien ihmisten viihtyisyydenkin kannalta. Tapahtuman aikana syntyneet jätteet on pyritty lajittelemaan mahdollisimman tarkkaan, ja myös tapahtuman osallistuneita on kannustettu tekemään samoin.

Muovin käyttöä pyrittiin vähentämään suosimalla yhteistyökumppanin Kotkamillssin muovittomia kertakäyttöastioita kaupungin järjestämissä seminaareissa ja luennoilla sekä Hamina Bastionin vesipisteiden yhteydessä.

 

Kierrätysmateriaalit

Haminan kaupungin tapahtumatuotanto on tehnyt yhteistyötä Globe Hopen kanssa, joka on suunnitellut ylijäämämateriaaleista tuoteperheen. Historiafestivaalille ei ole tilattu tai tuotettu mitään omia tuotteita. Tuoteperheeseen kuuluu esimerkiksi kestokasseja, rusettipantoja ja läppärisuojia, jotka on tehty mm. vanhoista banderolleista ja t-paidoista. Tapahtuman tuotantotiimille on teetetty paikallisella ompelijalla mekot museon vanhoista banderolleista.

 

Ekologinen matkustaminen

Haminan ympyröillä on helppo liikkua kävellen tai kätevillä kaupunkipyörillä. Alla olevan matkahaun avulla voi helposti hakea ja vertailla vaihtoehtoja julkisella liikenteellä saapumiseen.

 

Matkahaun tarjoaa © perille.fi