Osana Ekologinen Hamina -ohjelmaa Miekat, Muurit ja Musketit -tapahtumalle toteutettiin hiilijalanjälkilaskelma. Ekologisuus näkyi tapahtumassa myös esimerkiksi kierrätysmateriaalien hyödyntämisessä, jätteiden kierrätyksenä ja ekologiseen matkustamiseen kannustamisella.

   

Hiilijalanjälki

Miekat, muurit, musketit -historiafestivaalin 2019 hiilijalanjälki on laskettu. Selvityksen teki Haminan kaupungin toimeksiannosta lappeenrantalainen elinkaariarviointiin erikoistunut LCA Consulting Oy. Laskennassa otettiin huomioon tapahtumassa käytetty energia, tuotetut jätteet sekä tapahtumassa tarjoiltu ruoka ja juoma. Liikenteestä mukana olivat tapahtuma-ajoneuvojen käyttö sekä työntekijöiden matkat. Laskennan tulosten perusteella voidaan suunnitella ja laatia toimenpiteitä tapahtuman kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, sekä tunnistaa kehitystoimenpiteitä tapahtuman ekologisuuden kehittämiseksi tulevina vuosina.

Haminan kaupunki on tapahtuman hiilijalanjäljen laskennassa edelläkävijä, sillä se on ensimmäinen Kaakkois-Suomessa laskettava tapahtuman hiilijalanjälki. Selvityksen tulokset tullaan ottamaan huomioon jatkossa vastaavien tapahtumien ekologisuutta kehitettäessä.

Tiedote hiilijalanjäljen laskennasta

Miekat, Muurit, Musketit -historiafestivaalin hiilijalanjälkiraportti

Ekologinen Hamina

 

Kierrättäminen

Roskaaminen on ongelma niin ympäristön kuin tapahtumaan osallistuvien ihmisten viihtyisyydenkin kannalta. Tapahtuman aikana syntyneet jätteet on pyritty lajittelemaan mahdollisimman tarkkaan, ja myös tapahtuman osallistuneita on kannustettu tekemään samoin.

Muovin käyttöä pyrittiin vähentämään suosimalla yhteistyökumppanin Kotkamillssin muovittomia kertakäyttöastioita kaupungin järjestämissä seminaareissa ja luennoilla sekä Hamina Bastionin vesipisteiden yhteydessä.

Kierrätysmateriaalit

Haminan kaupungin tapahtumatuotanto on tehnyt yhteistyötä Globe Hopen kanssa, joka on suunnitellut ylijäämämateriaaleista tuoteperheen. Historiafestivaalille ei ole tilattu tai tuotettu mitään omia tuotteita. Tuoteperheeseen kuuluu esimerkiksi kestokasseja, rusettipantoja ja läppärisuojia, jotka on tehty mm. vanhoista banderolleista ja t-paidoista. Tapahtuman tuotantotiimille on teetetty paikallisella ompelijalla mekot museon vanhoista banderolleista.

Ekologinen matkustaminen

Haminan ympyröillä on helppo liikkua kävellen tai kätevillä kaupunkipyörillä. Alla olevan matkahaun avulla voi helposti hakea ja vertailla vaihtoehtoja julkisella liikenteellä saapumiseen.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This