Haminan kaupungin museoiden kokoelmassa on n. 22 000 esinettä ja n. 6000 valokuvaa. Haminan kaupungin museoiden kokoelma käsittää pääasiassa Haminan kaupungin historiaan ja kaupunkikulttuuriin liittyvää esineistöä 1700-luvulta 1950-luvulle. Lisäksi museoilla on hallussaan jonkin verran arkistoaineistoa. Pääasiallisesti Haminaa ja Vehkalahtea koskeva arkistoaineisto on sijoitettu Kansallisarkiston Mikkelin maakunta-arkistoon. Vehkalahden kotiseutumuseon suljetussa kokoelmassa on lisäksi n. 20 000 esinettä ja valokuvaa. Kokoelmat kattavat mm. perinteiset elinkeinot, vaatetuksen ja koululaitoksen aiemman Vehkalahden kunnan alueella. Suljettu kokoelma tarkoittaa, että tähän kokoelmaan ei enää lisätä esineitä, vaan uudet lahjoitukset lisätään Haminan kaupungin museoiden kokoelmaan. Huom! Museoiden kokoelmapalvelut on suljettu 30.6.2023 asti kokoelmavaraston muuton vuoksi

Usein kysytyt kysymykset

Haluaisin lahjoittaa esineen tai valokuvia museolle. Miten toimin?

Huom! Museoiden kokoelmapalvelut on suljettu 30.6.2023 asti kokoelmavaraston muuton vuoksi, joten emme ota vastaan uusia esineitä kokoelmiin tällä hetkellä.

Museot kartuttaa kokoelmiaan kokoelmapoliittisen ohjelmansa mukaisesti painottaen Haminan kaupungin ja Haminassa toimineiden yhteisöjen historiaa, mukaanlukien aiemman Vehkalahden alue.

Esinekokoelmiin tarjottavien esineiden tulisi olla mahdollisimman ehjiä ja niiden käyttöhistorian tunnettu. Esineiden tulisi liittyä Haminaan, haminalaisiin, Vehkalahteen tai vehkalahtelaisiin. Hyvät valokuvat esineestä ja kertomus esineen taustasta auttavat kokoelmahenkilöstöämme arvioimaan esineen museaalisen arvon ja merkityksen. Kaikkia tarjottuja esineitä emme pysty vastaanottamaan. Mikäli esine ei sovellu lisättäväksi kokoelmiimme, voimme ehdottaa sen tarjoamista muihin museoihin. Emme ota vastaan esineitä säilytettäväksi (deponointi), vaan esineen kokoelmaan ottamisen yhteydessä esineen omistusoikeus siirtyy Haminan kaupungin museoille.

Valokuvien osalta lahjoittajalla täytyy olla kuvan tekijänoikeudet tai kuva on niin vanha, että tekijänoikeudet eivät ole voimassa. Tiedot kuvaajasta, kuvan esittämistä ihmisistä, tapahtumista tai rakennuksista sekä valokuvausajankohta ovat meille tärkeitä ja auttavat arvioimaan valokuvien museaalisen arvon ja merkityksen. Valokuvat, joista tiedot eivät ole säilyneet, eivät sovellu museokokoelmiin. Lahjoittamalla valokuvan kokoelmiin lahjoittaja luovuttaa kuvan kaikki oikeudet Haminan kaupungin museoille.

Yhteydenotot kokoelmiin tarjottavista esineistä ja valokuvista toivomme ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen museot@hamina.fi. 

 

Haluaisin tietoa museon kokoelmissa olevista esineistä, valokuvista tai arkistomateriaalista. Miten toimin?

Huom! Museoiden kokoelmapalvelut on suljettu 30.6.2023 asti kokoelmavaraston muuton vuoksi, joten emme vastaa kokoelmatiedusteluihin tällä hetkellä.

Museon kokoelmaan kuuluvia esineitä ei pääsääntöisesti tuoda kokoelmavarastosta yksityishenkilöiden nähtäville, mutta esineistä voidaan toimittaa valokuvia. Tietojen ja mahdollisten valokuvien toimitusaika on noin kuukausi riippuen hoidettavien asiakastilausten määrästä.

Kokoelmista kiinnostuneita tutkijoita pyydetään olemaan yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen museot@hamina.fi. Tutkimuksen suorittamisen järjestelyistä sovitaan tapauskohtaisesti.

Esinelainoja myönnetään vain muille museoille.

 

Haluaisin käyttööni museoiden kuvakokoelmien kuvia. Miten toimin?

Huom! Museoiden kokoelmapalvelut on suljettu 30.6.2023 asti kokoelmavaraston muuton vuoksi, joten emme toimita kuvia asiakkaille tällä hetkellä.

Yksityishenkilöt voivat ladata kuvia yksityiseen käyttöön maksutta Finnasta sitä mukaa, kun kuvamateriaalia saadaan ladattua palveluun.

Museot toimittaa tarvittaessa kuvamateriaalia muille museoille sekä erilaisia julkaisuja varten. Kuva-arkistosta ei lainata kuvia Haminan kaupungin museoiden ulkopuolelle, vaan kuvat toimitetaan digitaalisina jäljenteinä. Ota yhteyttä osoitteeseen museot@hamina.fi, jos haluat kuvia käyttöösi. Kuvien käytöstä voidaan periä maksuja. Vuoden 2023 kuva-arkistopalveluiden maksut näet tästä.

Asiakirja-aineistoa jäljennettäessä (rakennuspiirustukset, perukirjat jne.) sovelletaan samaa hinnoittelua kuin kuva-arkiston aineistoihin. Yksityishenkilöt: sisältää kuvakopion pitämisen omassa valokuva-albumissa tai omassa käytössä olevan tilan seinällä, omakustanteessa ml. opinnäytteet, yksityisen henkilön verkkosivulla sekä omilla sosiaalisen median sivustoilla. Kuvan omistajaksi on mainittava Haminan kaupungin museot.

 

Haluan tukea museoita adoptoimalla museoesineen. Miten toimin?

Yksityishenkilöt ja yhteisöt ovat tervetulleita tukemaan Haminan kaupungin museoita työssämme yhteisestä historiastamme kertovien esineiden säilyttämiseksi tuleville sukupolville. Museoesineen adoptio voi tarkoittaa esimerkiksi lahjoitusta huonokuntoisen esineen konservointikustannuksiin, jotka ovat tyypillisesti joitakin satoja tai jopa tuhansia euroja. Museoesineen adoptoimisesta kiinnostuneita pyydetään olemaan yhteydessä suoraan museonjohtaja Paula Koukiin, paula.kouki@hamina.fi, puh. 040 746 4220.

Pin It on Pinterest

Share This