Museoilla järjestetään säännöllisesti ohjelmaa pitkin vuotta tapahtumien, työpajojen ja harrastusryhmien merkeissä. Tervetuloa mukaan!

Vaivojen yö

Ennen kaikki EI ollut paremmin-näyttelyn innoittamana Kauppiaantalomuseossa podetaan Vaivojen yötä Valojen yön ensimmäisenä iltana. Jos elämä oli entisaikaan lyhyt, synkkä ja ikävä, niin ei ollut helppoa kuolemassakaan. Matkusta manan majoille ja kurkkaa helvetin kuiluun. Vaivojen yö tarjoaa kauhujuttuja kaikenikäisille. Ohjelmassa mm. etsintätehtävä ja vammaverstas klo 18-21.

Ajankohta: 15.9.2023 klo 18-22
Paikka: Kauppiaantalomuseo, Kasarminkatu 6
Vapaa pääsy!

Kuka surmasi keisarinnan suosikin?

Haminan kaupunginmuseolla ratkotaan murhamysteeriä Valojen yön toisena iltana. Kävijä matkaa ajassa aikaan, jolloin Venäjän keisarinna ja Ruotsin kuningas vierailivat Haminassa mukanaan joukko hoviensa väkeä. Tässä täysin kuvitteellisessa murhamysteerissä eräs illanvietto on johtanut siihen, että eräs herraskaisista vieraista on päästetty päiviltä. Asiakkaan tehtävänä on selvittää epäiltyjä haastattelemalla, kuka (tai ketkä) mahtaa olla murhan takana. Parhaiten oivaltanut osallistuja palkitaan. Mysteerin ikäraja on 12 vuotta, nuoremmat osanottajat aikuisen seurassa.

Museon vintillä Madame Natalie tulkitsee tarot-korteista kohtalosi. Ennustukseen osallistumisen ikäraja on 16 vuotta. Hinta 3 €/ennustus. Maksutapoina käy käteinen tai MobilePay.

Ajankohta: 16.9.2023 klo 18-22
Paikka: Haminan kaupunginmuseo, Kadettikoulunkatu 2B
Vapaa pääsy!

Kerro meille! Verkkokysely Suomen ja Venäjän väliseen rajaan Kymenlaaksossa liittyvistä tarinoista

Kymenlaakso on rajamaakunta, ja valtakunnan raja kietoutuu monen kaakkoissuomalaisen elämään. Rajan läheisyys tuntuu niin mielissä kuin toiminnassakin: se on koettu vaihdellen mahdollisuutena tai uhkana. Ja aina se on herättänyt keskustelua.

Verkkokyselyllä etsitään Suomen ja Venäjän rajaan Kymenlaaksossa liittyviä tarinoita. Muistelot voivat olla lyhyitä tai pitkiä, tätä päivää tai välähdyksiä vuosikymmenten takaa. Voit kertoa pienistä tai suurista tapahtumista, jotka liittyvät esimerkiksi rajaliikenteeseen tai rajan läheisyyden vaikutuksiin arjessa.

Voit myös lähestyä kyselyä kulttuurin, matkailun, elinkeinojen tai muuttoliikkeen näkökulmasta. Miten venäläisvaikutus näyttäytyy esimerkiksi katukuvassa, tavoissa ja tavaroissa? Millaisia muistoja sinulla on ystävyysseuratoiminnasta? Entä miten luovutettujen ulkosaarten perintö näkyy nykypäivänä? Tai miten Ukrainan sota on vaikuttanut Kymenlaaksossa?

Olethan mukana rajaan liittyvien tarinoiden tallentamisessa!

Kysely on avoinna 1.9.–30.11.2023 osoitteessa https://kerromeille.net/

Kysely liittyy Kymenlaakson museon, Poikilo-museoiden, Haminan kaupungin museoiden ja Valkealan museoyhdistyksen yhteiseen Kerro meille! -hankkeeseen, jossa vuosittain vaihtuvalla teemalla kerätään muistitietoa Kymenlaaksosta. Aiempina vuosina aiheina ovat olleet nuoruus, metsäteollisuus, muu teollisuus ja tapahtumat.

Muistelopiiri

Muistelopiiri palaa kesätauolta tiistaina 5.9.2023

Muistelopiirin tarkoituksena on tallettaa muistitietoa Haminan alueen senioreilta menneen ajan elämästä ja ilmiöistä. Piiri kokoontuu Kauppiaantalomuseon Mattilassa joka toinen tiistai klo 14-15.30 jutustelemaan vapaamuotoisesti vaihtuvista aiheista. Piirin keskustelut nauhoitetaan ja talletetaan museoille käytettäväksi museon toiminnassa, mm. näyttelyissä ja tutkimuksessa. Tarjoamme osallistujille pullakahvit. Ei ennakkoilmoittautumisia.

Osoite: Kasarminkatu 6, 49400 Hamina

Vanhanaikainen kahvipannu

Pin It on Pinterest

Share This