Haminan kaupungin museoilla on kolme museokohdetta: Haminan kaupunginmuseo, Kauppiaantalomuseo ja Vehkalahden kotiseutumuseo. Haminan kaupungin museot kuuluu valtakunnalliseen museokorttijärjestelmään. Museokortti käy Kaupunginmuseossa ja Kauppiaantalomuseossa. Lisää tietoa Museokortista: https://museot.fi/museokortti

Haminan kaupunginmuseo

Museo sijaitsee noin vuonna 1760 valmistuneessa rakennuksessa. Tässä ”Katariinan palatsissa” Venäjän keisarinna Katariina Suuri ja Ruotsin kuningas Kustaa III kävivät kolmen päivän ajan neuvotteluja kesällä 1783. Kaupunginmuseo muutti taloon vuonna 1957.

Museon vintti on tunnelmallinen ympäristö erilaisille työpajoille ja tapahtumille ja sitä vuokrataan kokoustilaksi myös ulkopuolisille. Alakerrassa on käsikirjasto, jota asiakkaat voivat käyttää museon aukioloaikoina. Kirjoja ei lainata ulos.

Pihan puolella on yksi invapysäköintipaikka, ja takaovesta on esteetön pääsy museon katukerroksen näyttelytiloihin sekä kellarikerrokseen. Museon vinttiin ei ole esteetöntä kulkua.

Osoite: Kadettikoulunkatu 2 B, 49400 Hamina, p. 040 199 1201

Haminan kaupunginmuseon julkisivu

Kauppiaantalomuseo

Kauppiaantalomuseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas, vuonna 1841 valmistunut hirsirakennus. Sen pihapiirissä on piharakennuksia, joista viimeiset rakennettiin 1870-luvulla. Talossa ja pihapiirissä on asunut ja työskennellyt eri alojen käsityöläisiä sekä viimeisenä kauppiasperhe Muravjev, joka piti talossa kauppaa.

Talo avattiin museona 1970-luvun lopulla. Museo esittelee 1900-luvun alun suomalais-venäläistä kauppiasperinnettä vanhoine puoteineen sekä käsityöläisen arkista elämää pihapiirin asuntoineen ja talousrakennuksineen. Osa piharakennuksista on avoinna yleisölle. Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään pääsiäis- ja joulunäyttelyt sekä tapahtumia.

Museoon ei ole esteetöntä kulkua.

Osoite: Kasarminkatu 6, 49400 Hamina, p. 040 199 1287

 

Vehkalahden kotiseutumuseo

Husulan kylässä sijaitseva museo on toiminut vuodesta 1960 lähtien rakennuksessa, joka alkujaan tehtiin vuonna 1871 Vehkalahden ensimmäistä kansakoulua varten. Koulu toimi rakennuksessa 1950-luvun lopulle asti.

Museo esittelee laajasti seudun perinteistä maaseudun elämänmuotoa. Siellä voi tutustua mm. talonpoikaiselämään, suksentekoon, hylkeenpyyntiin, veneenveistoon ja laivanrakennukseen. Yksi näyttelysaleista on säilytetty luokkahuoneena. Esillä on myös Vehkalahden knaappien ja sota-ajan lottien tarinoita.

Museoon ei ole esteetöntä kulkua.

Osoite: Kuninkaantie 3, 49510 Husula,  p. 040 199 1844 (museoiden toimisto)

 

Pin It on Pinterest

Share This