Kauppiaantalomuseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas, vuonna 1841 valmistunut hirsirakennus. Sen pihapiirissä on piharakennuksia, joista viimeiset rakennettiin 1870-luvulla. Talossa ja pihapiirissä on asunut ja työskennellyt eri alojen käsityöläisiä sekä viimeisenä kauppiasperhe Muravjev, joka piti talossa kauppaa.

Talo avattiin museona 1970-luvun lopulla. Museo esittelee 1900-luvun alun suomalais-venäläistä kauppiasperinnettä vanhoine puoteineen sekä käsityöläisen arkista elämää pihapiirin asuntoineen ja talousrakennuksineen. Osa piharakennuksista on avoinna yleisölle. Museo on avoinna kausittain jouluna, pääsiäisenä ja kesäkuukausina, muina ajankohtina tilauksesta.

Näyttelyt

Ruskeat ruunat ja kolipäät koirat – kotieläinten kohtelua Kaakonkulmalla

Vetojuhdat, vahdit, rotanpyytäjät ja pellonparantajat – ilman eläinten apua ei elämänpiirimme näyttäisi samalta. Miten eläimiin suhtauduttiin aikana, jolloin hevosia, lehmiä, lampaita, sikoja, kanoja ja kaneja kasvatettiin yleisesti niin maalla kuin kaupungissa?

Eläinsuojeluaate heräsi Suomessa 1800-luvun lopulla samoihin aikoihin kuin maataloutta alettiin tehostaa eurooppalaisten mallien mukaan. Eläintenhoidon ”järkiperäistämisellä” tavoiteltiin suurempia tuottoja pienemmin kustannuksin, mutta eläinten oloja pyrittiin aidosti kohentamaankin: tuottihan hyvinvoiva eläin enemmän kuin huonosti hoidettu.

Kauppiaantalomuseon kesänäyttelyyn tuovat paikallista näkökulmaa museon muistelopiiriläisten lapsuus- ja nuoruusmuistot, paikallislehtien artikkelit sekä 1900-luvun alkupuolen valokuvat. Kaupparakennuksessa perehdytään Kaakonkulman yleisimpiin kotieläimiin 1800-luvun lopulta sotien jälkeiseen aikaan, ulkorakennukset valloittaa voimanpesä hevonen, menneen ajan eläinsuojelun ykköskohde.

Aukioloajat:

Elokuussa 1.-28.8. ti, to-su 10-16, ke 12-18

Avoinna poikkeuksellisesti myös maanantaina 15.8. klo 10-16.

Pääsymaksut:

Aikuinen 3 €
Alennuslippu 1,50 € (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät)
Vapaa pääsy (alle 18-v lapset, henkilökohtaiset avustajat, sota- ja rauhanturvaajaveteraanit, varusmiehet, Haminan museoiden ystävät ry:n jäsenet, kaikki kävijät keskiviikkoisin)

Meillä käy epassiMeillä käy Smartum Pay.

Keskiviikkoisin vapaa pääsy!

Museo ei ole esteetön.

Osoite: Kasarminkatu 6, 49400 Hamina, p. 040 199 1287 Huom! Museon avoinnapitäjä on tavoitettavissa numerosta vain museon aukioloaikoina. Henkilökunnan yhteystiedot löytyvät täältä.

 

Pin It on Pinterest

Share This