Hankkeen tavoitteena on korjata vanhaa asumiskantaa toimintakykyä tukevaksi, rakentaa toimintaa ja elämään kerrostaloihin sekä lisätä yhteisöllistä uudisrakennusta. Kaupungin tavoitteena on hankeen myötä toimia fasilitaattorina, innovaattorina, neuvonantajana, viestijänä sekä yhteistyöverkostojen luojana.

Vuonna 2021 Haminassa käynnistyi ympäristöministeriön rahoittama hanke, jonka tavoitteena on ikäystävällisen senioriasumisen kehittäminen osallistamalla ja yhteistyöllä. Hankkeessa on kehitetty Haminaan yhteisöasumista ja osallistamalla taloyhtiöitä ja niiden ikääntyneitä asukkaita yhteistä toimintaa taloyhtiöihin sekä turvallisuutta ja esteettömyyttä edistävää asumista.

Yhteisöasumista on suunniteltu Tervasaareen ja Summankotiin.

 • Tervasaaren yhteisöasumisen projektissa on edetty pohtimaan aloittamista ennakkomarkkinoinnin pohjalta.
 • Vaikka Summankodin yhteisöasuminen ikääntyneille ja yksin asuville miehille ei edennyt, samassa yhteydessä markkinoitu Socomin (Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy) ”Voimaa ikämiesten arkeen” – hanke käynnistyi Haminassa.
 • Miesten oma ryhmä kokoontuu Kylä- ja kulttuurikeskuksella (Summan vanha koulu, Summantie 46) perjantaisin klo 10-12. Ryhmä on avoin kaikille yli 60-vuotiaille miehille. Lisätietoa: Nina Markkanen puh. 050 595 4246, nina.markkanen@socom.fi.

Taloyhtiöiden yhteistä toimintaa kehitettiin kesällä kahden iltapäiväkahvilla. Hanketyöntekijän, projektisuunnittelija Marja Klemolan, taloyhtiöiden isännöitsijöiden ja hallitusten jäsenten sekä hyvinvointikoordinaattori Mia Iivosen kanssa kohdattiin aktiivisia asukkaita, joilla oli halua kehittää yhteistä tekemistä asuinympäristöönsä.

 • Osa on kehittänyt olemassa olevia kokoontumistiloja, ja
 • osa yhteistä toimintaa esimerkiksi tuolijumpilla.
 • Kaupunki on ollut mukana auttamassa ohjaajien saamisessa liikuntaan ja tarvittavien välineiden hankinnassa.

Iltapäiväkahvin kohtaamisissa tuli esille myös asumisen ja asuinympäristöjen turvallisuus ja esteettömyys ikääntyneille asukkaille. Näitä edistävää asumista on suunniteltu ja toteutetaan tässä hankkeessa Hamina-Asunnot Oy:n vuokrakohteessa Hevoshaan kaupunginosassa.

 • Kesän lopulla on raivattu taloyhtiön pihaa terassia varten.
 • Lisäksi on tarkoitus rakentaa kahdet portaat turvaamaan taloyhtiön asukkaiden liikkumista vielä tämän syksyn aikana.

Aloitteen tasolla kehitellään virikkeellisempää ulkoilureittiä Haminan historialliseen keskustaan. Asukkaiden ideaa maalauttaa entinen, historiallinen rakennuksen kuva paikalla olevaan sähkökaappiin työstetään parhaillaan.

Koska hanke jatkuu vielä tämän vuoden 2022 marraskuun lopulle, projektisuunnittelija Marja Klemola ja hyvinvointikoordinaattori Mia Iivonen auttavat mielellään ikääntyneitä asukkaita asumisen kehittämiseen liittyvissä asioissa.

AJANKOHTAISTA HANKKEESSA:

Ikääntyneiden asuntojen korjaamista ja korjausavustuksia koskeva ohjelmasarja esitetään syksyllä 2022 ja keväällä 2023 kaapeli- ja antennikanavilla. Koti TV:n viisi jaksoa käsittävä Tervetuloa Kotiin-ohjelmasarja on tehty Porin kaupungin, Vanhustyön keskusliiton ja ARAn yhteistyönä. Tavoitteena on lisätä tietoa asuntojen korjauksista ja tukea näin ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden kotona asumista.

 • Ohjelmasarjassa esitellään esimerkiksi esteettömyysratkaisuja keittiössä, kylpy- ja makuuhuoneessa
  sekä
 • kerrotaan korjausneuvonnasta ja ARAn korjausavustusten hakemisesta.

Ohjelmasarja näytetään suomenkielisenä syksyllä 2022 viikoilla 39 ja 40 (26.9. – 7.10.22) joka arkipäivä klo
12.45–13.00.

 • Viikoilla 42 ja 43 (17.10. – 28.10.22) ohjelmasarja esitetään ruotsinkielisellä tunnilla ruotsiksi tekstitettynä maanantaisin ja perjantaisin klo 10.00 alkaen.

Ohjelmasarjan kaikki viisi jaksoa esitetään kummallakin viikolla. Keväällä 2023 Tervetuloa kotiin –ohjelmasarjan jaksojen esittämisestä ilmoitetaan myöhemmin.

Koti TV näkyy kaapeliverkossa koko Suomessa. Antenniverkon näkyvyys on tällä hetkellä
Uusimaa, Satakunta, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Päijät-Häme.

Kanavatiedot ja nettistriimi:

> Antenni-tv:n kanavapaikalla 33
> DNAn, Elisan ja Telian kaapeli-tv:n kanavapaikalla 66
> Ålcomin partneroperaattorit kanavapaikalla 99

> Nettistriimi https://www.kotitv.fi/ näkyy suorana ohjelman lähetysaikana.

 

 

Klemola Marja
Projektityöntekijä
Osoite:
Rautatienkatu 8, 49400 Hamina
Puhelinnumero:
040 707 4711

Pin It on Pinterest

Share This