Koronaviruksen leviämiseen liittyviä rajoituksia säädellään keväällä 2021 alueelliseen tartuntatilanteen mukaisesti. Haminan kaupungin ja Kymenlaakson rajoituksista päättävät alueen tartuntatautiviranomaiset yhteistyössä. Seuraa aktiivisesti myös Kymsoten tiedotusta.

Kymenlaakso on kiihtymisvaiheessa

Kymsoten koronainfo-sivustolta löydät mm. seuraavaa: ohjeet koronatestiin hakeutumisesta, tietoa rokotusten järjestämisestä ja ajanvarauksesta sekä toimintaohjeita Kymsoten toimipisteissä asioiville ja vieraileville.

Kaikessa toiminnassa tulee noudattaa terveysturvallisuussuosituksia. Fyysisen kontaktin välttämistä ja turvavälien (2 metriä) pitämistä suositellaan vahvasti.

Julkiset palvelut ovat Haminassa avoinna. Varhaiskasvatus toimii normaalisti.
Yleinen etätyösuositus on voimassa kaikissa niissä työtehtävissä, joissa etätyö on mahdollista.
Matkustamista ulkomaille suositellaan vältettäväksi. Kotimaan matkailussa suositellaan harkintaa ja terveysturvallisuuden huomioimista.

Haminassa on voimassa vahva suositus käyttää kasvomaskia

 • julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille
 • julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa
 • yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • varhaiskasvatuksen henkilökunnalle sisätiloissa sekä päiväkodeissa sisätiloissa vieraileville aikuisille
 • harrastustoiminnassa
 • työpaikoilla, kun turvavälejä, vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan
 • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle kaikissa kontakteissa

Karanteeni ja eristys

Karanteenin ja eristyksen tavoitteena on ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä ja pienentää sen riskiä. Karanteeniin tai eristykseen määrää tartuntatautilääkäri ja silloin pitäydyttävä sosiaalisista kontakteista. Omaehtoinen karanteeni taas perustuu vapaaehtoisuuteen.

Kymenlaaksossakin on tiedossa tapauksia, joissa karanteenia tai eristystä ei ole noudatettu. Kyseessä ei ole suositus tai neuvoteltava asia, vaan määräys, jota on noudatettava. 

Kymsoten ohjeistus karanteenista: https://korona.kymsote.fi/karanteeni-ja-eristys/

Matkustaminen ulkomaille, myös lapsille samat ohjeet

Jos henkilö ei Suomeen saavuttuaan osallistu hänelle tarkoitettuihin koronavirustesteihin, hän syyllistyy terveyssuojelurikkomukseen.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä on  huolestunut myös lasten matkustamiseen ulkomaille. Esimerkiksi Venäjälle suuntautuneiden sukulaisvierailujen jälkeen perheen lapsi on tuotu suoraan päiväkotiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on nyt julkaissut suosituksen, että myös lapset välttäisivät kontakteja ulkomaanmatkan jälkeen. Kymenlaaksossa suositellaan THL:n ohjeen mukaisesti, että myös aikuisten kanssa matkustavat vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneet lapset noudattavat samoja ohjeita kuin aikuiset matkalta palatessaan. Lasten ei myöskään tulisi mennä varhaiskasvatukseen, esiopetukseen tai kouluun sillä aikaa, kun aikuiset odottavat negatiivisia testituloksia. 

(Lisätietoa lasten matkustamisesta THL:n tiedotteessa: thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/-/thl-suosittelee-etta-myos-lapset-valttavat-kontakteja-ulkomaanmatkan-jalkeen?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset%2Fajankohtaista%2Finfektio-ja-rokotusuutiset​)

Yleisötilaisuudet ja tapahtumat sekä yksityistilaisuudet

 • Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Osallistujien ja seurueiden suositellaan välttävän lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä. Lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa ja ulkotilassa fyysistä kontaktia toisiinsa.
 • Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.
 • Kymsoten ohjeet tapahtumien järjestäjille löytyvät täältä: https://korona.kymsote.fi/tapahtumien-jarjestajille

Harrastustoiminta

 • Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ei rajoiteta.
 • Nuorten ryhmäharrastuksissa sisätiloissa osallistujien suositellaan välttävän lähikontaktia toisiin.
 • Aikuisten ryhmäharrastuksissa osallistujien suositellaan välttävän lähikontakteja toisiin, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
 • Lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa ja ulkotilassa fyysistä kontaktia toisiinsa.

Ravintolat

Ravintolatoimintaan kohdistuu rajoituksia, niistä lisätietoa löytyy Valtioneuvoston sivuilta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/ravintolarajoitukset

Lisätietoa ja hyödyllisiä linkkejä

Haminan kaupungin koronavirustiedotteet kootusti kaupungin verkkosivuilla.

Koronavirustilannekuvaa Kymenlaaksossa voi seurata Kymsoten verkkosivuilla.

Tietoa rokotustilanteesta Kymenlaaksossa (Kymsote).

Valtakunnallista koronavirustilannetta voi seurata THLn verkkosivuilla.

THLn koronakartta.

Haminan kaupunki suosittaa Koronavilkku -sovelluksen lataamista älypuhelimeen.

Päivitetty 28.7.2021

Pin It on Pinterest

Share This