Toukokuu 2021 – Kamalat äidit
Kamalat äidit toiminta on alkanut vuonna 2005 Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys (NNKY) kutsui koolle teinityttöjen äitejä. Pikkuhiljaa toiminta on levinnyt valtakunnalliseksi ja RAY on ollut mukana toiminnassa vuodesta 2007 lähtien. Kamalat äidit ovat suljettuja keskustelu- ja vertaistukiryhmiä teini-ikäisten lasten äideille.
Haminan Kamalat äidit ryhmä on kohdennettu nimensä mukaisesti haminalaisten teinien äideille. Ryhmään ilmoittaudutaan etukäteen ja se toimii suljettuna ryhmänä. Kuka tahansa voi ryhtyä vertaistukiohjaajaksi ja saa siihen koulutuksen. Haminan ryhmän ohjaajat ovat teinien kanssa työskenteleviä aikuisia sekä äitejä. Eli tarjolla on niin ammattillista kuin vertaistukeakin.
Mistä ajatus ryhmälle lähti?
– Mä sen jostain bongasin, koska jo itsessään nimi oli tosi hauska. Koin itse heti, että voisi olla kiva homma ja, itsellä voisi olla paljon siihen annettavaa. Sitten kävin rekrytoimaan kavereita. Meidän ryhmässä kaikilta löytyy se tarvittava pilke silmäkulmasta, järjestösuunnittelija Marjut Lauronen kertoi.
– Lapsi- ja perhepalvelu eli LAPE-työssä tehtiin Marjutin kanssa jo valmiiksi yhteistyötä ja sitä kautta lähdettiin suunnittelemaan tätäkin. Lape-työssä pienten lasten vanhemmille on tarjolla paljon apua ja tukea, mutta nuorten vanhemmille ei, joten siksi halusin tarjota myös siihen vanhemmuuteen tukea, varhaiskasvatuksen esimies Sanna Silvo valotti ajatuksiaan mukaan lähtemisestä.
Nuorisopalveluista mukana ryhmän ohjaajina ovat nuorisokoordinaattori Jenny Amperla ja nuorisotyöntekijä Heidi Kuikko.
Keitä ohjaajat tarkalleen ottaen ovat?
Nuorisotyön näkökulmasta ohjaajana toimivat nuorisokoordinaattori Jenny Amperla ja nuorisotyöntekijä Heidi Kuikko. He tuovat keskusteluihin mukaan nuorten näkökulmaa ja sitä, mitä he ovat työssään kohdanneet.
Sanna Silvolla on ohjaajana kaksoisrooli. Sanna lähti mukaan Lape-työn kautta, mutta viiden lapsen äidillä on myös vankkaa kokemusasiantuntijuutta, jonka kautta voi asioita peilailla.
– Vanhemmuuden tukeminen ja äidin hyvinvointi ovat minulle tärkeitä näkökulmia ryhmässä. Samalla pohdin aina, mitä voimme tehdä lape-työn näkökulmasta heidän hyväksi, Sanna kuvailee.
Järjestösuunnittelija Marjut Lauronen Kumppanuustalo Hilmalta on kahden nuoren naisen äiti. Hänellä on ollut myös ammatillinen perhekoti, jossa hän on neljä nuorta poikaa kasvattanut nuoriksi miehiksi eli kokemusta löytyy kuuden teini-iän läpikäymisestä.
Millaista toiminta on?
Haminan Kamalat äidit on suljettu, luottamuksellinen ja maksuton ryhmä. Ryhmään otetaan kerrallaan enimmillään kymmenen henkilöä ja ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa. Kaksi tällaista ryhmää on jo vedetty ja seuraava alkaa syksyllä.
– Pienissä ryhmissä on ehdottomasti hyvät puolensa. Siellä kaikille riittää aikaa ja tilaa, Jenny kertoi.
– Keskustelua käydään laidasta laitaan: arjesta, nuorten vapaa-ajasta, somesta, päihteistä, seurustelusta, mielialoista, läksyistä, käytöksestä vanhempia kohtaan ja äidin omasta hyvinvoinnista.
Jokaisella kerralla keskustelu on erilaista ja määräytyy ryhmän tarpeiden mukaan. Keskustelua käydään siitä, mikä kyseisellä hetkellä on eniten mielen päällä. Konseptin taustalta löytyy aineistopankki ja ohjaajat ovat käyneet koulutuksen sen käyttämiseen.
Tohtisiko mukaan ryhmään?
– Rohkeesti vaan tervetuloa mukaan, kun seuraavaksi näkee mainoksen. Ollaan ihan mukiin meneviä tyyppejä ja keskustelupiiri on rento. Toivottavasti syksyllä päästään jo tapaamaan livenä Kumppanuustalo Hilmalla, Marjut houkuttelee.
Ryhmän tavoitteena on, että kaikki viihtyy ja naurutakuukin löytyy. Ryhmä on rento, välitön ja luottamuksellinen.
– Jokainen, jolla on teini-ikäinen kotona, kuuluu tähän ryhmään. Ryhmästä saa vertaistukea ja toisaalta voi saada myös vinkkiä ja palveluohjausta tilanteen vaatimalla tavalla.