Maaliskuu – Haminan rannikkopajat: Kodinpaja & Talkkaripaja
Talkkaripaja
Talkkaripaja pitää sisällään verstaan, jossa tehdään puutöitä, maalausta ja huonekalujen entisöintiä. Lisäksi Talkkaripajalta voi tilata tekijän pihatöille, kuten nurmikon ja pensasaitojen leikkaamiseen, haravointiin ja lumitöihin. Heiltä sujuu maalaus- ja tapetointityöt sekä kaupungin kirjaston sisäinen liikenne.
Talkkaripajalla nuorten kanssa työskentelee työvalmentajat Nina Järvinen ja Juha Rannikkoluoto. Heidän lisäkseen yksilövalmentaja Jaana Pääkkö auttaa nuoria heidän henkilökohtaisissa, kuten talouteen ja terveyteen liittyvissä, asioissa. Pajatöiden lisäksi arkeen kuuluu myös työhyvinvointia lisääviä aktiviteetteja eli TYHY-toimintaa.
Kodinpaja
Kodinpajassa tehdään kädentaidon töitä, esimerkiksi tiffany-töitä, keramiikkaa ja huovutusta. Kodinpajasta voi ikäihmiset tilata apua kodinaskareisiin, kuten siivouksiin ja kauppa-asiointiin. Molempien pajojen tarkoituksena on, että kuka tahansa voi tilata työtä heiltä.
Yksilövalmentaja Jaana Pääkkö työskentelee myös kodinpajan nuorten kanssa. Työvalmentajana toimii Jonna Penttilä.
Kokemusta ja merkitystä elämään
Tilattujen töiden tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisuus kokeilla työntekemistä ammattilaisten avulla. Positiivinen kokemus omista taidoista ja yhteiskuntaan kuulumisesta ovat keskiössä. Pajoilta nuoret saavat mielekästä tekemistä, työkokemusta ja kouluvalmiuksia sekä tukea tulevaisuuden suunnitteluun ja arjenhallintaan.
Pajajakson aikana nuori voi suorittaa työelämässä tarvittavia kortteja, kuten alkusammutus- ja työturvallisuuskortin. Myös hygieniapassin ja EA1-koulutuksen suorittaminen on nuorille mahdollista.
Pajat tekevät töitä myös yhdessä ja nuoret voivat kokeilla molempien pajojen töitä. Heille tulee myös isompia tilauksia, jotka hoidetaan porukalla ja vahvalla yhteistyöllä.
Pajajakso
Pajalla voi tulla työkokeiluun 17-28-vuotias työtön työnhakija Rannikkopajojen sivuston kautta, TE-toimistosta tai Ohjaamon kautta. Pajalle hakenut nuori haastatellaan ja hän voi tulla pajalle työkokeiluun, kuntouttavaan työtoimintaan, kriteerien täyttyessä palkkatukijaksolle tai koulutussopimuksella, jolloin tavoitteena on nuoren opintojen edistäminen.
Pajajakso aloitetaan kuukauden kokeilulla. Sen aikana nähdään, palveleeko pajalla työskentely nuoren elämää siinä hetkessä. Pajat ovat päihteettömiä.
Pajajaksolla nuoren polkua rakennetaan yhdessä työvalmentajan ja yksilövalmentajan kanssa. Yhdessä nuoren kanssa etsitään tulevaisuudenkuva, jota kohti nuoren jatkopolut vahvistetaan. Ohjaamon kanssa tehdään paljon yhteistyötä muun muassa jatkopaikkoja mietittäessä.
Nuoret antavat toiminnasta valtakunnallista sovari-palautetta, jonka avulla kehitetään koko maan paja-toimintoja. Lisäksi rannikkopajoilla tehdään jatkuvasti arviointia toiminnasta sekä ohjaajista. Nuorten pajaneuvostossa käsitellään pajan tilannetta, hallinnollisia asioita, tiedotetaan sekä kuullaan nuorten kokemuksia ja toiveita.
Monessa mukana
Esimerkiksi Valojen yönä on voinut ihailla, Pormestarin talon pihalla, Pajoilla tehtyjä taideteoksia. Erilaisiin tapahtumiin osallistutaan tulevaisuudessakin. Kannattaa pitää mielessä, että Pajoilta hypätään rohkeasti mukaan uusiin haasteisiin. Eli kannattaa avoimin mielin ehdottaa yhteistyötä.
Pajapuoti
Haminan Pajapuoti toimii Ekamin toimipisteessä, osoitteessa Kadettikoulunkatu 18.
Se on avoinna
ma-to klo 8:00-15:00 ja
pe klo 8:00-12:00.
Töitä voi tilata Pajapuodin ollessa auki paikan päältä tai numerosta 050 911 2383.