Kesäkuu – Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia (EKA)
Kun kuudesluokkalaiset hakevat ensi syksynä urheiluluokalle, on valintamahdollisuutena myös Vehkalahden koulu. Akatemian toiminta laajenee sinne nykyisen liikuntapainotuksen muuttuessa akatemiatoiminnaksi. Info hausta urheiluluokalle järjestetään marras-joulukuussa ja urheiluluokkatestit tammikuussa.
Oppia ja tukea urheilijalle sekä tukijoukoille
Yhteistyö EKA:n kanssa tuo toiminnalle olympiakomiteastatuksen. EKA kuuluu olympiakomitean urheiluakatemia- ja valmennuskeskusverkostoon. Tähän verkostoon kuuluvia urheiluakatemioita ja valmennuskeskuksia on Suomessa yhteensä 28. EKA järjestää ja koordinoi erilaisia koulutuksia, joista osa on suunnattua urheiluakatemiaan kuuluville urheilijoille ja valmentajille, mutta osa koulutuksista ovat avoimia kaikille alueen urheilijoille ja valmentajille.
Viime syksynä EKA järjesti Nukkumalla menestykseen -koulutuksen, jossa luennoitsijana oli Henri Tuomilehto. EKA järjestää koulutuksia myös urheilijoiden tärkeimmille tukijoukoille, eli urheilijoiden huoltajille. Etelä-Kymenlaaksossa ideoitu Vanhempien valmennusoppi -koulutus on saanut myös valtakunnallista huomiota.
Pappilansalmen koulun urheiluluokille on myös viime lukuvuodesta asti pystytty tarjoamaan lisäharjoitusmahdollisuutta EKAn kautta. Lisäharjoittelu tapahtuu tuntikehyksen ulkopuolella ja on näin ollen vapaaehtoista, mutta tavoitteellisemmat urheilijat käyttävät tätä mahdollisuutta hyväkseen. Lisäharjoitus on telinevoimisteluharjoitus, joka on erinomaista tukiharjoittelua mihinkä tahansa muuhun lajiin.
Lukioaikana Urheiluakatemiaan kuuluneella Aleksi Lepällä on hyvät kokemukset akatemiatoiminnasta koulussa.
– Kyllähän urheiluakatemia auttoi positiivisesti opiskeluun, koska kun pääsi kouluajalla harjoittelemaan, niin jäi sitten enemmän aikaa koulu tehtäville iltapäivästä. Samalla kuitenkin se urheilu tuli siinä opiskeluiden rinnalla ja pystyi kuitenkin harjoittelemaan ja opiskelemaan rinnakkain.
EKA yläkouluilla
Urheiluakatemiaverkostoon kuuluva yläkoulu tukee ja antaa urheilevalle nuorelle mahdollisuuden yhdistää sujuvasti koulunkäynti ja valmentautuminen yhteistyössä kotien, urheiluseurojen, lajiliittojen ja urheiluakatemian kanssa.
Seitsemännellä urheiluluokka pitää sisällään opetussuunnitelman mukaisen liikunnan lisäksi yleisvalmennuksen ja mahdollisuuden lisäharjoitukseen. Seitsemännellä luokalla ei ole vielä lajivalmennusta. Kahdeksannella ja yhdeksännellä tulee mukaan lajiharjoitukset, joita on kerran viikossa, sekä yksi fysiikkavalmennus harjoitus ja mahdollisuus osallistua lisäharjoitukseen.
Haminassa lajeina tällä hetkellä ovat jalkapallo ja pesäpallo. Valmennuksessa tehdään paljon yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa.
EKA lukiossa ja toisella asteella
Lukiossa on mahdollisuus saada maksimissaan 13 kurssia urheiluvalmennuksesta kolmen vuoden aikana. Ekamissa opiskelevilla mahdollisuus on saada maksimissaan 24 osaamispistettä urheiluvalmennuksesta. Ekami on myös yksi erityistehtävän saanut urheiluoppilaitos.
– Siihen aikaan olin normaalilla lukio luokalla, mutta kuuluin urheiluakatemiaan, minulla oli joka lukion jaksossa urheilukurssi, eli pääsin tiistai ja keskiviikko aamuisin 8-10.00 aamulla harjoittelemaan ammuntaa ja perjantaina oli aamulla 8-9 yhteinen fysiikka treeni, Aleksi Leppä kertoo lukioajan kokemuksestaan.
– Muistan, että mietimme aikanaan, ennenkö menin Haminan lukioon, että Kuortaneella olisi ollut urheilulukio, jossa olisi ollut ammunta yhtenä lajina. Jälkikäteen voin sanoa, että olen todella tyytyväinen päätökseen jäädä Haminaan opiskelemaan, Aleksi pohtii.
Tukea ja uusia tuttavuuksia
Toisen asteen urheilijoilla on loukkaantumisen tapahduttua saa apua korvaavaan harjoitteluun Xamkin naprapaattiopiskelijoilta, sillä EKA ja Xamk ovat jo useamman vuoden ajan tehneet tiivistä yhteistyötä.
Päättyneellä lukuvuonna Haminassa EKAn toiminnassa mukana oli yhteensä 44 urheilijaa toisella asteella ja urheiluluokilla 67 urheilijaa.
- Minusta urheiluakatemia toimi koko koulu ajan todella hyvin. Valmentajat olivat hyviä ja tukivat kaikkia urheilulajeja. Voisi sanoa, että ainakin omalla kohdalla urheiluakatemia tuki todella paljon omaa urheilu-uraa, Aleksi tuumii.
- Oli myös erittäin hyvä, kun pystyi harjoitella muiden lajien harrastajien kanssa ja pystyi jakamaan erilaisia vinkkejä ja treenejä lajien välillä. Lisäksi sai uusia ystäviä sekä lukion, että ammattikoulun puolelta, joihin ei olisi muuten törmännyt.
Urheiluakatemian toiminta kouluissa tuo opiskelijoita Haminaan. Samalla se mahdollistaa myös sen, että yläkouluikäisen ja toisella asteella opiskelevan urheilijan ei välttämättä tarvitse muuttaa pois Haminasta vaan puitteet opiskelun ja urheilun yhdistämiselle löytyy täältä.