Haminan Teinisirkus tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille mielekästä yhteistä tekemistä, jonka parissa kehitetään kehonhallintaa, koordinaatiokykyä, sosiaalisia taitoja sekä liikutaan yhdessä. Turvallinen ja innostava ympäristö vie vapaa-ajanvieton uusiin ulottuvuuksiin. Haminan Teinisirkuksen toiminnan ytimessä oleva sirkustaide on monipuolinen yhdistelmä liikuntaa, ilmaisutaitoa, esiintymistä ja erilaisten välineiden hallintaa.

Historia

Haminan Teinisirkuksen toiminta on alkanut jo vuonna 1973, kun tohtori Claes Cedercreutz alkoi opettaa sirkustemppuja pojalleen ja tämän kavereille. He opettelivat taikatemppuja ja yksipyöräisillä ajamista. “Savinimen sankareiden” yksipöyräiset rakennettiin Haminan ammattikoululla ja harjoituksia pidettiin pihoilla ja kaduilla. Ensimmäinen esiintyminen tapahtui Elomarkkinoilla seuraavana vuonna. Kaupunki antoi toiminnalle taustatukea tarjoamalla harjoitustilat pommisuojasta. 

Sirkuksen ystävät ry perustettiin yhdistyksen taustaorganisaatioksi 1976. Claes Cedercreutz toimi Teinisirkuksen johdossa vuoteen 1983 asti ja hänet tunnetaankin merkittävänä henkilönä koko suomalaisessa sirkushistoriassa. Teinisirkus on Suomen Nuorisosirkusliiton jäsen ja yksi sen perustajista. Kohta viisikymmentä vuotta täyttävän Teinisirkuksen historiaan mahtuu lukemattomia erilaisia esiintymisiä, kuten 1977 Helsingin juhlaviikoilla, Finlandia talolla ja ulkomailla mm. Kairossa ja Leningradissa. 

Teinisirkuslaiset tonttulakeissa yksipyöräisillä.

Teinisirkus Haminan katukuvassa

Teinisirkuksen ykköstapahtuma Haminassa oli pitkään Valojen Yö. Myöhemmin erilaiset kokonaisuudet, kuten kevätnäytökset ovat ottaneet ykköspaikkaa sirkuksen tapahtumina. Haminan Teinisirkuksen esityksistä päästään nauttimaan myös kaupungin tapahtumissa kuten kesätorilla, Tattoossa sekä Miekat, Muurit ja Musketit-festivaaleilla. Sirkustelu on erityisesti nuorille elämäntapa ja siksipä esimerkiksi yksipyöräisiä voi nähdä mm. koulumatkoilla ja torin ympäristössä.

 

Tule mukaan taiteen perusopetukseen

Haminan Teinisirkus tarjoaa taiteen perusopetusta. Opetusta annetaan opetussuunnitelman mukaisesti ja siihen osallistuvat sirkuksen kouluikäiset ja sitä vanhemmat lapset ja nuoret. Pienimmät harrastajat käyvät niin sanottua tenavasirkusta. Harjoitukset tarjoavat mahdollisuuden oppia ja opetella sirkuslajeja laidasta laitaan. Sirkusharrastukseen mukaan lähtemiselle ei ole mitään ennakko vaatimuksia, kaikki ovat tervetulleita mukaan.  Tavoitteena on myös päästä näyttämään opitut taidot yleisölle. Esiintyminen onkin tärkeä osa toimintaamme ja merkittävä varainkeruumuoto.

Tällä hetkellä pyörivät ryhmät ovat kaikentasoisille sopivat pyöräharkat, 2-4 vuotiaiden ja huoltajien yhteiset mikrot, 5-6 vuotiaiden minit sekä kouluikäisten jemillat, topakat, napakat ja miksut, yli 11 vuotiaiden jenkat, yli 15 vuotiaiden BBG sekä aikuisten harrastusryhmä Kalkkikset.

Ryhmiin ilmoittaudutaan elokuussa ja paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Ryhmiin voi tulla mukaan ns. kesken kaudenkin, mutta syyskausi starttaa elokuussa ja kevätkausi tammikuussa.

Sirkuslaiset taiteilemassa tulen kanssa.

Ohjelmapalveluita ja koululiikuntaa

Haminan Teinisirkuksen harrastajat on mahdollista tilata esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin. Esitys räätälöidään tapauskohtaisesti. Tavanomaisesti esitys kestää noin 10-20 minuuttia ja sisältää 3-5 ohjelmanumeroa. Esiintyjät ovat iältään 2-20 vuotiaita sirkuksen harrastajia. 

Teinisirkus järjestää erilaisia välinekokeiluja ja työpajoja erilaisille ryhmille, kuten koululuokille, päiväkodeille ja tapahtumissa yleisölle avoimia kokeiluja. Välinekokeilun järjestävät sirkuksen vakituiset ohjaajat. He sirkusvälineistä, näyttävät miten niitä käytetään ja antavat välineet osallistujien käyttöön. Osallistujille annetaan myös henkilökohtaista opastusta. Ohjauksen kesto on 1-2 tuntia tutustumisen laajuudesta ja ryhmän koosta (max. 20 hlö) riippuen.

Haminan Teinisirkus antaa kouluille tilaisuuden pitää Erilainen liikkatunti ja mahdollisuuden kurkistaa sirkuksen maailmaan. Tunnit pidetään sirkuksen tiloissa. Toiminta sopii sekä ylä- että alakouluikäisille ja myös yläkouluikäistä vanhemmille opiskelijoille. Alakouluiäisillä tulee opettajan lisäksi olla mukana 1-3 muuta aikuista ryhmän tarpeista riippuen. Tunnilla tehdään alkulämppä, kokeillaan sirkusvälineitä ja kokeillaan akrobatiaa.

Aikuisetkaan eivät ilman sirkusta jää vaan sirkukselta voi tilata esimerkiksi TYHY- päivälle aikuisille sopivan sirkustelun ja leppoisan tanssin/ kuntoliikunnan muodossa. Porukan voi tuoda sirkukselle tai tilata sirkuksen suoraan työpaikalle.

Sirkuksen tiloissa on mahdollisuus järjestää myös synttärijuhlat, jossa välineet ovat käytössä ohjaajan opastuksella. Juhlatunnelmaan pääsee myös tilaamalla kasvomaalausta, ongintaa, pop cornmyyntiä, koirapallojen tekoa tai vaikka buffetin pitoa omiin juhliinsa.

Talent Suomi

Teinisirkuksen yksipyöräisten Unicteam, jossa ovat mukana Viivi Huovila, Jessi Karkimo, Henna Mäkelä ja Oona Friman pääsivät kevään Talent Suomessa loistavasti semifinaaleihin asti. Yksipyöräistaiturit olivat tehneet ohjelmat, rampit ja esiintymisasut aivan itse.

Teinisirkuksen yksipöyräistaiturit Talentin lavalla.

Teinisirkuksen yksipöyräistaiturit Talentin lavalla.

Pin It on Pinterest

Share This