Miia Rantanen-Kiviharju on nauraa hyväntuulisesti kysymykselle, mistä olet kotoisin. - Kun on lapsena käynyt peruskoulua seitsemässä eri koulussa, on kotipaikka vähän harkinnanvarainen. Ylöjärvellä asuin lapsena pisimpään, Miia pohdiskelee. Miia ja hänen miehensä Jouni Kiviharju päätyivät 16 vuotta sitten Kemin kautta Haminaan ja tämä tuntuu nyt omalta kotikaupungilta. Miian ja Jounin perheeseen kuuluu lisäksi 13-vuotias tyttö ja kissa.

Miksi Haminasta on tullut kotikaupunkinne? Mikä on saanut pysymään/muuttamaan Haminaan?
– Miehen sisko oli muuttanut Haminaan ja hänellä käytiin muutaman kerran kylässä. Kun kävimme esimerkiksi täällä kaupassa, siitä jäi sellainen hyvä maku. Tuntui, että täällä olisi ihana asua. Sitten vaan ex tempore päätettiin muuttaa, Miia kertoo.
Miia kokee, että ihmiset täällä ovat helposti lähestyttäviä. – Täällä ikäihmiset uskaltavat ottaa apua vastaan. Ihmiset ovat ulospäin suuntautuneita ja täältä saa tuttuja helposti. Esimerkiksi jos aloitat keskustelun vieraan ihmisen kanssa torikahvilassa, seuraavalla kerralla juttua jatketaan kuin vanhat tutut.

Mitä asioita erityisesti arvostatte Haminassa? Mikä on hyvää?
– Juuri se ihmisten helposti lähestyttävyys on erityisen hyvä asia. Jo vieraillessa Haminassa voi kokea olevansa osa tätä kaupunkia, Miia pohtii.

– Erityisesti rakastan asiakaspalvelua täällä. Jos on vaikka lahjaongelma etkä pääse heti käymään, niin voit soittaa tai laittaa viestiä. Aina saa vastauksia, mihin tahansa ongelmaan ja kauppiaat ovat joustavia. Yrittäjiltä löytyy huumoria ja positiivista asennetta kaikissa tilanteissa.

Miian pihan reunassa kulkee kaistale Kirkkojärveä, jossa voi nähdä monenlaisia vesilintuja.
Miian pihan reunassa kulkee kaistale Kirkkojärveä, jossa voi nähdä monenlaisia vesilintuja.

Mitä haluaisitte kehittää Haminassa?
– Välillä tuntuu, että täällä on kaikkea vireillä mutta mitään ei saada valmiiksi. Matinsaaren tappo ahdistaa, joten odotan kovasti Oolannin puistosta sitä korvaavaa nähtävyyttä. Toivon, että siitä tulee hyvä kuvaus paikka.

– Toinen asia on mainostaminen, turistien infoaminen ja paikkojen aukiolot. Esimerkiksi upseerioppilaiden omaistenpäivässä täällä on valtavasti väkeä ja liikkeet sekä ravintolat valitettavan usein kiinni. Olisin sitä mieltä, että liikkeet kannattaisi olla mieluummin kiinni alkuviikosta, jotta tapahtumien ja turistien täällä ollessa ne olisivat auki. Kokonaisuudessaan aukiolojen, ruokailumahdollisuuksien ja nähtävyyksien informointia voisi etenkin kesäaikana parantaa, Miia summaa.

Miten haluatte osallistua Haminan toimintaan ja uudistamiseen?
– Suosin paikallisia palveluita ja mainostan niitä itse. Teen arviointeja ja laitan kuvia Google Mapsiin, jotta matkailijat löytäisivät ne paremmin, Miia toteaa.

Mitä muuta haluatte sanoa Haminasta?
– Aamulla herätessä Suomen suurlippu näkyy meidän yläkertaan. Rakastan sitä näkyä. Sitä olisi ihana päästä katsomaan erilaisista paikoista, kuten Raatihuoneen tornista, Miia haaveilee.

 

22.07.2020
Kirjoittanut: Riikka Koskimies

Pin It on Pinterest

Share This