Taiteen perusopetus
Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteenalojen opetusta, joka samalla antaa oppilaalle valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua asianomaisen taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen. Haminan kansalaisopisto järjestää taiteen perusopetusta yleisen oppimäärän laajuisina kuvataiteessa ja teatteritaiteessa.
KUVATAIDE
Taiteen perusopetuksen kuvataiteen kuntakohtainen opetussuunnitelma
TEATTERITAIDE
Taiteen perusopetuksen teatteritaiteen kuntakohtainen opetussuunnitelma
Linkit Teatteritaiteen perusopetuksen sivuille:
https://www.facebook.com/search/top/?q=haminan%20kansalaisopiston%20nuorisoteatteri
Ajankohtaista teatteritaiteen perusopetuksessa: kevään oppilastyöt
Teatteritaiteen perusopetuksen lasten ryhmä (7-11 -vuotiaat) valmistaa to 11. ja a 13.5. kevään oppilastyönä piennoisnäytelmän The Ultimate Story – elämää ja kuolemaa multiversumissa. Näytelmä on valmistettu alusta loppuun ryhmälähtöisesti.
Paikka: Summan kylä- ja kulttuurikeskus, Teatteri Nurkka (Summantie 46)
Aika: to 11.5. ja la 13.5. klo 19.00
Esityksen kesto n. 30 min.
Sisältövaroitus: Esityksessä paikoin voimakasta kieltä ja kohtauksia sekä vilkkuvia valoja. Ikäsuositus 6+.
Esityskonsepti ja käsikirjoitus: työryhmä
Ohjaus: Henni Kiri
Valosuunnittelu: Lauri Husu ja työryhmä
Puvustus, lavastus ja tarpeisto: Sade Enckelman (harjoittelu / Eduko, Kouvola)
Pienen teatteritilan ja vähäisen esitysmäärän vuoksi esitystä ei tarjota avoimina näytöksinä, vaan yleisöksi kutsutaan vain ryhmäläisten perheitä.
Teatteritaiteen perusopetuksen nuorten ryhmä (12-16 -vuotiaat) valmistaa 26.- 30.5. kevään oppilastyönä Tommi Kainulaisen dramatisoiman Veden muisti -näytelmän. Se perustuu Emmi Itärannan esikoisromaaniin Teemestarin kirja vuodelta 2012. Reilut 10 vuotta alkuperäisteoksen ilmestymisestä tarina on edelleen ajankohtainen, pandemia-vuosien jälkeen kenties jopa lisännyt voimaansa.
Veden muisti sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, jossa vesi ei enää ole ihmisoikeus, vaan hupeneva, armeijoiden kontrolloima vallan väline. Tarinan päähenkilö Noria Katio on syntynyt entiseen Pohjois-Suomeen Skandinavian Unionissa. Globaalien katastrofien jäljiltä elämä on resurssien niukkuutta ja sinnittelyä. Ankarien elinolojen ja sotilasjuntan puristuksessa kukkii kuitenkin myös ystävyys, nuoruus ja elämisen ilo, sekä veteen kietoutuva, vuosisatoja vanha teemestarien ammattiperinne, johon Norian isä, teemestari Mikoa Kaitio tytärtään kouluttaa. Kun Norian tietoon uskotaan teemestarien varjelema, salainen luonnonlähde, hän joutuu vaikeiden valintojen eteen: pitäisikö jakaa lähteen puhdas vesi rakkaan ystävän ja tämän perheen pelastamiseksi, vai vaieta, turvata oma tulevaisuutensa ja lähteen salaisuus. Entismaailman muovihaudasta löydetty vanha äänite muuttaa kaiken. Noria keksii suunnitelman, joka voisi kumota sotilasvallan ja tuoda paremman tulevaisuuden kaikille.
“Vaikka tämä maailma on tomua ja tuhkaa, se ei ole toivosta tyhjä”
Veden muisti on viesti tulevilta sukupolvilta; se kutsuu pohtimaan, miten nykyinen elämäntapamme vaikuttaa tulevaisuuden sukupolviin, joita emme koskaan tapaa. Tarina rohkaisee myös kysymään, kuka hallitsee virallisia totuuksia ja hyötyy niistä.
Tässä ajassa puhutaan demokratian kriisistä, informaatiosodista, totuuden vääristelystä, resurssien epäoikeudenmukaisesta jakautumisesta sekä vastuunkannosta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Näistä syistä tarina tuntuu juuri nyt relevantilta ja sen jakaminen nuorten kanssa erityisen merkitykselliseltä. Näytelmän tarina antaa myös toivoa, jota ilman on mahdotonta kestää ponnisteluja parempaa kohti.
Haminan kansalaisopiston nuorten teatteriryhmässä on kymmenen 12 – 16 -vuotiasta nuorta, Rosa Koho, Moona Koskenheimo, Eija Kujanpää, Olivia Liikkanen, Meeri Nevalainen, Noora Nikunen, Aada Salminen, Airin Semiachkova, Aada Tani ja Sisu Virtanen. Nuorista osa on harrastanut teatteri jo vuosia ja osa aloittanut ryhmässä vasta viime syksynä. Veden muisti -esityksen ohjaa syksystä saakka ryhmän kanssa työskennellyt teatteriopettaja Henni Kiri, joka myös vastaa esityksen ääni- ja visuaalisesta suunnittelusta. Haminalainen AK Sound & Music Service tekee esitykseen valosuunnittelun. Kotkalainen Sade Enckelman on esityksen puvustuksen, lavastuksen ja tarpeiston avustajan tehtävissä, osana Kouvolan EduKon ammattiopintoihin liittyvää harjoittelua.
Paikka: Summan kylä- ja kulttuurikeskus, Sirkussali (Summantie 46)
Aika: pe 26.5., la 27.5., ma 29.5. ja ti 30.5. klo 19.00
Esityksen kesto n. 80 min (ei väliaikaa).
Ikäsuositus n. 12-vuotiaista ylöspäin aikuisiin.
Liput ovelta 10 eur aikuiset / 5 eur alle 18 v. (maksuvälineet: käteinen ja e-passi)
Varaukset viestillä: p. 040 722 3687
Ohjaus, ääni- ja visuaalinen suunnittelu: Henni Kiri
Valosuunnittelu: AK Sound & Music Service
Puvustus-, lavastus- ja tarpeistoavustaja: Sade Enckelman (harjoittelu / Eduko, Kouvola)
Veden muisti -näytelmän esitysoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy.