Kelan tuki toisen asteen opiskelijoille

Opiskelijat voivat saada Kelasta tukea opintoihin. Opintoihin on mahdollista saada opintotukea ja koulumatkatukea. Lisätietoa kelan sivuilta tai lukion kansliasta koulusihteeriltä. Kelan laskurien avulla voit arvioida mahdollisuutesi saada tukea ja tuen määrän. Oppivelvollisuuden laajeneminen vaikuttaa opintotukeen ja koulumatkatukeen. Tukien saamisen ehdot ovat erilaiset maksuttomaan koulutukseen oikeutetuille opiskelijoille ja muille opiskelijoille.

Opintotuki

Opintotukea voit hakea Kelan sähköisessä asiointipalvelussa OmaKelassa tai paperilomakkeella.

Koulumatkatuki

Koulumatkatukea haetaan erikseen joka lukuvuodeksi. Täytä ja tulosta hakemuslomake Koulumatkatuki, KM 1 (pdf) ja palauta se oppilaitokseesi, jossa oikeutesi tukeen tarkistetaan. Koulumatkatukea ei voi hakea OmaKelassa. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatka on vähintään 7 km yhteen suuntaan. Muut kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetut voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatka on vähintään 10 km yhteen suuntaan. Koulumatkatukea myönnetään ensisijaisesti julkiseen liikenteeseen.  Koulumatkatuettu bussilippu hankitaan walttikortin myyntipisteestä (Haminassa linnoituksen uimahalli) tai matkahuollosta. Jos sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen ja koulumatkatuen ehdot täyttyy, saat matkalipun maksutta. Muilla opiskelijoilla on lipun hinnassa omavastuu. Jos julkista liikennettä ei ole, voit hakea tukea itse järjestettyyn kulkutapaan.

Jos sinulla ei ole oikeutta Kelan maksamaan koulumatkatukeen, voit ostaa joko juniorilipun (7-16 vuotta) tai opiskelijalipun. Opiskelijalipun ostamiseen tarvitset opiskelijatodistuksen.

Opiskelijatodistus ja opiskelijakortti

Opiskelijatodistusta tarvitaan erilaisiin hakemuksiin tai opiskelijaetuuksien saamiseksi. Opiskelijatodistuksen saa koulusihteeriltä.

Voit halutessasi hankkia myös maksullisen opiskelijakortin. Opiskelijakortin hankkimisesta ja sen eduista lisätietoa lukiolaisten liitosta. Opiskelijakortilla saat monenlaisia alennuksia.

Pin It on Pinterest

Share This