Elintarvikehuoneistossa helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita työkseen käsittelevien henkilöiden on osoitettava elintarvikehygieeninen osaaminen hygieniaosaamistodistuksella eli hygieniapassilla. Osaamistestejä järjestävät ja hygieniapasseja myöntävät Ruokaviraston (ent. Evira) hyväksymät testaajat.

Terveydentilan selvityksellä työsuhteen alussa tarkoitetaan työterveyshuollon tai terveyskeskuksen lääkärin tai hoitajan tekemää haastattelua. Haastattelun yhteydessä työntekijälle korostetaan elintarviketyön hyviä hygieniakäytäntöjä (oireisena ei olla töissä, työnantajalle ilmoitetaan elintarvikkeiden välityksellä mahdollisesti tarttuvasta taudista ja hyvän käsihygienian merkitystä työssä korostetaan ja siihen koulutetaan). Laboratoriotutkimus (salmonella näyte) tehdään, jos työntekijällä on parhaillaan tai hänellä on edeltävän kuukauden aikana ollut kuumeinen ripulitauti. Laboratoriotutkimuksen tarve perustuu työntekijän omaan ilmoitukseen vatsatautioireista. Laboratoriotutkimusta ei enää pyydetä oireettomilta työntekijöiltä ulkomaan matkan jälkeen. Lisätietoa thl:n sivuilla.

 

Pin It on Pinterest

Share This