Ylen järjestämä valtakunnallinen kampanja käynnistyy 13.4. ja jatkuu 14.6.2023 saakka. Kampanjan tavoitteena on innostaa suomalaisia keräämään miljoona pussillista roskia. Samalla pyritään vähentämään välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan ja havahduttaa ihmisiä huomaamaan lähimiljöössä lymyilevien roskien määrä.

Kampanjan aikana kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Luvassa on siis yhteisen hyvän lisäksi todellinen kisa Suomen paikkakuntien välillä!
Kampanjaan voi osallistua yksin tai porukalla.

Toimi näin:

1. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi
2. Lähde ulos – yksin tai porukalla
3. Kerää roskia ympäristöstä
4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä Haminan kaupungin kohdalle osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia. Huom! laskuri sukeaa to13.4.2023
6. Haasta ystäväsi mukaan!

Roskapussin kokoa ei ole tarkasti määritelty, se voi olla esim. 25 litran pussi (ruokakaupoissa myytävä koko) tai vaikka hedelmäpussin koko. Pääasia on, että roskia kerätään!

Työvälineet, turvallisuus ja roskapussien keräyspisteet

Haminan kaupungin hankkimat roskapihdit on lainattavissa viikon lainausajalla Ruissalon kirjastosta ja Haminan pääkirjastosta. Lainaajilla on mahdollisuus ottaa mukaan tarvitsemansa määrän roskapusseja.

Roskapihtejä ja huomioliivejä voi lainata lyhytaikaiseen esim. 1-2h. käyttöön kaupungintalolta Asiointipalvelu Rinkelistä sen aukioloaikoina.

Muista turvallisuus yleisillä paikoilla roskia kerätessä! Etenkin puistoissa ja teiden varsilla kannattaa olla tarkkana, ettei lasinsiruja ja injektioneuloja osu ihoon. Muista varoa mahdollisesti ohi ajavaa liikennettä, suosittelemme käyttämään huomioliiviä. Keräysohjeet löydät tästä.

Kampanjan aikana kerätyt roskamäärät (roskapussit) voi laittaa puistoissa sijaitseviin roskiksiin ja toukokuun alusta alkaen venelaitureiden vieressä sijaitseviin jäteastioihin mm. Tervasaaressa, Lepikönrannassa, Yrjösenpohjassa ja Salmenvirrassa. Kerättyjä roskia sisältäviä roskapusseja voi viedä myös avoinna oleviin kaupungin kiinteistöjen roskasäiliöihin: Summan kylä- ja kulttuurikeskuksen, kaupungintalon, pääkirjaston ja Ruissalon nuorisotilan viereiseen roskikseen.

Huom! roskasäiliöihin voi tuoda ainoastaan pusseihin pakatut kerätyt roskat, muiden roskien ja mm. kotitalousjätteiden ym tuonti niihin on ehdottomasti kielletty. 

Suurempien roskamäärien poiskuljetuksesta voidaan sopia erikseen, ota yhteyttä kestävän kehityksen koordinaattori Kirsi Hänniseen p. 040 865 4080, kirsi.hanninen@hamina.fi

Tapahtumista viestiminen

Siisti sitin ilmoitustaululta löydät Haminan kaupungin sekä muiden tahojen järjestämät tulevat talkootapahtumat, joihin voit hypätä mukaan. 

Talkoiden ja muiden kampanjaan liittyvien tempausten ilmoittamiseen voit käyttää Siisti Siti ilmoitustaulua ja Kymenlaaksonyt-sivuston kautta saat tapahtumailmoituksesi myös kaupungin tapahtumakalenteriin.

Oman tapahtuman saat ilmoitustaululle ottamalla yhteyttä Kirsi Hänniseen, kestävän kehityksen koordinaattori, p. 040 865 4080, kirsi.hanninen@hamina.fi

 

 

Pin It on Pinterest

Share This