Haminan kaupungin energiansäästöteot ja vinkit

Haminan kaupunki on mukana Astetta alemmas -kampanjassa ja on sitoutunut tekemään konkreettisia energiansäästötekoja. Energiansäästö on osa kaupungin normaalia toimintaa, varautumista ja riskienhallintaa, jota nyt vielä tehostetaan. Kaupunki varautuu myös energiatilanteen vaikeutumiseen.

Energiansäästöviikolla 10.-16.10.2022 julkaistiin päivittäin tietoa Haminan kaupungin ja Haminan Energian säästötoimenpiteistä sekä energiansäästöön liittyviä vinkkejä asukkaille verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien kautta. Seuraamalla kanavia, saat energiansäästövinkkejä ja -tietoa koko lämmityskauden ajan, aina maaliskuun lopulle asti.

Uusi energiansäästövinkki on julkaistu 13.12.2022.

Energiansäästövinkeissä on hyödynnetty  mm. Motivan sekä Astetta alemmas -kampanjan verkkosivuja.

Energiansäästöteot ja -vinkit

Haminan kaupungin ja Haminan Energian energiansäästökampanja 10.10.2022 - 31.3.2023

Haminan kaupungin ja Haminan Energian yhteinen koko lämmityskauden kestävä energiansäästökampanjan käynnistyi energiansäästöviikolla 10.10.2022. Energiansäästökampanja on osa valtionhallinnon yhteistä Astetta alemmas -kampanjaa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta energiansäästön mahdollisuuksista ja sähkön kulutushuippujen leikkaamisesta. 

Jotta energiaa riittäisi meille kaikille: 

  • Kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.
  • Sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla aamulla klo 8-10 ja alkuillasta 16-20, jolloin suurin kulutus osuu usein 16-17 ja 19-20 väleihin.
  • Energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.
Lue koko tiedote kampanjan aloituksesta

Nyt on aika tehdä nopeavaikutteisia energiansäästötekoja

Kaikkein vaikuttavinta kotona on tilojen ja käyttöveden lämmitykseen tarvittavan energian säästäminen, mutta yhtä lailla taloudellisesti järkevää on nipistää pois tarpeeton sähkönkulutuksesta ja liikkumisen energiankäytöstä.

Kun kaikissa suomalaiskodeissa alennetaan huonelämpötilaa yhdellä astella tulevana lämmityskautena, lämmitysenergiaa säästyy jopa 2 terawattituntia. Säästetty energia vastaa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Energiansäästö on pieniä arjen tekoja ja näistä on helppo aloittaa: 

  • Astetta alempi huonelämpötila
  • Astetta kevyempi kaasujalka
  • Astetta lyhyempi suihku
  • Astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa

Tutustu Astetta alemmas -energiansäästövinkkeihin.

Siirry Astetta alemmas - kampanjasivuille

Kerro oma energiansäästötekosi

Kerro oma energiansäästötekosi vinkiksi muille. Vinkit julkaistaan kaupungin verkkosivulla. Toimi näin: julkaise oma energiatekosi hästägillä #energiaahaminaan. Mikäli sosiaalinen media ei ole sinun juttusi, voit osallistua myös lähettämällä oma tekosi osoitteeseen kirsi.hanninen@hamina.fi. Energiatekonsa ajalla 10.10.2022 – 31.3.2023 ilmoittaneiden tai julkaisseiden kesken arvotaan 5 kpl kestävän kehityksen -teemalla koottuja tuotekasseja. 

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ovat poikkeuksellisen korkealla ja sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Siitä on hyötyä sinulle itsellesi ja koko yhteiskunnalle. On kysymys huoltovarmuudesta, energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä sekä rahasta.

Varautumisesta huolimatta kodeissa on otettava kaikki energiansäästökeinot käyttöön. Mitä pienempi on energiankulutus, sitä varmemmin vältetään sähkökatkot. Sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan on tärkeää. 

Kaikkein pienimpienkin energiansäästötoimien merkitys moninkertaistuu, kun teemme ne yhdessä. Osoita suomalaista sinnikkyttä ja tartu energiansäästön haasteeseen!

Lisätietoja

Energiansäästöön liittyvää neuvontaa:
Kuluttajien energianeuvonta tarjoaa maksutonta opastusta suomalaisille. Kuluttajat voivat ottaa yhteyttä valtakunnaalliseen kuluttajien energianeuvontaan

Motivan kodin energiaopas: Sinä ratkaiset, millainen sähkönkäyttäjä olet

Jos sinulla heräsi kysyttävää tai vaikkapa muille vinkattavaa energiansäästökampanjaan liittyen, niin ota yhteyttä kestävän kehityksen koordinaattori Kirsi Hänniseen, p. 040 865 4080 tai kirsi.hanninen@hamina.fi

Pin It on Pinterest

Share This