Haminasta löydät hyvät puitteet pyöräilyyn ja pyöräilyreittejä moneen makuun. Keskustan alueen nähtävyydet ovat kaikki lähellä toisiaan ja tasaisessa maastossa on kevyttä polkea. Pyöräilyreitit johdattavat pyöräilijän myös lähelle luontoa, jota pääsee ihailemaan rauhallisesti polkien. Pyörän selästä Haminan ympyrät voivat näyttäytyä aivan uudella tavalla.

Vuoden 2020 aikana valmistui Hamina kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma.
Hamina haluaa kehittää kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita, jotta voidaan saavuttaa nykyistä turvallisempaa.

Kaupunkipyörät

Haminalla oli käytössä kaikille asukkaille ja kaupungissa vieraileville tarkoitettu kaupunkipyöräpalvelu myös kesällä 2021.

Vuonna 2021 pyöräasemat löytyvät kauppatorilta, Raatihuoneelta, Linnoituksen uimahallilta, Tervasaaresta ja linja-autoasemalta. Vuokraus onnistuu helposti mobiililaitteeseen ladattavan Donkey Republic -sovelluksen avulla. Pyörät voi vuokrata ja palauttaa mille tahansa asemalle ja ne ovat toiminnassa vuorokauden ympäri.

Sama kaupunkipyöräjärjestelmä toimi esimerkiksi Kotkassa, Kouvolassa ja Kööpenhaminassa. Haminaan sen toimitti Kaakau Oy ja sen mahdollisti Haminan kaupunki yhdessä Haminan Energia Oy:n kanssa.

Lisätietoja, kuten hinnaston, käyttöohjeet, pyöräasemien tarkemmat sijainnit ja asiakaspalvelun yhteystiedot löytyy täältä.

Pyöränhuoltopiste

Haminan kaupunki tarjoaa monikäyttöisen polkupyörien huoltopisteen pyöräilijöiden käyttöön ilmaiseksi.

Itsepalveluna toimivilla huoltopisteellä voi esimerkiksi täyttää polkupyörän tyhjenneet renkaat. Lihasvoimalla toimivaa jalkapumppua on helppo käyttää ja se sopii moneen erilaiseen venttiiliin. Huoltopisteeltä löytyy myös teräsvaijerilla kiinnitetyt työkalut polkupyörän perushuoltoon. Kiintolenkkiavaimella ja kuusiokoloavaimilla voidaan mm. säätää satulan ja sarvien korkeutta. Pyörän voi nostaa roikkumaan tolpan tukiputkien varaan, jolloin huolto on helpompi toteuttaa seisaalleen.

Huoltopiste sijaitsee Haminan torilla Fredrikinkadun ja Isoympyräkadun kulmassa.

 

 

Pyöräilykartta

Pyöräilykartassa on mukana monia erilaisia pyöräreittejä ja kohteita, palvellen niin matkailijoita kuin asukkaitakin. Pyöräilykartan julkaisun yksi tavoite on edistää pyöräilyä, näin se linkittyy Ekologinen Hamina -ohjelmaan.

Kätevä taskuun taittuva kartta on saatavilla Haminan kaupungintalolta (Puistokatu 2), lipputornista (Kaivokatu 6) ja laajasti matkailuinfo-telineistä sekä sähköisesti täältä (pdf-tiedoston koko 18 Mb). Kartasta löytyy myös linkki, jolla Hamina haltuun -pyöräreitin saa auki suoraan älypuhelimen tai tietokoneen karttasovellukseen.

Pyöräilykartta on päivitetty kesällä 2019. Uudistetun kartan ovat julkaisseet Kotkan ja Haminan kaupungit yhteistyössä Cursor oy:n kanssa.

 

Haminan pyörävaellus ja pyöräilykuntien verkosto

Haminan kyliin voi tutustua Haminan pyörävaelluksella huhtikuusta syyskuuhun.
Lisätietoa löydät Kylät lentoon -sivuilta.

Hamina on osa pyöräilykuntien verkostoa yhdessä yli 90:n kunnan kanssa. Verkoston päätavoite on pyöräilyn ja kävelyn lisääminen kestävinä liikennemuotoina ja arkiliikuntana, jotka tuottavat hyvinvointia yksilölle, yhteiskunnalle ja ympäristölle.

Pin It on Pinterest

Share This