Haminan kulttuuripalvelut hakee näyttelyehdotuksia Kirjastogalleriaan ja Ruutikellariin vuodelle 2023. Näyttelyehdotuksen voi lähettää 17.10-11.11.2022 välisenä aikana. Valinnoista tiedotetaan kaikille ehdotuksen lähettäneille 7.12.2022 12:00-16:00.  Scroll down for English.
Kuvassa Ruutikellari kuvattuna ilmasta.

Haminan Kulttuuripalvelut tekee näyttelyvalinnat lyhyen kirjallisen näyttelyehdotuksen sekä ehdotukseen liitettyjen teos-, luonnos- tai havainnekuvien varassa. Valinnoissa huomioidaan toivottujen ajankohtien saatavuus sekä Kulttuuripalvelujen kyky tai resurssit täyttää näyttelyehdotusten tekniset vaatimukset. 

Kirjastogalleriassa on huoltotauko tammikuussa. Ruutikellari on avoinna kesäkuusta syyskuun loppuun. 

Ennen avoimeen hakuun siirtymistä Kulttuuripalvelut on jo sopinut kolmesta näyttelystä Ruutikellariin 2023-2024 ja yhdestä näyttelystä Kirjastogalleriaan vuodelle 2024. Kirjastogalleriassa on kolme toistuvaa näyttelyä. Nämä kuukaudet eivät ole mukana avoimessa haussa. Helmikuulle haetaan näyttelyehdotusta, joka sopii osaksi Lasten kulttuuriviikot -tapahtumia. 

Voit lähettää näyttelyehdotuksen täyttämällä lomakkeen osoitteessa https://forms.gle/E4ooyfssXAp5PLBW8 ja lähettämällä mahdolliset liitteet osoitteeseen kulttuuri@hamina.fi otsikolla NÄYTTELYEHDOTUS 11.11.2022 klo 16:00 mennessä. Halutessasi voit jättää paperilla täytetyn näyttelyehdotuksen Haminan kaupungin asiakaspalvelupiste Rinkelissä.

 

Liitteitä koskevat ohjeet

Liitä teos-, luonnos- tai havainnekuviin auttavat kuvailutiedot. Kuvaliitteiden pituutta ei ole rajattu, mutta yli kahdeksan sivun liitteisiin ei välttämättä tutustuta kokonaan. Voit laittaa kuvailutietoihin ohjeita siitä, mihin kohtaan kuvaliitettä olisi paras tutustua.

Jaa ääni- tai videotiedostot linkkeinä (muista jakaa myös auttavat kuvailutiedot sekä käyttäjätunnus ja salasana, jos jaat suojattuja tiedostoja). Videoiden ja äänitiedostojen kesto on vapaa, mutta yli 2 minuutin tiedostoja ei välttämättä katsota tai kuunnella kokonaan. Siinä tapauksessa voit laittaa kuvailutietoihin ohjeita siitä, mihin kohtaan tiedostoa olisi paras tutustua. 

Voit liittää hakemukseen sisältövaroituksia. Haminan kaupungin sähköpostiosoitteiden liitteiden yhteenlaskettu koko ei voi ylittää 25 Mt.  

Haminan Kulttuuripalvelut pyrkii kehittämään Kirjastogallerian ja Ruutikellarin näyttelytoimintaa hakemusten, raidereiden, havaintojen ja palautteen varassa.  

Näyttelytiloista

 • ei peritä vuokraa 
 • ei peritä myyntiprovisiota 
 • näyttelyä ei mainosteta myyntinäyttelynä 
 • hinnat voidaan mainita näyttelyluettelossa
 • ripustuksessa voi hyödyntää kahdeksaa eri korkuista valkoiseksi maalattua jalustaa tai 15 taulutelinettä. 
 • Ruutikellarin näyttelyn pystyttämisestä ja purkamisesta maksetaan näyttelynpitäjälle tai pystyttäjälle yhteensä 400€ palkkio laskulla tai verokortilla. Kirjastogallerian näyttelyjen pystyttämisestä ja purkamisesta ei makseta palkkioita.
 • Haminan kulttuuripalvelut ei maksa matkakuluja eikä näyttelypalkkiota. 

Näyttelyn pitäjä 

 • vastaa näyttelyn pystyttämisestä ja purkamisesta aikataulun mukaisesti tilojen aukioloaikojen puitteissa. 
 • vastaa halutessaan teosten vakuuttamisesta. 
 • vastaa mahdollisten avajaisten järjestelyistä kuten kutsuista ja tarjoiluista. 
 • toimittaa näyttelyn nimen, julistekuvan, bion (max 800 merkkiä), näyttelykuvauksen (max 2000 merkkiä) ja teosluettelon Haminan kulttuuripalveluille viimeistään 2 viikkoa ennen näyttelyn pystyttämistä. 

Kulttuuripalvelut

 • latoo ja tulostaa värillisen A3 näyttelyjulisteen oveen ja 50cm x 70cm A-standiin
 • kopioi 10 kpl värillisiä A3 -kokoisia julisteita ja levittää ne Haminan kaupungin julistepaikoille, kulttuuritiloihin sekä matkailu- ja infopisteisiin.
 • tulostaa näyttelykuvauksen (max 2000 merkkiä) ja teosluettelon, mustavalkoinen kaksipuoleinen A4, siten, että niitä riittää läpi näyttelykauden
 • kääntää näyttelykuvauksen (max 2000 merkkiä) englanniksi ja/tai suomeksi 
 • lähettää paikalliset tapahtumailmoitukset ja lehdistötiedotteen (näyttelyn tiedot, bion ja näyttelykuvauksen) paikallismedioille  viimeistään viikkoa ennen avajaisia.
 • jakaa mahdollisen medianäkyvyyden ja arvion kävijämääristä näyttelynpitäjän kanssa viimeistään viikko näyttelyn päättymisen jälkeen
 • tallettaa ja tilastoi näyttelyä koskevat tiedot

 

 

RUUTIKELLARI

Osoite: Hämeenlinnan bastioni Roopertinkatu, 49400 Hamina

Ruutikellari on rakennettu vuonna 1785. Haminan työsiirtola on entistänyt ruutikellarin vuosina 1985-88 museoviraston suunnitelmien mukaan. 

Punaisista tiilistä muurattu, rappaamaton näyttelytila on maan alla ja helposti hämärrettävissä. Tilaan ei tule juuri lainkaan luonnonvaloa. Korkeassa, holvikattoisesa tilassa kaikuu. Kaiuttimista toistettavissa ääniteoksissa tilan akustiikka tulee ottaa huomioon erikseen. Tila sopii hyvin esimerkiksi monimedia-, video- ja pienen mittakaavan valoteoksille, veistoksille, ripustettaville teoksille sekä tila- ja tekstiiliteoksille. Tilassa voi järjestää myös enintään 30 hengen tapahtumia, performansseja tai esityksiä. Seiniin ei voi suoraan piirtää tai maalata teoksia. Näyttelyn pystyttämisessä tulee huomioida, että tilaan pääsee ainoastaan portaikkoa pitkin. 

Lattiapinta-ala 68 neliömetriä

Huonekorkeus 5,8 m

Seinäjuoksumetrit 28 m

Valaistus spottivalot (20 kpl) 

Ripustus Huonetilaa kiertää ripustustanko, johon on ripustettu liikuteltavat ketjut, joiden päässä on koukut. Teoksia voi tarvittaessa kiinnittää myös laastiväleihin. 

Muuta eteisessä on keittokomero 

Saavutettavuus Galleria on aina ilmainen. Kulku Ruutikellariin käy portaikon kautta. Portaikossa on 12 askelmaa ja kaide molemmilla puolilla. Puolivälissä portaikkoa on raskaat väliovet, jotka ovat kokonaan auki aukioloaikoina, mutta jotka vaikeuttavat usean askelen ajan tuen hakemista kaiteista. Katsojien käytössä on muutamia selkänojallisia tuoleja. Avustavat koirat ovat tervetulleita. Ruutikellari on usein tavallista sisätilaa viileämpi. Aivan gallerian edessä on monta merkitsemätöntä esteetöntä autopaikkaa. Ruutikellarin eteisessä on kaksi wctä.

Tilassa on valvonta aukioloaikoina. 2023 aukioloajat eivät vielä ole tiedossa. Mahdollisuus järjestää oheistapahtuma Haminan Pääkirjaston Kasper-salissa, jossa on videotykki, kangas ja äänentoisto, salin varauskalenterin puitteissa. 

 

KIRJASTOGALLERIA

Kirjastogalleria on valkoiseksi maalattu väestönsuojelutila pohjakerroksessa. Tilaan ei tule luonnonvaloa.  Näyttelytila soveltuu erityisesti valokuvien ja seinälle ripustettavien teosten sekä näytöiltä ja/tai kuulokkeista esitettävien video- ja ääniteosten esittämiseen. Kirjastogallerian seiniin ei voi suoraan piirtää tai maalata teoksia. Tilaa voi pyrkiä jakamaan sermien ja näyttelykalusteiden avulla. Tila soveltuu myös pienten kolmiulotteisten teosten tai keskisuurten teosten esittämiseen, jos pystytyksessä huomioidaan esteetön kulku galleriassa sekä valokiskojen sijoittelu. Seiniä kiertävät valokiskot ovat laskettua kattoa korkeammalla ja siksi tilan keskelle asetettuja teoksia voi valaista ainoastaan tilan keskellä pitkittäin kulkevista kahdesta kiskosta käsin (yksi pylväiden kummallakin puolella).

Osoite Rautatienkatu 8, 49400 Hamina 

Pinta-ala 172,5 m² 

Huonekorkeus 2,4 – 2,7 m 

Seinäjuoksumetrit 49 m 

Ripustusmetrit 36,5 m 

Ripustus Tilaa kiertävä kisko, liikkuvat muovivaijerit 

Näyttelykalusteet 8 eri korkuista valkoista jalustaa, 15 taulutelinettä, kaksi sermiä ja kaksi väliseinää. 

Valaistus Kiskot ja kohdevalaistus. Näyttelytilan kiskot ja valaistus uusittaneen tammikuun huoltotauon aikana eikä valitettavasti vielä ole tiedossa uusien valaisimien laatu tai lukumäärä.

Saavutettavuus Galleria on aina ilmainen ja pääsyliputon. Kirjaston remontin yhteydessä alkuvuonna 2023 gallerian esteettömyyttä parannetaan hissin avulla. Hissin käyttöönottoon saakka esteetön kulku on takaovesta. Esteettömän kulun säilyttäminen huomioidaan näyttelyn pystyttämisen yhteydessä. Avustavat koirat ovat tervetulleita. Esteetön wc sijaitsee samassa kerroksessa. Katsojien käytössä on useita selkänojallisia tuoleja. Näyttelyn saavutettavuudesta saa lisätietoja kirjaston neuvonnasta ja neuvonnan puhelinnumerosta 040 1991 310. 

Näyttelytilassa ei ole valvontaa. Aukioloajat kirjaston aukioloaikojen mukaan. Mahdollisuus järjestää oheistapahtuma Kasper-salissa, jossa on videotykki, kangas ja äänentoisto, salin varauskalenterin puitteissa. 

Open call for art exhibitions for 2023

Hamina’s cultural services is seeking exhibition proposals for Kirjastogalleria and Ruutikellari for the year 2023. Exhibition proposals can be submitted between 17 October and 11 November 2022. All those who submitted a proposal will be informed about the selections on December 7, 2022, 12:00-16:00.

Hamina’s Cultural Services makes the exhibition selections based on a short written exhibition proposal and the images, sketches or photographs attached to the proposal. The selections take into account the availability of desired dates and the ability or resources of Cultural Services to meet the technical requirements of the exhibition proposals.

The library gallery has a maintenance break in January. Ruutikellari is open from June to the end of September. Before moving to the open application, Cultural Services has already agreed on three exhibitions at Ruutikellari 2023-2024 and one exhibition at Kirjastogalleria for 2024. Kirjastogalleria has three recurring exhibitions. These months are not included in the open search. We are looking for an exhibition proposal for February, which is suitable as part of the Children’s Culture Week events.

You can send an exhibition proposal by filling out the form at https://forms.gle/E4ooyfssXAp5PLBW8 and sending any attachments to the address kultuuri@hamina.fi with the heading NÄYTTELYEHDOTUS by 11.11.2022 at 16:00. If you wish, you can leave a paper-filled exhibition proposal at the customer service point of the city of Hamina in Rinkeli.

Instructions regarding attachments

Attach descriptions to images, sketches or photographs. There is no limit to the length of photo attachments, but attachments of more than eight pages may not be viewed completely. You can add instructions about which part of the image attachment would be best to look into.

Share audio or video files as links (remember to also share description, username and password if you share protected files). The duration of videos and audio files is free, but files longer than 2 minutes may not be viewed or listened to in full. In that case, you can add instructions about which part of the file would be best to look into.

You can attach content warnings to the application. The total size of attachments to Hamina city e-mail addresses cannot exceed 25 Mb.

Hamina Cultural Services strives to develop the exhibition activities of Kirjastogalleria and Ruutikellari based on applications, raiders, observations and feedback.

From the exhibition premises

 • no rent is charged
 • no sales commission is charged
 • the exhibition is not advertised as a sales exhibition
 • prices can be mentioned in the exhibition catalogue
 • eight white-painted stands of different heights or 15 picture stands can be used for hanging.
 • A fee of €400 is paid to the exhibitor for setting up and dismantling the Ruutikellari exhibition by invoice or tax card. No fees are paid for setting up and dismantling the Kirjastogalleria exhibitions.
 • Hamina’s cultural services do not pay travel expenses or exhibition fees.

 

Exhibition host

 • is responsible for setting up and dismantling the exhibition according to the schedule within the premises’ opening hours.
 • is responsible for insuring the works if desired.
 • is responsible for the arrangements of a possible opening party (such as invitations and catering).
 • submit the name of the exhibition, poster image, bio (max 800 characters), exhibition description (max 2000 characters) and list of works to Hamina’s cultural services no later than 2 weeks before setting up the exhibition.

Yhteisön todentama ‑kuvakeCultural services

 • lays out and prints a colored A3 exhibition poster for the door and 50cm x 70cm A-stand
 • copy 10 colored A3-sized posters and distribute them at Hamina city’s poster locations, cultural spaces and tourist and information points.
 • print the exhibition description (max 2000 characters) and the list of works, black and white double-sided A4, so that there are enough of them throughout the exhibition season
 • translate the exhibition description (max 2000 characters) into English and/or Finnish
 • send local event announcements and a press release (exhibition information, bio and exhibition description) to local media no later than a week before the opening.
 • share possible media coverage and an estimate of the number of visitors with the exhibition organizer no later than one week after the end of the exhibition
 • stores and statistics the information about the exhibition

RUUTIKELLARI

Address:

Hämeenlinna bastioni Roopertinkatu,

49400 Hamina

Ruutikellari was built in 1785. The Hamina labor camp renovated the cellar in 1985-88 according to the plans of the National Museum Agency.

The red-brick, unplastered exhibition space is underground and easily made dark. Almost no natural light enters the space. The high, vaulted space echoes. The acoustics of the space must be taken into account for sound works played through loudspeakers. The space is well suited for, for example, multimedia, video and small-scale light works, sculptures, hanging works as well as spatial and textile works. Events, performances or shows of up to 30 people can also be organized in the space. You cannot directly draw or paint works on the walls. When setting up the exhibition, it should be noted that the space can only be accessed via the stairs.

Floor area 68 square meters

Room height 5.8 m

Wall running meters 28 m

Lighting spotlights (20 pcs.)

The room is surrounded by a suspension rod on which movable chains with hooks at the end are suspended. If necessary, the works can also be attached to the mortar gaps.

There is a kitchenette in the hall

Accessibility The gallery is always free. Access to the Ruutikellari is via the stairs. The staircase has 12 steps and a railing on both sides. There are heavy doors halfway up the stairs, which are fully open during opening hours, but which make it difficult to get support from the railings for several steps. There are a few chairs for spectators. Assistance dogs are welcome. The cellar is often cooler than other indoor space. There are many unmarked accessible parking spaces right in front of the gallery. There are two toilets in the entrance hall of the cellar.

Ruutikellari is supervised during opening hours. 2023 opening hours are not yet known. There is a possibility to organize an event in the Kasper hall of Hamina Main Library, which has a video cannon, canvas and a PA, within the hall’s reservation calendar.

KIRJASTOGALLERIA

Kirjastogalleria is a white-painted cellar space on the ground floor. There is no natural light in the space. The exhibition space is especially suitable for presenting works that can be hung on the wall, as well as video and audio works that can be presented from screens and/or headphones. You cannot directly draw or paint works on the walls of the library gallery. You can try to divide the space with screens and exhibition furniture. The space is also suitable for presenting small three-dimensional works or medium-sized works, if the unobstructed passage in the gallery and the placement of the light rails are taken into account in the installation. The light rails that go around the walls are higher than the lowered ceiling, and therefore the works placed in the middle of the space can only be illuminated from the two rails that run lengthwise in the middle of the space (one on each side of the columns).

Address:

Rautatienkatu 8

49400 Hamina

Area 172.5 m²

Room height 2.4 – 2.7 m

Wall running meters 49 m

Suspension meters 36.5 m

Suspension: Rails and plastic cables

Exhibition furniture: 8 white pedestals of different heights, 15 table stands, two screens and two partitions.

The rails and lighting of the exhibition space will be renewed during the maintenance break in January, and unfortunately the quality or number of new lamps is not yet known.

Accessibility The gallery is always free and without an admission ticket. In connection with the renovation of the library in early 2023, the accessibility of the gallery will be improved with the help of an elevator. Until the elevator is put into operation, the back door is in use. Assistance dogs are welcome. An accessible toilet is located on the same floor. There are several chairs for the visitors. You can get more information about the accessibility of the exhibition from the library’s service desk and the phone number 040 1991 310.

There is no supervision in the exhibition space. Opening hours according to library opening hours. The possibility of organizing an event in the Kasper hall, which has a video cannon, canvas and a PA, within the hall’s reservation calendar.

Pin It on Pinterest

Share This